Autor Wątek: powerbank  (Przeczytany 22768 razy)

Offline Mężczyzna maniubiker

• Miasto: szczecin
  • Na forum od: 26.01.2020
powerbank
« 13 Lut 2021, 10:14 »
Witajcie. Otoz mam takie pytanie, jaki powerbank polecacie na wyprawy trwajace np tydzien ??Zastanawiam czy solarne sa czegos warte?Dziekuje za odpowiedzi. ;D

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
Odp: powerbank
« 13 Lut 2021, 10:49 »
A przez ten tydzien zamierzasz spać wyłącznie na dziko ? bo jesli nie to warto sie zastanowic czy jest sens wozic to wszystko . Tym bardziej ze te większe powerbanki sporo wazą . Ja uzywałem powerbank 20000mah i na tydzien spokojnie mi wystarczało , a do ładowania solar panel z deca - forclaz trek 500
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 13 Lut 2021, 10:57 »
Też używam 20.000 ale rozglądam się za 10.000 z uwagi na wagę. Więc też jestem ciekaw polecanych modeli.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Frugo

• Gość
« 13 Lut 2021, 11:05 »
BASEUS POWER BANK 10000mAh. optymalny pod kątem jakości do pojemności i użyteczności.

Plus taki że masz kabel albo do iPhone albo USB~C na stałe (dwie wersje) więc telefon ładujesz bez zbędnych kabli - ja często w spodenkach Sigra z kieszeniami wrzucam tel i powerbank spięte i się ładuje.
Do tego masz 2 x USB wyjście.

Ale najfajniejsza sprawa jest taka że możesz ładować 3 rzeczy na raz z tego a sam power bank się ładuje z gniazdka w tym samym czasie.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 13 Lut 2021, 11:19 »
Opcja ładowania powerbanka i jednoczesnie używania go jako źródło do ładowania innych urządzeń, jest praktyczna.
Mam coś takiego w moim RA-Power.
Tylko trzeba sobie zdawac sprawę z wydajności prądowej ładowarki i obciążalności złącz i kabli.

Mój power bank potrafi sie ładowac prądem max 2A, telefon również może pobierać do 2A w czasie ładowania.
Razem to jest 4A, a tego raczej nie wytrzymie kabel (zwłaszcza)  i złacza, no i ładowarka musi taki prąd na jedno gniazdo wygenerować.
To taka opcja do podładowania mniejszym prądem kilku urządzen.

Optymalne jest posiadanie ładowarki z kilkoma wyjściami USB, o odpowiedniej wydajności prądowej.
Wtedy można szybko ładować kilka urządzeń na raz.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 13 Lut 2021, 11:31 »
Powerbanka z jakimś quick charge nie żal zażynać wysokim natężeniem, więc na niego można skierować ładowarkę 60W i niech się poci  :icon_twisted:

Urządzenia z wbudowanymi ogniwami wręcz odwortnie - zwykle nie chcemy, by się od razu zużyły, więc szybkiego ładowania nie wykorzystujemy i mogą sobie powoli zasysać energię o niższym natężeniu, aniżeli pojemność akumulatora.
Co czasowo wyjdzie podobnie 3-4 godziny, powerbank, względem np. odtwarzacza/aparatu

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 13 Lut 2021, 12:36 »
Ja uzywałem powerbank 20000mah i na tydzien spokojnie mi wystarczało

Mi starcza na miesiąc z nawiązką.
Gdybym teraz kupował to byłby o połowę mniejszy.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
« 13 Lut 2021, 13:30 »
Zalezy co ładujesz i ile , ja sobie  nie załuje  ;D  Oczywiscie mozna oszczędzac  energie ale po co ? Ja  ładowałem tablet  , telefon ,  Go Pro , lampki do roweru , czołówke itd  więc jest tego troche .
kolarz wybitny

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 13 Lut 2021, 14:21 »
Oczywiscie mozna oszczędzac  energie ale po co ?

Można też wozić tablet, ale po co? ;)
Poza tym co to za lamki i czołówkę masz, że musisz je ładować podczas podróży?
No i co masz na myśli pisząc
itd

Telefon (stara Nokia) starcza mi na 3 tygodnie. Na wyprawy zabieram też iPhona, ale jest on wyłączony. Służy mi (lub też nie ;D) do okazjonalnego łącznie się z netem.
GPS mam na paluszki.
Tak więc do ładowania mam tylko baterie do aparatu i kamerki.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 13 Lut 2021, 15:43 »
Można też wozić tablet, ale po co? ;)
Poza tym co to za lamki i czołówkę masz, że musisz je ładować podczas podróży?

Ale takie porównania nie mają sensu, każdy czego innego potrzebuje. To że Tobie to starcza - to fajnie, ale nie każdy tego potrzebuje. Dla mnie GPS na paluszki ma słabą funkcjonalność, dlatego używam sportowego, który jest dużo wygodniejszy i ma wiele więcej funkcji rowerowych. I już potrzebuję większego powerbanka, ale z kolei nie muszę się wozić z bateriami.

Ktoś inny potrzebuje mocniejszej lampy, możliwości ładowania baterii do lustrzanki itd. Nie każdy musi być sprzętowym minimalistą.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 13 Lut 2021, 17:21 »
Na długie wyjazdy bez gniazdka zabieram 20k od Xiaomi ale zawsze dodatkowo mam w torbie ma kierownicy 10k. Teraz od niedawna testuje dość mały i zgrabny SBS (https://www.sbsmobile.com/eir/en/power-delivery/1452-10000-mah-powerbank-18w-multiport-power-delivery-8018417292545.html)
Jeszcze nie wiem czy podawana pojemność jest prawdziwa ale pierwsze wyniki są obiecujące.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna maniubiker

• Miasto: szczecin
  • Na forum od: 26.01.2020
« 15 Lut 2021, 21:42 »

Offline Mężczyzna yanis

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 06.09.2020
« 15 Lut 2021, 23:06 »
Ja używam Voltaic V88 w zestawie z panelami słonecznymi od tego samego producenta i jestem z niego zadowolony (no, może poza wagą). Coś takiego:

Jestem dość prądożerny, więc pojemność 24 tys. mAh ma dla mnie znaczenie. Do tego wyjście 12V oraz USB-C (QC), dzięki którym mogę podładować w trakcie wycieczki akumulator EN-EL15 do lustrzanki Nikona, albo na postoju stosując trójdzielny przewód od Baseusa mogę podpiąć do tego gniazda USB-C w powerbanku 3 urządzenia naraz. Mam też na stanie powerbank Baseusa o pojemności niby 30 tys mAh, ale odnoszę wrażenie, że pada dużo prędzej od tego "amerykańca" od Voltaica. Niestety, przy obecnym kursie dolara do złotówki, chyba nie opłaca się teraz ściągać Voltaica przez ocean do Polski.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 5 Lip 2022, 12:53 »
Kupiłem tanio używany powerbank Hoco b31A 30 000 mAh. Gdzieś wyczytałem, że obsługuje dash charge / vooc - wybrałem go wyłącznie z tego powodu. Okazuje się, że jednak szybkie ładowanie nie działa. Ktoś gdzieś mnie okłamał. Chyba pójdzie do zwrotu.

Na wejściu jest 5V/2A, na wyjściu 5V/2.1A. ładowanie telefonu jest wooolne. Jedyna zaleta to waga wynoszącą podobno około 415 g.

Polecicie dobry, pojemny powerbank z szybkim ładowaniem samego siebie? Kluczowe jest dla mnie właśnie szybkie ładowanie powerbanka. Telefon będzie już ładowany wolno - urok posiadania telefonu OnePlus..
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 5 Lip 2022, 13:20 »
Poczytaj o "Xtar PB2S", są też jakieś filmiki na yt.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum