Autor Wątek: Uniwersalny karton na transport lotniczy  (Przeczytany 12543 razy)

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
Cześć Wszystkim,

Koronawirus jest, ale marzyć trzeba :) Przygotowuje się do wyjazdu rowerowego zagranicę. Będę transportował rower samolotem. Poszedłem po prośbie do hurtowni rowerowej by użyczyli mi kartonów od nowego rowerów i facet zapytał mnie, jaki rozmiar sobie życzę. Dziś jest mnóstwo kartonów o różnych rozmiarach.

Czy możecie mi podpowiedzieć jaki rozmiar kartonu będzie w miarę najbardziej uniwersalny w różnych liniach lotniczych?

Będę wdzięczny za info.
Pozdrawiam.
Tomek

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Nie wiem jak w liniach, ale ja bym brał taki który dobrze dogaduje się z moim rowerem.
Upychanie roweru do kartonu prasą słabo mi pasuje.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Wydaje mi się (wydaje-słowo klucz), że-tak jak pisze Borafu-powinieneś dobrać karton do roweru.
Wcześniej zadzwoniłbym do tych linii i zapytał jak to wygląda jeśli chodzi o wymiary bagażu.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna deerrr

Wydaje mi się (wydaje-słowo klucz), że-tak jak pisze Borafu-powinieneś dobrać karton do roweru.
Wcześniej zadzwoniłbym do tych linii i zapytał jak to wygląda jeśli chodzi o wymiary bagażu.

To jest dobra droga, tylko ja planuję przemieszczać się po świecie z rowerem, więc będę korzystał z wielu linii (nie wiem jeszcze jakich). Myślę o czymś takim by mieć karton, który by pasował do większości linii. Zdaje sobie sprawę, że będzie on najmniejszy z możliwych, ale przynajmniej w miarę uniwersalny.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Hmm, no to fakt, problem jest, bo każda linia może mieć trochę inne zasady.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna deerrr

Takie coś by się przydało:

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny

To jest dobra droga, tylko ja planuję przemieszczać się po świecie z rowerem, więc będę korzystał z wielu linii (nie wiem jeszcze jakich). Myślę o czymś takim by mieć karton, który by pasował do większości linii. Zdaje sobie sprawę, że będzie on najmniejszy z możliwych, ale przynajmniej w miarę uniwersalny.
Zamierzasz podróżować po świecie rowerem i wozić ten sam własny karton?

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Jak go złoży na płasko, przyczepi do sakwy na wzdłuż, to nie powinno być dużego oporu. :icon_smile:

Offline Mężczyzna Kamilek

• Pół legenda, pół prawda, pół nieprawda.
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 01.05.2014
to odważny pomysł z tym kartonem jeździć, już pomijając opór, pierwszy deszcz i karton do wywalenia, chyba że kierunek to Sahara :)

Ja jak pierwszym razem jechałem do Włoch i wracałem autokarem to w mediolanie poszedłem na zaplecze jakiejś galeriii wytargałem dwa największe kartony, złożyłem, myk do sakwy, po drodze dwie rolki taśmy i całkiem nieźle mi to nawet wyszło :) trochę z tym zabawy było ale plus taki że możesz złożyć pakę o dowolnych wymiarach, minus taki że to jednorazówka.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Czekam na relację  :icon_twisted:

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna deerrr

Pomysł jest taki (przez niektórych sprawdzony), że jadę np. przemieszczam się pomiędzy kilkoma krajami. Mam dobry gruby karton rowerowy. Dopasowany. Po przylocie szukam sklepu/taksówkarza i przetrzymuję u niego sprawdzony już karton na następny lot. Plusy są takie, że nie musisz kombinować z innymi niedopasowanymi kartonami. Nie trzeba ich szukać i są bardziej dopasowane.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
OK, rozumiem.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
są sztywne opakowania na rower, materiałowe, wielorazowe. Przydatność wątpliwa, ale są.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Dawno temu, kiedy leciałem TAP z Lizbony, zapakowałem rower w pudło samodzielnie sklejone z kilku kartonowych opakowań znalezionych na zapleczu supermarketu Pingo Doce. Z mojego doświadczenia uważam, że kluczem do dobrego zapakowania roweru jest dużo taśmy klejącej, a niekoniecznie idealnie dopasowane pudło.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum