Autor Wątek: Uniwersalny karton na transport lotniczy  (Przeczytany 12542 razy)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Zamierzasz podróżować po świecie rowerem i wozić ten sam własny karton?
Czekam na relację  :icon_twisted:

To może ja nieśmiało zacznę ;)

kluczem do dobrego zapakowania roweru jest dużo taśmy klejącej

Potwierdzam :D

Czasami nie trzeba nawet kartonu. Wystarczą zwykłe worki na śmieci :D

Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Wystarczą zwykłe worki na śmieci
To już zależy od lotniska. Niektóre nie przyjmują roweru bez twardego opakowania i żadne żale/płacze nie pomogą.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Dawno temu, kiedy leciałem TAP z Lizbony, zapakowałem rower w pudło samodzielnie sklejone z kilku kartonowych opakowań znalezionych na zapleczu supermarketu Pingo Doce. Z mojego doświadczenia uważam, że kluczem do dobrego zapakowania roweru jest dużo taśmy klejącej, a niekoniecznie idealnie dopasowane pudło.

Polecam taką metodę :)
Na zdjęciach polowanie na kartony oraz opakowania na rowery sklecone głównie z kartonowych przekładek z palety z napojami, oklejone taśmą klejącą i wzmocnione folią streczową.

Ale tak też może być (i zazwyczaj bywa):

W temacie przewozu rowerów polecam Alitalia, za rower w opakowaniu o sumie wymiarów przekraczającej 203 centymetry chcieli prawie 300 euro.

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
Trafiliście na nadgorliwca, który sprawdzał wam sumę wymiarów kartonu?
Ja pakując rower sprawdzam tylko masę i szerokość pudła.

Offline Dream Maker

Rower do kartonu niemal zawsze wchodzi mi "na styk".
Mam ramę 19" pod kapcie 26" więc o parametry kartonu raczej nie muszę się martwić :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
To jeszcze dorzucę swoje lotniskowe puzzle do kolekcji

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
To już zależy od lotniska. Niektóre nie przyjmują roweru bez twardego opakowania i żadne żale/płacze nie pomogą.

Do eksperymentów polecam lotnisko w Düsseldorfie. Pięknie zapakowane rowery w grubą folię i dużo taśmy nie przeszły. Nie bo nie. Ale eureka! Lotnisko oferuje własne kartony do przewozu rowerów w cenie 20€ za sztukę.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Lotnisko oferuje własne kartony do przewozu rowerów w cenie 20€ za sztukę.
Dawno temu (w 2010 roku) gdy wracaliśmy z Genewy również kupowaliśmy kartony rowerowe na lotnisku. Kosztowały po 20 CHF. Drogo (wówczas to było ok. 60 zł) ale były bardzo solidne (starczyły bez uszkodzeń na dwa loty) no i najważniejsze, że były i to lotnisku :)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Dream Maker

Kosztowały po 20 CHF. Drogo (wówczas to było ok. 60 zł) ale były bardzo solidne (starczyły bez uszkodzeń na dwa loty)

Ja ze zwykłym kartonem ze sklepu w tym roku będę leciał 5 (i mam nadzieję 6) raz.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Lotnisko oferuje własne kartony do przewozu rowerów w cenie 20€ za sztukę.
Cena sprawa wtórna. Jednak patent ze sprzedażą kartonów na lotnisku jest genialny. Wiele potencjalnego stresu i kombinowania taki standard by zaoszczędził.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Pomysł jest taki (przez niektórych sprawdzony), że jadę np. przemieszczam się pomiędzy kilkoma krajami. Mam dobry gruby karton rowerowy. Dopasowany. Po przylocie szukam sklepu/taksówkarza i przetrzymuję u niego sprawdzony już karton na następny lot. Plusy są takie, że nie musisz kombinować z innymi niedopasowanymi kartonami. Nie trzeba ich szukać i są bardziej dopasowane.
Weź jeszcze pod uwagę, że Twoje plany może pokrzyżować pogoda. Wystarczy jedna ulewa przy wsiadaniu do/wysiadaniu z samolotu i karton przestanie się do czegokolwiek nadawać (sprawdzone). Tak czy inaczej więc przygotowałabym się na Twoim miejscu na konieczność szukania kartonu na miejscu. A skoro tak, to nie prościej zapisać sobie, które linie lotnicze i lotniska mają jakie wymagania (i tak musisz to sprawdzić), i przed wylotem z danego lotniska podjechać do okolicznego sklepu rowerowego z pytaniem o taki i taki karton? To chyba mniej logistyki niż szukanie za każdym razem miejsca na przechowanie kartonu i potem stres przez cały wyjazd, czy na pewno ktoś go nie wyrzuci, nie zmoknie itp.

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
Proszę o info jaki masz rower i jakie są wymiary Twojego kartonu?

Kosztowały po 20 CHF. Drogo (wówczas to było ok. 60 zł) ale były bardzo solidne (starczyły bez uszkodzeń na dwa loty)

Ja ze zwykłym kartonem ze sklepu w tym roku będę leciał 5 (i mam nadzieję 6) raz.

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
Tak liczę się z takim ryzykiem, ale jeśli się nic nie wydarzy to mam dobry karton, jak się wydarzy szukam awaryjnego.

Pomysł jest taki (przez niektórych sprawdzony), że jadę np. przemieszczam się pomiędzy kilkoma krajami. Mam dobry gruby karton rowerowy. Dopasowany. Po przylocie szukam sklepu/taksówkarza i przetrzymuję u niego sprawdzony już karton na następny lot. Plusy są takie, że nie musisz kombinować z innymi niedopasowanymi kartonami. Nie trzeba ich szukać i są bardziej dopasowane.
Weź jeszcze pod uwagę, że Twoje plany może pokrzyżować pogoda. Wystarczy jedna ulewa przy wsiadaniu do/wysiadaniu z samolotu i karton przestanie się do czegokolwiek nadawać (sprawdzone). Tak czy inaczej więc przygotowałabym się na Twoim miejscu na konieczność szukania kartonu na miejscu. A skoro tak, to nie prościej zapisać sobie, które linie lotnicze i lotniska mają jakie wymagania (i tak musisz to sprawdzić), i przed wylotem z danego lotniska podjechać do okolicznego sklepu rowerowego z pytaniem o taki i taki karton? To chyba mniej logistyki niż szukanie za każdym razem miejsca na przechowanie kartonu i potem stres przez cały wyjazd, czy na pewno ktoś go nie wyrzuci, nie zmoknie itp.

Offline Mężczyzna AWIK

• Miasto: Juszkowo
  • Na forum od: 01.04.2008
A czy ktoś z Was ma doświadczenie z taką torbą: https://zator.com.pl/pl/p/Pokrowiec-do-transportu-i-zabezpieczania-duzych-rowerow-gorskich-i-trekkingowych/62
Z tego co piszą, tą torbę można złożyć i raczej wygląda na wielorazowego użytku.

Offline Dream Maker

Proszę o info jaki masz rower

https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=18782.msg353044#msg353044

i jakie są wymiary Twojego kartonu?

74/130 cm

Na dzień dzisiejszy prezentuje się tak:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy