Autor Wątek: Drop bar z backsweep  (Przeczytany 5547 razy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Odp: Drop bar z backsweep
« 17 Sty 2021, 20:37 »
Jest taki gruby placek, ale leży idealnie w dłoni. Super sprawa do szybkiego przelotu na stojąco na dziurami lub do podjazdu, gdy już jest człowiek zajechany.
Ogólnie jest to taka mała i zgrabna kierowniczka, gięcie jest całkowicie okrągłe i na długich zjazdach jest kilka pozycji do hamowań. Oczywiście- dół nie jest rozwarty jak w gravelach, to kierownica stricte szosowa, ale parę kilkudniowych wycieczek na niej zrobiłem i nie zawsze na asfalcie.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 17 Sty 2021, 20:54 »
ekstra, dzięki za info - u mnie byłaby na lekkim single-speedzie , który będzie podróżował po asfalcie i szutrach też pewnie trochę, dlatego szukam czegoś naprawdę wygodnego a zarazem fajnie pochłaniającego wibracje na wyrypie. Flara mi się całkiem nie podoba - wolę klasyczny wygląd stąd trop curve lub syntace ..

Offline Mężczyzna MCsubi

« 17 Sty 2021, 22:08 »
Singla nie miałem od upadku komunizmu, ale mam kilka ostrych, we wszystkich bycze rogi. Syntace ma też takie cofnięcie jak Evocurve.
Przy przyspieszaniu i na podjazdach za bardzo w ostrym nie ma za co baranka chwycić, nawet jak założysz klamki, to od dołu pod gumą zieje pustką.

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 18 Sty 2021, 14:21 »
Przy przyspieszaniu i na podjazdach za bardzo w ostrym nie ma za co baranka chwycić, nawet jak założysz klamki, to od dołu pod gumą zieje pustką.

Możesz rozwinąć, czego się bać ? Sporo osób jeździ na baranku, nawet aero w singlach ,fakt na ostrym już mnóstwo ludzi śmiga na flat barze, czasem z wielkimi rogami itd ale to głównie subkultura ostrego w miastach wytworzyła taką modę , zresztą te maszyny mi też bardzo się podobają ..

Mój rower będzie do jazdy po wielkopolskich nizinach, będą hamulce i długie klamki SRAM-a (RIVAL 1) , gdzie tu problem ? 

Offline Mężczyzna MCsubi

« 18 Sty 2021, 14:34 »
Chodzi o podjazdy/przyspieszanie,kiedy ciągniesz za klamkę od dołu. Jak patrzę na Force w swoim rowerze szosowym, to powierzchnia oparcia z góry jest olbrzymia, ale gdy chcesz pociągnąć za część dolną - to jest ona 3 razy krótsza (przy samej dźwigni jest dziura). Zatem do solidnego przyspieszenia musisz złapać kierownicę w dolnym chwycie. Jeśli to cię zadowala - nie ma tematu. Zostaje kwestia stromych podjazdów - mam 48/16 do lajtowej jazdy miejskiej, ale i tak na podjazdach rzędu 12% jest już ostra walka. Na byczych rogach jest za co pociągnąć i na siedząco i na stojąco, z drugiej strony na długim dystansie zostaja Ci raptem 2 chwyty i wygodnie nie jest.

Ogólnie - jeżeli "rower będzie do jazdy po wielkopolskich nizinach, będą hamulce i długie klamki SRAM-a (RIVAL 1)" - to problemu nie ma, Evocurve powinno się sprawdzić.

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 18 Sty 2021, 16:41 »
Chodzi o podjazdy/przyspieszanie,kiedy ciągniesz za klamkę od dołu. Jak patrzę na Force w swoim rowerze szosowym, to powierzchnia oparcia z góry jest olbrzymia, ale gdy chcesz pociągnąć za część dolną - to jest ona 3 razy krótsza (przy samej dźwigni jest dziura). Zatem do solidnego przyspieszenia musisz złapać kierownicę w dolnym chwycie. Jeśli to cię zadowala - nie ma tematu.

Trochę mnie zmartwiłeś, choć nadal nie czuje problemu z chwytem, pewnie się przekonam już po fakcie. Wybór klamki był po części po lekturze tej recenzji (wcześniej plan był na zwykłego apexa), gdzie gość ma gravelowego singla i bardzo chwali ten "setup". Czy kierownica o innych parametrach ale baranek -  może tu pomóc ?

https://www.worldwidecyclery.com/blogs/worldwide-cyclery-blog/sram-rival-1-brake-lever-pair-rider-review

Offline Mężczyzna MCsubi

« 18 Sty 2021, 16:54 »
Najlepiej się spokojnie przymierzyć, choćby na jakiejś szosówce, nawet sobie chwycić klamkę w sklepie. Wszystkie klamki powstałe przez wyprucie mechanizmu zmiany biegów mają na dole dziurę. Ale jak mówię- sprawdź, czy Ci to wogóle przeszkadza. Jeśli tak, możesz kupić kopię klamek Campy z czasów manetek na ramie http://www.tektro.com/mobile/products.php?p=72
Jakkolwiek zabrzmi to dziwnie przy cenie tych klamek-są solidniejsze i wygodniejsze od Sram. Przejechałem na takich ze 30000km w Konie i nawet gumy się nie przetarły.

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 28 Sty 2021, 17:42 »
Ok, skończyło się na Ritchey WCS EvoCurve carbon - będę testował   :D

Z tego co już czuje , to górna sekcja jest niesamowita - głównie dzięki owalnemu kształtowi chwyt
jest fenomenalny.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 28 Sty 2021, 20:47 »
Elegancko. Moja alu nie ma tych rowków na linki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum