Autor Wątek: [piasta z dynamem] przełącznik/wyłącznik światła/ładowarki usb  (Przeczytany 5632 razy)

Offline buks

• Miasto:
  • Na forum od: 26.10.2020
Cześć!

Mam od ponad 2 lat rower Cube nuroad exc. Mam w nim niemarkową piastę z dynamem (z zewnątrz podobna do piast SP) + lampki Supernova E3 Pure 3 oraz Supernova E3 Tail Light 2. Niestety nie ma wyłącznika świateł...

Na wiosnę zamierzam wymienić w/w piastę na piastę Sona, obecna "dziwnie chodzi" (kiedyś jak się kręciło kołem, to ruch był gładki/płynny, teraz jakby każdy ząbek zapadki było czuć), a naprawa jej nie ma za bardzo sensu pod względem finansowym (trzeba rozplatać koło, żeby sprawdzić co jej dolega).

W każdym razie razem z wymianą piasty chciałbym dołożyć do zestawu jakiś przełącznik/włącznik do dynama tej piasty: tak jak np. z jednej strony wchodzi kabelek od piasty, z drugiej wchodzą oddzielnie kabelki od ładowarki usb oraz lampek (od przedniej wychodzi kabelek do tylnej). A z trzeciej byłyby przełączniki: wyłącz (tak, żeby opór z dynama był zerowy/bliski zeru), lampki, ładowarka usb, włączona ładowarka i lampki.

Czy spotkał się ktoś z czymś takim oferowanym komercyjnie? Albo byłby gotów w jakimś sensownym budżecie coś takiego stworzyć? I pytanie na koniec: czy coś takiego ma w ogóle sens?

Ja sam sobie niestety nie stworzę, ponieważ jestem noga jeżeli chodzi o elektrykę/elektronikę (tyle co kojarzę, to bramki logiczne :p).
« Ostatnia zmiana: 13 Lut 2021, 10:33 buks »

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017

Offline buks

• Miasto:
Mniej więcej.

To znaczy chodzi mi o taki przełącznik jak jest w tej ładowarce, tylko fajnie by było jakby był jeszcze całkowity wyłącznik.

W opiniach czytałem, że podobno nie działa przy prędkościach powyżej 26 km/h (choć pewnie chodzi o odpowiednio wysokie napięcie z dynama) :/

Samą ładowarkę usb już mam (powerbug)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

SON oferuje odp. kable (patrz str. producenta, wątek o dynamach - linkę tam wrzucałem).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Akurat buduję ładowarkę do dynama, więc temat jest mi bliski.
Myślałem nad przełącznikiam (takim o którym piszesz), ale stwierdziłem że jest zbędny.

W moim dynamie 3N72, przewód od piasty wchodzi do lampki przedniej, która ma wyłącznik odcinający zasilanie również na konektory do tylnego światła. Jednocześnie ma 2 dodatkowe  konektorki na ew. ładowarkę, które nie są odcinane przez wyłącznik oświetlenia. Wykorzystuję je do zasilania ładowarki.

Z  ładowarką (którą sam konstruuję) jest tak, że póki nie jest obciążana odbiornikiem (telefon, powerbank) to pobiera prąd rzędu 1-2mA. To jest wartość którą można pominąć w bilansie. A jednocześnie obniża napięcie na dynamie, które nieobciążone potrafi dać kilkadziesiąt volt. Takie min. obciążenie działa również jako ogranicznik przed przepięciami.

Jeżeli będe chciał z jakiegoś powodu odłączyc ładowarkę, to wyciągam konektora z lampki i dynamo jest nieobciążone.

Takie komercyjne ładowarki USB działają  podobnie. Nieobciążone, nie pobierają zauważalnego prądu z dynama. Zostawiłbym ładowarkę na stałe pod napięciem - nic się z nią nie stanie.

Offline buks

• Miasto:
Akurat buduję ładowarkę do dynama, więc temat jest mi bliski.
Myślałem nad przełącznikiam (takim o którym piszesz), ale stwierdziłem że jest zbędny.

W moim dynamie 3N72, przewód od piasty wchodzi do lampki przedniej, która ma wyłącznik odcinający zasilanie również na konektory do tylnego światła. Jednocześnie ma 2 dodatkowe  konektorki na ew. ładowarkę, które nie są odcinane przez wyłącznik oświetlenia. Wykorzystuję je do zasilania ładowarki.

Właśnie problem u mnie jest taki, że lampka nie ma wyłącznika i dodatkowo nie ma wyjścia na ładowarkę.

Jak podłączyłem kabelki od lampki oraz od ładowarki pod wyjście od dynama, to ładowarka praktycznie nic mi nie naładowała smartfona (choć tutaj zrobiłem z tego co czytałem błąd, ponieważ powinienem podłączyć do ładowarki powerbank, a dopiero do niego smartfona).

Generalnie więc, przy obecnym układzie, chcąc nie chcąc cały czas miałbym podłączone światła i ładowarkę. Jakbym chciał odłączyć ładowarkę, to musiałbym wyciągać kabelki z wtyczki - nie jest to zbyt komfortowe rozwiązanie. To samo zresztą się tyczy świateł, z których świecenia jestem zadowolony, ale z braku wyłącznika i braku wyjścia na ładowarkę już nie.

Ażeby nie kupować drugiego zestawu lampek, myślałem właśnie nad takim "pudełeczkiem" z przełącznikami.

SON oferuje odp. kable (patrz str. producenta, wątek o dynamach - linkę tam wrzucałem).

Dzięki, spojrzę.

Cytat: zly-she
      ...

Niestety ja też nie bardzo wiem... szczególnie że jest tylko jeden kabelek.

Znacie może w Warszawie i okolicach jakiś warsztat rowerowy, gdzie dobrze zaplatają koła i jednocześnie orientują się nieco w kwestii osprzętu od sona/związanego z dynamami?
« Ostatnia zmiana: 14 Lut 2021, 21:58 buks »

...

Ten wyłącznik wygląda na właściwy.
3-pozycyjny - ma pozycję neutralną - odcięte światła i  dynamo.
Pozostałe 2 pozycje, to albo światła, albo ładowarka.

To że jest jeden kabel, nie przeszkadza.
Dynama i tak maja jeden biegun zasilania na masie (konstrukcji) roweru, przynajmnej Shimano tak ma.
Trzeba tylko znaleźć ten masowy przewód i połączyc na stałe do ładowarki i USB.
Drugi przewód puścić przez wyłącznik, tzn. na środkowy zacisk przełącznika przylutować przewód z dynama, a na pozostale 2 do ładowarki i świateł.

Możesz odwiedzić sklep z częściami elektronicznymi, wytłumaczuć o co ci chodzi, to dobiorą właściwy przełącznik.

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
Nie wiem jakie to są ładowarki, ale trzeba mieć na uwadze to, że dynamo daje prąd przemienny.

Offline buks

• Miasto:
      ...

...

Dzięki, jak będę już miał piastę sona, to pokombinuję.

...

Te ładowarki jako tako działają, niektóre do ładowania np. smartfona potrzebują "bufora" w postaci powerbanka, inne są w stanie ładować bezpośrednio. Ten powerbug co go mam potrzebuje "bufora", bez niego co chwilę zaczynało ładować i przestawało. I tak w kółko.

Czy orientujecie się czy w Polsce sprzedaje ktoś  te piasty sona poza rowerplusem?
A może taniej ją ściągnąć zza granicy?

Sona widziałem na OLX, używka, ale bez moc. na hamulce tarczowe.

https://www.olx.pl/oferta/kolo-przednie-piasta-son-delux-v-brake-gravel-pradnica-dynamo-CID767-IDGZtVg.html#65626c761a

Jak potrzebujesz pod tarczówki, to możesz zastosować Shimanowską piastę 3D72.
To model identyczny z 3N72, tylko ma mocowanie na tarczę (centerlock).
Używam 3N72 i nic złego o niej nie mogą powiedzieć. Jest rozbieralna, można serwisować łożyska bez problemu (z Sonem to trzeba do serwisu odsyłać).

Offline buks

• Miasto:
Niestety, potrzebuję pod tarczówki, sztywną oś 12x100 i 28 szprych (chcę ją połączyć z obecną obręczą, która trochę mnie kosztowała, nie ma jeszcze 10 000, a i nie centruje się jakoś specjalnie). Do tego czarną.
Z tego co szukałem, to znalezienie takiej używanej/z demontażu to chyba jak wygrana w totka.

Shimano chyba nie oferuje piast z prądnicą w standardzie sztywnej osi i 28 otworów na szprychy...
To 3N72 i odpowiednik, to pewnie najlepszy wybór jakość/cena.

Pozostaje mi kupić piastę sona za 1300, albo 10 powerbanków od xiaomi 20000 mah + piastę dt 350 :|

« Ostatnia zmiana: 26 Lut 2021, 23:21 buks »

Offline Mężczyzna gimak

A takie lamerskie pytanie - czym różni się sztywna oś od nie sztywnej, o ile taka istnieje.

Offline Mężczyzna gimak

Dzięki za odzew. Tylko to obejrzałem, bo niestety jestem kaleką językowym. To co obejrzałem, nie wniosło w zasadzie nic nowego, w pojęciu osi, tak jak sobie ją wyobrażam, czyli kawałek sztywnego pręta, który w zależności na rożne wymiary i jest w różny sposób mocowany. Tutaj była cały czas mowa o sztywnej osi, czyli automatycznie nasuwa się wniosek, że może być niesztywna, czyli elastyczna, a takiej nie słyszałem i stąd moje pytanie,

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum