Autor Wątek: "Pandemiczne" ceny rowerów  (Przeczytany 22138 razy)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Odp: "Pandemiczne" ceny rowerów
« 30 Sty 2021, 13:40 »
Może zalecają siedzieć bokiem  ;D
"Never argue with idiots"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Sty 2021, 14:42 »
Tak się podniecają aerodynamiką, że zapomnieli napisać, że opór powietrza jaki stawia rower jest niezauważalny przy oporze jaki stawia sam kolarz.

Ale opór kolarza zależy znacząco od pozycji na rowerze. A taka rama jak ta wymusza dość aerodynamiczną sylwetkę. Tyle, że dla przeciętnego człowieka wcale nie musi to być wygodny rower

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 30 Sty 2021, 15:10 »
Z pomocą FreeFoil Shape Library, narzędzi takich jak izotopowa analiza elementów skończonych (FEA) oraz odrobiny magii z garnca najlepszych w branży inżynierów, zdołaliśmy osiągnąć cel.

Kto to pisał? :D
Nie wiedziałem, że Spec zatrudnia na etat literatów (mogą nie wiedzieć co to izotopowa analiza elementów skończonych).
Lepiej by brzmiało "izotropowa analiza elementów skończonych" (cokolwiek to jest).

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
Na szosa.org pojawił się taki post:

Skoro już mnie wywołano ;)

Róbcie zapasy.

- w Shimano jest katastrofa (większość tego, co mamy, ściągamy okrężnymi drogami za chore pieniądze).
- SRAM-a nie ma na rynku (choć podobno jedzie "centralna" dostawa na Europę, ale nikt nie mówi, na ile czasu wystarczy towaru)
- z oponami jest w kratkę, ale komplet zdecydowanie bym trzymał, szczególnie jeżeli macie wyraźne preferencje co do modelu
- na niektóre narzędzia rzucono nam niedawno czas oczekiwania od 150 do 500 dni
- kilku dystrybutorów całkowicie zlikwidowało możliwość składania pre-orderów, bo "i tak wam tego nie zrealizujemy" :D

Pomijając kwestię cen, może się okazać, że wielu części po prostu nie będzie. Gołym okiem widać, że np. Shimano postawiło sobie za priorytet dostępność najnowszych części z wyższej półki MTB, a całą resztę oferty (od Tourneya po Alivio oraz wszystkie starsze grupy, włącznie z XT) najwidoczniej postanowili odpuścić. W kwestii osprzętu szosowego będzie widać więcej w marcu, ale daleko mi do optymizmu, kiedy patrzę na ceny tam, gdzie towar jest.

W dodatku już słyszymy, że ceny stali na świecie odleciały w kosmos, a fracht podrożał ostatnio o 300-1000%(!!!) zależnie od relacji.

Ogólnie o naszej firmie mogę powiedzieć, że trzymamy płynność sprzedaży, ale wyłącznie dlatego, że nie przejedliśmy zysków z zeszłego roku i zawczasu zwiększyliśmy zapasy o 100%. Kto liczył na lean, ma w tym roku przekichane :D

Leci mi 12. rok w tej branży, ale takiego szaleństwa jeszcze nie widziałem. Zaznaczam przy tym, że to NIE jest syndrom papieru toaletowego, tylko o ile nie jest to spisek jaszczurów z galaktyki ;) , będzie fundamentalny problem z dostępnością.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 4 Lut 2021, 16:54 »
Czyli jednym słowem zakazy i inne urojenia polityków skutecznie pobudzają społeczeństwa do ruszenia dupska ;)
Fajnie, bo pewnie za rok będzie spory wybór raz użytych klamek Ultegry na rynku wórnym.

Offline Mężczyzna poziom

« 4 Lut 2021, 17:43 »
@qbotcenko - no nie wiem :/. Może Tiagry, 105-tki ale czy Ultegry? Tak naprawdę, cholercia wie co będzie.
Ja liczyłem, że już teraz pojawią się rowery używane w sporej ilości takie z zeszłego roku ale na razie nie ma jakoś dużego ruchu (choć nie wiem jaki był w ostatnich latach, może się zwiększył)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 4 Lut 2021, 17:55 »
Z mojej perspektywy

Shimano -wiatr hula po magazynie. Zostały tylko gnioty magazynowe. W tym wszystkim cieszy mnie to, że się odsprzedałem z magazynu gromadzonego przez kilka lat :)

SRAM - ściągam z Niemiec, mało rzeczy dostępnych, coś tam jest ale nie siedzę w tym tak mocno żebym coś więcej mógł powiedzieć.

Przeróżne akcesoria rowerowe u dystrybutorów. Zamówienia poleciały jesienią, w sumie jeszcze nie wiadomo co z tego będzie. Jakieś tam zamówienia wpadają, towar się pojawia ale trzeba szybko łykać bo w ciągu 2-3 dni znika. Ceny mocno w górę, 5-10% u mnie w zakupie, finalnie w cenie sprzedaży jeszcze więcej.

Z marek znanych na tym forum - Ortlieb - pojawiają się małe ilości towaru, które szybko znikają( ceny poszły już jesienią). Te bardziej popularne ( seria bikepackingowa) zerowe stany. Topeak - w zasadzie same zera ( 8% w górę) . Crosso - sakw nie ma od kilku miesięcy, bagażników od 2 lat :) ceny bez zmian, ale rabaty hurtowe obcięli co znaczy, że albo będą sami sprzedawać albo będzie drożej w sklepach  Ergon - niedawno pojawiła się spora partia, kilka dni i już widzę że puchy się robią ( 5% w górę) . Geosmina  - nie jest najgorzej, ale jak przygrzeje to pewnie szybko zniknie, a nie liczę na jakąś większą dostawę - ceny jesienią były bez zmian. Sigma - długo brakowało ale widzę, że pojawiają się stany u dystrybutorów. Lezyne - dostępne, AVID - zostały drogie i mało popularne szpeje. Token - to co jest to jest dużo, tego czego nie ma to może dopiero gdzieś w kwietniu - będzie drożej 5-8%

Reszta mniej znanych marek pojawiają si e jakieś stany ale wsjo mocno w górę.

Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna poziom

« 4 Lut 2021, 18:11 »
Dobrze, że wczoraj przyszedł łańcuch i bloki ;). Mam zapas (jeden łańcuch nowy już miałem).
Choć KMC (tych łańcuchów używam) może akurat stoi ok z ilością...jeszcze.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 4 Lut 2021, 18:15 »
Z KMC faktycznie nie ma problemów. Nie ma wszystkiego ale zawsze jakiś zamiennik można znaleźć.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 5 Lut 2021, 09:35 »
Czyli jednym słowem zakazy i inne urojenia polityków skutecznie pobudzają społeczeństwa do ruszenia dupska ;)
Fajnie, bo pewnie za rok będzie spory wybór raz użytych klamek Ultegry na rynku wórnym.
Raczej jedyną przyczyną stanu rzeczy nie jest rosnący popyt, a spadająca podaż, więc nie spodziewałbym się cudów na rynku wtórnym.

Offline Mężczyzna poziom

« 7 Lut 2021, 15:45 »
Żona mając dość już mojego ciągłęgo gadania o rowerach, wygoniła mnie wczoraj do Wawy, żebym przymierzył tego Cube Attain GTC 53cm. Wg liczb, ma on ten sam reach co mój Fuji i większy stack. Pojechałem, przymierzyłem się i...od wczoraj mam go w domu. Wsiadłem na niego i poczułem się jak 'w domu'. Dodam, że jako że dawno nie przymierzałem rowerów, dzień wczesniej byłem w Primalu w Łodzi i poprzymierzałem Orbee Terrę. Fajny rower, w karbonie drogi jak smok (~13 tys) i też mi pasował ale, no nie wiem, musiałbym pewnie chwlkę się przyzwyczaić. A ten Cube, śmiałem się, że gdyby było cieplej i nie byłbym autem w W-wie to mógłbym na nim do domu wracać tych ponad 100km.
Ewentualnie, ale to musze pojeździć najpierw, wymienię mostek na 100mm (jest 90).
Dodam, że w w przeciągu kilku tygodni jego cena wzrosła ale udało mi się wynegecjować 200 pln na sprzęt, więc wziąłem pedały M540 z dopłatą.
Czekam na wiosnę...

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 7 Lut 2021, 16:00 »
No to nie zaszalałeś ;P
Przynajmniej nie w tej cześci świata, bo pewnie w Azji czy Ameryce Południowej rzadziej widują sześcienne rowery...

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 7 Lut 2021, 20:11 »
A chciałem na wiosnę sprzedać moje stare rowery i kupić sobie jakiś nowy...

Offline Mężczyzna Rumburak

• Miasto: podwarszawie
  • Na forum od: 24.09.2012
« 9 Lut 2021, 15:33 »
Ja podobny ruch zrobiłem rok temu, ale... najpierw kupiłem, co było naprawdę sporym wyzwaniem, a później sprzedałem swoje stare dwie sztuki. Poszły za ceny wywoławcze w ciągu kilku dni.
Z tego, co tu czytam, to w tym roku z kupnem może być jeszcze trudniej.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 9 Lut 2021, 15:58 »
Już widać jak kasety z wyższej półki mocno poszły do góry i jak słabiutka jest ich dostępność. A ceny ponad 100zł wyższe (czyli o 50% w górę) w porównaniu z tym co było.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum