Autor Wątek: wytrzymałe i łatwe w serwisowaniu koła szosowe  (Przeczytany 5607 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
To Ksyriumy masz w tym swoim rowerze, nie pokręciłeś coś z nazwą? Przecież to są koła za jakieś 2000zł i o niskiej ilości szprych, a Ty jak kojarzę to tradycyjne koła miałeś w tym rowerze. Chyba, ze to jakiś przedpotopowy model sprzed 20 lat.

Bitels

• Gość
To Ksyriumy masz w tym swoim rowerze, nie pokręciłeś coś z nazwą? Przecież to są koła za jakieś 2000zł i o niskiej ilości szprych, a Ty jak kojarzę to tradycyjne koła miałeś w tym rowerze. Chyba, ze to jakiś przedpotopowy model sprzed 20 lat.
Czytać jeszcze nie zapomniałem ;)
Wyrażnie widze na obreczy srebrny stylizowany napis Ksyrium.
Wiem, że to nie są tanie koła.
Dostałem je 2 lata temu od znajomego i do tej pory dobrze mi służyły.
Teraz powierzchnie boczne obręczy mocno się wytarły i bezpiecznie będzie je wymienić.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Jeśli chodzi o przedpotopowe modele, to znalazłem takie cuś:

1999-2002 Ksyrium SSC - Black, 1740g/pair
2002-2004 Ksyrium SSC SL - Black/silver 1690g/pair
2003 Ksyrium SSC SL Tour de France Edition - Silver/yellow 1565g/pair
2004-2006 Ksyrium SSC SL - Silver, 1620g/pair
2006-2008 Ksyrium SL3 - Silver, 1535g/pair
2008-2009 Ksyrium SL - Black/red 1510g/pair
2008-2010 Ksyrium ES/SL - Black/red 1480g/pair
Można spróbować zidentyfikować i szukać obręczy, albo sprzedać to i dołożyć forsę do nowych kół, ale chyba byłoby ich szkoda.

Jeżeli Mavic zmienia co jakiś czas średnicę nypli, to poszedł nawet dalej w tych swoich "innowacjach" niż mój ulubiony Cannondale  :)

Jak koła mają być bezproblemowe, to powinny być jak najbardziej typowe, powszechne. Popularna piasta, popularna obręcz, bo wtedy łatwiej dobrać jakieś zamienniki, znaleźć kody części zamiennych i je kupić.
Chociaż czasami mocno mnie korci, by coś zmienić, to wszystkie moje koła są oparte na dwóch producentach piast - Shimano i Coda/Sachs. Z obręczami jest większa różnorodność, ale żadnych dziwadeł.

Bitels

• Gość
RS, dziękuję.
Raczej kupię coś popularnego, niż będę na siłę szukał obręczy mavica.
Jeszcze raz dziękuję.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Oryginalna obręcz do Ksyriumów to są bardzo wysokie koszta, nawet jakby się udało to znaleźć to się kiepsko opłaca. I rzeczywiście są to koła ze specjalnymi szprychami i nyplami, to nie jest tak prostu to wymienić.

A gotowe koła - w budżetowej opcji bardzo przyzwoicie się sprawdzają Aksiumy, dużo wyższa jakość niż te skladaki z Allegro:
https://www.centrumrowerowe.pl/komplet-kol-mavic-aksium-pd1141/

Offline Mężczyzna RS

Tu jest chyba niezła oferta. Waga wskazywałaby na rocznik 2002-2004, ale to raczej nierozsądne - jakieś zwyklaki może byłyby lepsze.
https://www.olx.pl/d/oferta/kola-rowerowe-mavic-ksyrium-nowe-CID767-IDJe2Av.html#4d8e115898
« Ostatnia zmiana: 9 Kwi 2021, 19:22 RS »

Bitels

• Gość
Dzięki Wilku.
Wiem, że ksyriumy to nietypowe koła, a obręcze do nich pewnie z 8 stów mogą kosztować.
Dzięki za link, ale aksiumy są dla mnie za drogie.
Muszę część 13 renty zostawić Bitelsowej :)
5 stów to max, co mogę wydać na koła.
RS, dzięki wielkie.

Offline Mężczyzna RS

Będziemy podtrzymywać ten wątek i jest duża szansa, że albo ktoś z forum będzie miał jakieś koła na sprzedaż, albo worek da link do atrakcyjnego ogłoszenia  ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Dzięki za link, ale aksiumy są dla mnie za drogie.
Muszę część 13 renty zostawić Bitelsowej :)
5 stów to max, co mogę wydać na koła.

Tylko chyba lepiej poczekać miesiąc dłużej i kupić porządny produkt, niż się spieszyć i kupić byle co

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Może nie tak tanie jak moje, ale bez kombinacji. Są piasty 105 (pod 10-rz) i normalne 32 szprychy DT - a nie jakieś cuda, z którymi są potem same problemy.

https://www.olx.pl/d/oferta/kola-shimano-105-obrecz-rigida-9-10-speed-CID767-IDHmwJ2.html#108e899df6

Tu droższe, moim zdaniem nie warto dopłacać:
https://www.olx.pl/d/oferta/nowe-kola-szosowe-shimano-105-dt-swiss-szosa-CID767-IDJj7To.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Bitels

• Gość
Tylko chyba lepiej poczekać miesiąc dłużej i kupić porządny produkt, niż się spieszyć i kupić byle co
Michał, 13 rentę dostanę w tym miesiącu i tylko teraz.
Za miesiąc kasa, którą zarobię pójdzie tylko na życie. Nie na koła.

Panowie, tadaammm.
Dzięki koledze Alharrowi koła będę miał.
Pochwalę się nimi, jak już założę je do Emeski.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Altharr Tobie specjalne podziękowania.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
(...)

Czegoś firmowego poszukaj.

Podobna cena i piasty Deorki:
https://allegro.pl/oferta/nowe-kola-28-deore-lx-m570-dt-swiss-alesa-xplorer-10577391329

To koła wręcz wyprawowe - na tej konfiguracji piast i obręczy jeździłem kilka lat ( i tyleż kkm) z sakwami. A ważę na golasa więcej, niż większość z Was w pełnym wyprawowym oporządzeniu. Nie pamiętam, żebym pęknął szprychę, powierzchnie hamujące też wytrzymały. Niestety, obręcze nie są oczkowane a ja praktykuję przy centrowaniu opcję "do oporu i jeszcze pół obrotu" toteż tył się popajączkował i posłuży w projekcie "małomieszczuch". Teraz mam A719 ale te wziąłbym z czystego sentymentu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum