Autor Wątek: Bagażnik w Cube Kathmandu - Cube Integrated Carrier 2.0  (Przeczytany 5903 razy)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Cześć!

Macie jakieś doświadczenia z bagażnikiem Cube Integrated Carrier 2.0, jaki śmiga na bardzo oryginalnej ramie Cube Kathmandu Pro?

Nasi rowerowi znajomi zmieniają rowery, mają taki wynalazek na oku - czy to może się popsuć? Zastosowanie klasyczne, dwie sakwy, więc maks kilkanaście kilo obciążenia.

Regulowane sakwy powinny jeździć bezpiecznie, Cube chyba z tą ramą wie co robi.

Doszukiwać się jakichś problemów czy palić zielone światło?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Z czymś takim nie mam doświadczenia, więc się wypowiem.

czy to może się popsuć?

Wszystko może się popsuć, ale najczęstsze kłopoty z bagażnikami to problemy ze śrubami mocującymi, więc to odpada. Tutaj problem jest wtedy, jeśli dojdzie do złamania/pęknięcia bagażnika w wypadku bądź transporcie, bo po masywności widać, że o wytrzymałość użytkową nie ma się co obawiać. Ale nie musi to kasować całego roweru, bo można obciąć stary bagażnik pozostawiając kawałek rurek, przewiercić i umocować bagażnik na śrubach założonych na wylot.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Kolega miał taką ramę ze zintegrowanym bagażnikiem w pomarańczowym Cubie. Siedziałem na tym (85kg) i sprawiało to wrażenie o niebo mocniejszego i sztywniejszego rozwiązania niż jakikolwiek inny bagażnik jaki widziałem. Ale nie pamiętam tej nakładki co jest na zdjęciach. To ze 4 lata temu było.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
To ja mam podobną zagadkę:
Cube Sl Road Race

Ten rower występuje zarówno w wersji takiej jak na obrazku jak i gołej, bez bagażnika i błotników, za to z mocowaniami. Te mocowania są dość specyficzne, bo górne są od wewnętrznej strony widelca, natomiast dolne wewnątrz (od strony koła).
Czy da się bez nadmiernej rzeźby zamocować w nim normalny bagażnik typu Tubus?

Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Czy da się bez nadmiernej rzeźby zamocować w nim normalny bagażnik typu Tubus?
Wątpię.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Cube ma bagażniki montowane w systemie Rilink takie jak tu https://www.bike24.com/p2299553.html, ale Tubus ma coś podobnego Imm Mounting https://www.tubus.com/en/products/accessories-rear-carriers/tubus-product/imm-mounting-set , może podejdzie. Ostatnio montowałem ten system Cube do Krossa i weszło bez problemu. Coraz więcej firm to stosuje jak widzę.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
Ok, dzięki!
Chyba już teraz rozumiem jak to działa.
Wracam do jeżdżenia.

Górne mocowanie w tym stylu nie jest niczym wyjątkowym, gorzej z dolnym. Z tego co widzę wycięcie jest pod kątem, więc normalny bagażnik typu Cargo lub Vega będzie kolidować. Może Disco po dogięciu wejdzie, ale bez przymiarki trudno mieć pewność.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
Wypadłem trochę z tematów sprzętowych i zaskakują mnie takie niespodzianki :)
To mocowanie wewnątrz wygląda na niepotrzebne utrudnianie montażu, no ale cóż.
Pewnie po prostu kupię bagażnik Cube.
Wracam do jeżdżenia.

Estetyka Panie :P Faktycznie ładnie wygląda bagażnik, który wtapia się w rower. Ten ze zdjęcia wygląda świetnie.. bo prawie nie wygląda ;)

Ja bym z tego powodu afery nie robił (a właściwie to bym robił, bo używam specyficznego bagażnika do podsiodłówki). Jedynie zbędny problem może być w przypadku połamania bagażnika podczas wyprawy, wtedy kupno odpowiedniego może być faktycznie problemem. Choć są metody naprawy typu bandaż + klej cyjanoakrylowy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum