Autor Wątek: Zimą do Gdańska  (Przeczytany 2452 razy)

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
Zimą do Gdańska
« 27 Sty 2021, 18:49 »
Co roku jeżdżę rowerem zimą do Gdańska. Zawsze między pierwszym stycznia a pierwszym dniem wiosny. Wyjazd taki to jest jednorazowe szarpnięcie, nagłe zerwanie się z fotela pośród zimowego leserstwa. I mały sprawdzian, czy moje nogi nadal lubią długie trasy. Czy... ja lubię.

W czwartkowy wieczór sprawdziłam prognozy. Jeszcze się zastanawiałam, jeszcze je konsultowałam, ale w rzeczywistości byłam już w drodze, na dobrze od lat znanej trasie. Pospiesznie się pakowałam, myślami będąc już tam, w Gdańsku: w Zielonej Bramie, na Długim Targu, pod fontanną Neptuna i najładniejszą na świecie choinką.

Nie wiedziałam jeszcze, że noc będzie pełna gwiazd. Nie wiedziałam też, że będę nocą wędrowała przez zaśnieżone lasy. Wiedziałam za to, że będę spała w worku biwakowym oraz, że przez epidemiczne obostrzenia z odpoczynkami w cieple może być krucho.

Jak było? - Poczytajcie, zapraszam w zimową drogę do Gdańska. Będzie migotliwa choinka, noc na Westerplatte i sobotni poranek na mieście. Oraz wszystko to, co pomiędzy :)

Droga do Gdańska:
http://kot.bikestats.pl/1935434,Rowerem-i-pieszo-do-Gdanska.html

Sobotni poranek w Gdańsku: http://kot.bikestats.pl/1935439,Gdansk.html
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Kobieta Kot

Odp: Zimą do Gdańska
« 27 Sty 2021, 19:12 »
Tak, dzień był najlepszy z dotychczasowych w tegorocznym styczniu. I chyba w tym miesiącu już takiego dnia nie będzie. Chociaż... gdybym wychodząc z domu wiedziała, ile śniegu będzie na szosach, to nie wiem, czy bym zdecydowała się pojechać.
Tak, czy owak, wielkie dzięki za prognozy. Dobrze to wszystko zagrało :).
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 27 Sty 2021, 19:28 »
Ech, Marzenko, nieodmiennie zaskakujesz mnie swoimi szalonymi wyjazdami :) Masz niezwykłe pomysły na swoje długodystansowe przejazdy!
Wielkie gratulacje i podziw za wytrwałość i wytrzymałość w tej podróży do Gdańska!
Wiem, że to brzmi zwyczajnie ale jesteś wielka!
:D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 27 Sty 2021, 19:43 »

fajne / dziękuję
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 27 Sty 2021, 19:48 »
Kot jak prawdziwy dyktator mody ustanawia nowe trendy w rowerowaniu!  :P

Wzorując się na Mistrzyni (która już od paru lat podąża tym szlakiem) byłem na Westerplatte ja:
http://wilk.bikestats.pl/1930896,Westerplatte.html
Był i Byczys:
https://www.strava.com/activities/4537696267

Ale nie ma miękkiej gry, by tę trasę zaliczyć zgodnie z regułami musi być min. 300km zimą  ;)

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
  • Na forum od: 05.02.2018
« 27 Sty 2021, 21:03 »
Nie ma jak posiłek w kibelku  ;D

Offline Kobieta Kot

« 27 Sty 2021, 21:17 »
marek.dembowski, dzięki za miłe słowa :)

podjazdy, zaśnieżony leśny odcinek to Osie - Jaszczerek. Łącznie było tego 18 km. Trzeba było to przetrwać. Idąc / jadąc miałam dużo czasu, by posłuchać, jak w moich ustach brzmią najbardziej popularne polskie przekleństwa. Mimo irytacji, zimna, dostrzegałam piękno nocy w zimowym lesie. Na swój sposób było to magiczne.

Wilk, mogę się tylko cieszyć, że inni chcą podążać do celu mojej corocznej, zimowej wyrypy. To miłe :)

zolw, to zależy od poziomu zmarzniecia, desperacji. Nie wszystko i nie zawsze jest piękne oraz naj. Bywa czasem i tak, że trzeba wypić herbatę i zjeść kanapkę w toalecie  :D.
www.kot.bikestats.pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 27 Sty 2021, 21:37 »
Cel niby ten sam, ale smak inny. Tak jak z czekoladą. Wyrób Wersterplattopopdobny  ;D

Nic podobnego. Jakbyś tam dojechał to byś wiedział jaki jest napis na pomniku  ;)
"Każdy znajduje też w życiu jakieś swoje Westerplatte"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 27 Sty 2021, 22:30 »
To się cieszę, że pojechałeś nie po to, by odbić na zaostrzonym mieczu poblask aureoli, lecz by nacieszyć się tą swobodą w korbie i tylko przypadek zrządził, że swoją wycieczkę opublikowałeś tutaj w tym wątku.
I po co wstawiasz jakieś głupiutkie zaczepki?
Ciesz się życiem, zamiast czas tracić na złośliwości.

;)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 27 Sty 2021, 23:38 »
Twoja relacja z zimowego przelotu do Gdańska kilka lat temu była jednym z pierwszych tekstów, jaki przeczytałem po odkryciu tego Forum. Zrobiła wtedy na mnie wielkie wrażenie, bo nie zdawałem sobie wówczas sprawy, że takie trasy, w takich warunkach ktoś w ogóle pokonuje. A teraz widzę, że zimowy Gdańsk to już jest tradycja. :)
Gdybym wiedział, że znowu wybierasz się na tę trasę, to zaproponowałbym możliwość ogrzania się przed samym Gdańskiem i jakiś ciepły posiłek. Jeśli będą kolejne edycje w następnych latach, to oczywiście ta propozycja też będzie aktualna.

Ten wiadukt w Gdańsku na Biskupiej Górce, o którym piszesz, jest kłopotliwy do pokonania od początku, gdy zaczęła się tam budowa. Miejscowi zwykle objeżdżają go ulicą Zaroślak i dalej wzdłuż Kanału Raduni. Na szczęście budowa się już kończy i jeśli będzie kolejna edycja za rok, to nie powinno tam być już żadnych utrudnień.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 28 Sty 2021, 11:46 »
maper, ja co roku proponuję miejsce na ogrzanie się  :lol: a kot jak widać chadza własnymi ścieżkami ;)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 28 Sty 2021, 18:15 »
Tak to jest z kotami. :)
Rozumiem, bo sam w dużym stopniu jestem indywidualistą. Ale jakby co, moja deklaracja będzie ważna i w razie potrzeby służę pomocą.

Offline Kobieta Kot

« 28 Sty 2021, 18:44 »
maper, byłam zaskoczona, że na tym wiadukcie cały czas coś dłubią. To już chyba trzeci rok, o ile dobrze liczę. Wiadukt, jak wiadukt. Moje pechowe miejsce to wybrukowany kamieniami odcinek dla autobusów. To jest mocno wyniesione ponad powierzchnię ulicy i w zeszłym roku tego wyniesienia nie zauważyłam. Najechałam pod kątem i zdarzył się wypadek.

magda faktycznie zawsze proponuje mi nocleg, jednak ja nigdy nie korzystam. Tradycja nakazuje mi spać na dziko, w lesie lub w krzakach :). Pierwsze dwa razy było to pole pod Rafinerią. Potem zaczęli coś tam budować. Więc trzeba było poszukać czegoś nowego. Wybrałam Westerplatte. Wyjątkowe miejsce. Mam tam "swój" las.

Na spotkania jestem za to otwarta następnego dnia, rano, gdy chodzę sobie po mieście. Choć teraz, w epidemii jest z tym gorzej.
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 28 Sty 2021, 19:18 »
Cześć. Jestem RS i też jestem kotem  ;)
Też mam swoje cykliczne trasy rowerowe. Nie zawsze coroczne, bo nie jestem aż tak bardzo zdyscyplinowany (zwykle o każdej zmianie pory roku), ale mam.
Kocie, czytam z przyjemnością Twoje relacje od dawna i nie zamierzam przestać.
Ładnych zim, spokojnych krzaków.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 28 Sty 2021, 22:08 »
Nie ma zdjęcia z pazurkami?  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: