Autor Wątek: wytrzymałe i łatwe w serwisowaniu koła szosowe  (Przeczytany 5606 razy)

Offline Mężczyzna lukas

• Miasto: SE
  • Na forum od: 06.07.2019
Cześć,
Szukam kół szosowych jak w temacie 28" do opon 25mm. Chciałbym, żeby bez problemu wytrzymywały obciążenie 100-110kg(ja+bagaż+rower) oraz pozwalały na jakiś prosty serwis standardowymi częściami.
Szprycha pękła mi pod takim obciążeniem, fajnie byłoby zminimalizować to ryzyko możliwie blisko zera, szczególnie gdzieś w trasie z dala od domu.
Zdarza mi się zjechać z asfaltu na jakieś bezdroża albo nawet GPS czasami tak poprowadzi.

Budżet najlepiej do 1000zł.
Nie zależy mi na super oporach powietrza kilkaset gramów wagi w tę czy w drugą też jest drugorzędne.
Te które mam obecnie to nie jestem do końca nawet pewien jakie to są. Jedno bodajże mavic aksium drugie częściowo z wymienioną obręczą na jakąś no name. Szprychy płaskie ale po centrowaniach nie są w płaszczyźnie koła(co chyba nie sprzyja oporom). Do tego kilka okrągłych :)

Zastanawiam się nad takimi, choc poza ceną i tym, że wyglądają solidnie nie mam argumentów:
https://www.centrumrowerowe.pl/komplet-kol-shimano-tiagra-wh-r501-pd9852/
czy zyskam coś dopłacająć x2 albo x3?

dzięki,
Łukasz

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Na 100 - 110 kg nie szedłbym w koła 20/24 szprychy. Zbuduj sobie coś na Mavicach A319 na tył i A119 przód, albo Mavic CXP, żeby było bardziej szosowo (odpowiednio 36 i 32 szprychy tył i przód), na jakichś podstawowych piastach, mogą być Sory, dwa krzyże z przodu, dwa z tyłu od strony nienapędowej i trzy od napędowej. Powinieneś się zamknąć w tysiaku i będziesz miał koła na lata, zamiast gotowe wydmuszki.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Jeśli to koła do szosy to szkoda ją ograniczać takimi klockami jak do trekkinga.

Ważę około 100kg, od 2018r jeżdżę na kołach składanych w tym sklepie (link nizej) , na tych samych obręczach rr511, 24 szprychy przód, 28 tył, inne mam piasty (350 zamiast 370) i szprychy (cx ray vs competition). Mimo nie najlepszej  reputacji bikestacji przez cały ten czas koła nie wymagały żadnych poprawek, żadna szprycha nie pękła, a lekko nie mają.
 https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-370-straightpull-rr511-1750g-p-96.html

Ps.
Jak masz zaufanego kołodzieja to daj do mu koła do złożenia.

Obręcze rr511 albo r460, piasty mogą być np. shimano, szprych tyle żebyś czuł się pewnie.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
Polecam kołodzieja z okoli Cieszyna - pewna firma.
A i ceny zdaje się konkurencyjne. Podstawowe zestawy kosztują trochę ponad 800, będą służyć przez lata.
https://daveo.pl/section,komplety_k%C3%B3%C5%82,70,15
 P.S. Opisy są dostępne po kliknięciu, mimo mylącego komunikatu po najechaniu myszką.

"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
po przejechaniu jakiś 20-30 tyś na Fulcrumach Racing 4 C17 widzę jedną wadę, a mianowicie ciężko dostać do nich szprychy. Pewnie dlatego, że nie pękają i nikt ich nie kupuje. Muszę pogrzebać, czy tam wchodzi coś standardowego zamiast firmowych. W sumie to tylko łożysko w bębenku jedno musiałem wymienić. Także polecam z czystym sumieniem. Pancerne koła jak dla mnie, jedyne co je może zniszczyć, to wytarcie obręczy od hamowania, ale na razie jestem gdzieś na początku.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
A ile ważysz?
Sam się zastanawiałem nad tymi kołami ale trochę wystraszyła mnie właśnie dostępność części.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
A ile ważysz?
Sam się zastanawiałem nad tymi kołami ale trochę wystraszyła mnie właśnie dostępność części.

80-90 zależy od pory roku, teraz nawet więcej. Rower coś koło 10. Także Doliczysz bagaż na dłuższe trasy i wyjdzie te 110.
Będę teraz mocniej szukał zapasowych szprych, ale w ogóle nie ma ich w sprzedaży, a to albo dlatego, że nie schodzą, albo dlatego, ze można je zastąpić innymi tańszymi. Nie wiem szukam.
W każdym razie nie raz i nie dwa nimi przywaliłem, a proste są jak nowe.
Moim zdaniem w tym budżecie nie ma nic lepszego.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
po przejechaniu jakiś 20-30 tyś na Fulcrumach Racing 4 C17 widzę jedną wadę, a mianowicie ciężko dostać do nich szprychy. Pewnie dlatego, że nie pękają i nikt ich nie kupuje. Muszę pogrzebać, czy tam wchodzi coś standardowego zamiast firmowych. W sumie to tylko łożysko w bębenku jedno musiałem wymienić. Także polecam z czystym sumieniem. Pancerne koła jak dla mnie, jedyne co je może zniszczyć, to wytarcie obręczy od hamowania, ale na razie jestem gdzieś na początku.
Sprawdź w katalogu czy spasują ci części z campagnolo zonda c17. Jakby co, to mam na zbyciu z wytartymi obręczami, zawalająmi tylko garaż. Plus kilka szprych luzem.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Cześć,
Szukam kół szosowych jak w temacie 28" do opon 25mm. Chciałbym, żeby bez problemu wytrzymywały obciążenie 100-110kg(ja+bagaż+rower) oraz pozwalały na jakiś prosty serwis standardowymi częściami.
Szprycha pękła mi pod takim obciążeniem, fajnie byłoby zminimalizować to ryzyko możliwie blisko zera, szczególnie gdzieś w trasie z dala od domu.
Zdarza mi się zjechać z asfaltu na jakieś bezdroża albo nawet GPS czasami tak poprowadzi.

To ja mam takie koło, przednie tylko.
Jest do sprzedania.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/kolo-przednie-28-tiagra-obrecz-mach-opona-durano

Zaplatałem je dla siebie, budowałem szosę kilka lat temu, ze względu na problemy z kręgosłupem, zrezygnowałem z "szosowania"
Tylko to koło i kiera z klamkomanetkami Camagnolo mi zostało. :)
Tak je projektowałem, by można do trekinga sakwiarskiego założyć, spokojnie wytrzymią 110kg, tak jak Ty wymagasz.
Obręcz Mach1, szprychy cieniowane 32, + opona Durano.
Jak dla forumowicza będzie zniżka  ;)

ps. poszperałem w zapiskach do mojego projektu, i nawet długość szprych mogę podać: Sapim Race 2/1.8 dł. 292mm. Możesz jako część zamienną zastosowac dowolne 2mm, o tej długośći
Piasta Tiagra, na stożkowych łożyskach, z mojego doświadczenia sakwiarskiego, są bardziej trwałe od maszynowych, spokojnie 30 kkm można zrobić, jak czasem do nich zaglądniesz.
Wszystko proste w serwisowaniu.
« Ostatnia zmiana: 10 Sty 2021, 12:40 sinuche »

Bitels

• Gość
Podepnę się pod temat, żeby nie tworzyć nowego.
Za kilka dni dostanę 13 stą rentę i w związku z tym trzeba ją dobrze wydać :)
Planuję zakup nowych kół do Emeski.
Żeby obniżyć koszty planowałem z obecnie używanych maviców ksyrium wymontować piastę i szprychy i założyć do nowych obręczy, które planowałem kupić.
Niestety nigdzie tego modelu obręczy nie mogę wyszukać, a słyszałem, że rok produkcji tych obręczy ma znaczenie. Podobno może nie pasować rozstaw, czy średnica otworów do nypli.
W związku z tym. Czy możecie poradzić, jakie koła kupić do 500zł za komplet?
Znalazłem coś takiego
https://allegro.pl/oferta/kola-28-szosa-rodi-blaster-6717675487?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_rowery-nca&ev_adgr=Rowery&gclid=Cj0KCQiA3Y-ABhCnARIsAKYDH7vyZZbq-EJrNbCJaW3c4B6caAxLMdOZZ2aI3gs7S58prGtf_BO8lZMaAsZtEALw_wcB
ale pewności do tych kół nie mam.
Poradzicie coś?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Za 130 zł kupiłem używane koła na piastach 105 pod 32 szprychy, z oponami Continental Gatorskin (jedna wymagała drobnej naprawy, ale dalej działają) i dętkami. Jedna obręcz była mocno pęknięta. Przeplotłem na nową i ostatecznie koła w idealnym stanie kosztowały mnie około 180 zł.

Można coś fajnego upolować na allegro, zwłaszcza jeśli nie potrzebujesz mocowań pod tarcze i bębenka 11-rz.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Bitels

• Gość
Mocowania pod tarcze nie potrzebuję, a bębenek do 8 rzędowej kasety.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« Ostatnia zmiana: 9 Kwi 2021, 17:33 sinuche »

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Co takiego nietypowego jest w obręczach z kół Ksyrium?
Nie zadziałają obręcze na taką samą ilość szprych i o takiej samej wysokości?

Bitels, te koła za pincet, to śmieć. Lepiej byłoby wyrzucić te pieniądze w parku - mniej wkurwu by było, a przynajmniej znalazca by skorzystał.

Bitels

• Gość
Też zwróciłem na to uwagę.
Dlatego pytam doświadczonych forumowiczów.

RS, podobno w obręczach ksyrium są różne średnice otworów pod nyple w zależności od roku produkcji.

Dzięki.
« Ostatnia zmiana: 9 Kwi 2021, 17:39 Bitels »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum