Autor Wątek: Koronawirus - dokąd można jechać  (Przeczytany 8918 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Koronawirus - dokąd można jechać
« 23 Lut 2021, 16:14 »
Kwarantanna nakładana jest automatycznie, z mocy samego prawa. Tu wychodzi typowe kombinowanie, że skoro nie kontrolują, to hulaj dusza! A gdzie prawidłowe postawy obywatelskie, gdzie odpowiedzialność społeczna?

Z mocy samego prawa?  ;)
W sytuacji gdy rząd rozporządzeniami odbiera swobody zagwarantowane w konstytucji? Płyniesz bardzo daleko. Póki co to ludzie na masową skalę wygrywają w sądach sprawy o rozmaite kary związane z covid.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 23 Lut 2021, 16:24 »
Nie czuję się przestępcą, miałem Covid i prawdopodobieństwo że jestem/będę nosicielem, jest minimalne.

Nie zrozum mnie źle - nie chcę Cię oceniać jakkolwiek :), ale myślę że można napisać, że jeśli nie zmieniłeś pracy, rodziny, miasta, itp., to prawdopodobieństwo że jesteś obecnie nosicielem jest dokładnie takie, jak to, że wtedy mogłeś zachorować.

Wtedy zachorowałeś, dlaczego nie miałbyś teraz być nosicielem?

No, może to prawdopodobieństwo jest pomniejszone (albo powiększone) o uwarunkowania czasowe, zmianę nasilenia pandemii, zmianę własnych nawyków, zmianę penetracji wirusa na danym terenie, itp.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 23 Lut 2021, 16:26 »
miałem Covid i prawdopodobieństwo że jestem/będę nosicielem, jest minimalne.
Bzdura. Coraz więcej osób zaraża się ponownie.

Offline Mężczyzna szy

« 23 Lut 2021, 16:34 »
To jednak nie jest tematem tego wątku.

WŁAŚNIE.

Wątek koronawirusowy już jest - pozostawmy ten bardziej podróżniczy, co? <tu mem z kotkiem>

Szy.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Lut 2021, 16:40 »
Nie piszemy tutaj o konstytucyjności przepisów, ale o ich wydźwięku w obecnej formie. Przecież może tak być, że i w innych krajach te ograniczenia są nałożone w nieprawidłowy sposób. To jednak nie jest tematem tego wątku.

To Ty napisałeś, że kwarantanna jest z mocy prawa - i z tym polemizuję, bo to bardzo naciągana teza. I jeszcze płyniesz, że niby ci co tego nie przestrzegają to się jakieś aspołeczne jednostki, do tego już zdrowo przeginasz porównując to do złodziejstwa, że to niby to samo dopóki Cię nie złapią.

A to jest zupełne pomylenie z poplątaniem, omijania nielegalnych przepisów nijak nie można do złodziejstwa porównywać, łamie prawo, nie ten kto nielegalny przepis omija, a ten co go uchwala i prawem kaduka próbuje przepchnąć używając do tego służb państwowych. O ile na samym początku epidemii zdecydowana większość ludzi wierzyła w potrzebę takich ograniczeń - to teraz widać już dość wyraźnie jaka to jest zupełna fikcja. To co opisała Janus - jest tego najlepszym dowodem, nawet sama władza tego nie ogarnia. A Ty byś chciał, żeby ludzie grzecznie kładli uszy po sobie i wypełniali każde, najbardziej durne zarządzenie rządowe, bo inaczej jesteśmy jak złodzieje ;)

Widać dość wyraźnie, że te wszystkie ograniczenia prawie nic nie dają, kraje, gdzie ograniczeń jest dużo mniej mają podobne ilości zgonów. Władze (nie dotyczy to tylko Polski, tak samo jest w całej Europie) zupełnie sobie nie daje z tym rady, więc robią co chwilę pokazówki zaostrzając kolejne przepisy, by za wszelką cenę pokazać, że coś robią.

Online Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 23 Lut 2021, 17:03 »
Cytat: sinuche w Dzisiaj o 16:12
miałem Covid i prawdopodobieństwo że jestem/będę nosicielem, jest minimalne.
Bzdura. Coraz więcej osób zaraża się ponownie.

Określ to w procentach :)
"Coraz wiecej" to liczba niewymierna, zresztą coraz więcej jest ozdrowieńców, więc powtórnych zakażeń jest proporcjonalnie więcej (ale to są raczej promile, niż procenty).

W Ischl (austriackie ognisko wirusa) przebadano wiekszość zakażonych (800 osób)  w lutym ub.r. i powtórzono test na przeciwciała w listopadzie.
90% mialo stabilny poziom przeciwciał w listopadzie. Badacze określili że powtórne zakażenie jest mało prawdopodobne.
Z tych 10% pozostałych, tez nie jest pewne, czy się zarażą.
Porównaj ze skutecznościa szczepionki (60% do 90%) w zależności od producenta.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Lut 2021, 17:17 »
Tylko jeszcze zwróć uwagę na strukturę wiekową populacji w krajach. Uzyskanie tej samej proporcji liczby zgonów do ogólnej liczby ludności w danym kraju może być wielkim sukcesem, ze względu na różnice w strukturze wiekowej. Są kraje, gdzie praktycznie nie ma ludzi stanowiących główny target koronawirusa, bo już są od kilku/kilkunastu lat martwi.

Nie chodzi o bardzo dokładne porównania, bo to niemożliwe ze względu na różnice dzielące wiele krajów. Chodzi o pokazanie pewnej skali zjawiska. Nie ma żadnych mocnych różnic w liczbie zgonów pomiędzy krajami, gdzie są niewielkie obostrzenia, a gdzie jak u nas są dość poważne. To nie jest tak, że jak nie ma obostrzeń - to zaraz mamy 2-3 razy więcej zgonów. To są porównywalne liczby, co dość dobrze pokazuje bardzo nikłą skuteczność takiej polityki obostrzeń.

Żeby to było naprawdę skuteczne - to musielibyśmy mieć pełen lockdown jak w zeszłym roku. A jak działa komunikacja publiczna, działają wielkie zakłady pracy - to takie obostrzenia tyle pomogą co umarłemu kadzidło. Tylko każda władza musi pokazać, że coś robi, że działa; nie ma takich, których stać na przyznanie, że to będzie tak samo jak z grypą - nie do wyeliminowania.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 23 Lut 2021, 18:13 »
nikt nie skierował go na kwarantannę
Kwarantanna nakładana jest automatycznie, z mocy samego prawa. Tu wychodzi typowe kombinowanie, że skoro nie kontrolują, to hulaj dusza! A gdzie prawidłowe postawy obywatelskie, gdzie odpowiedzialność społeczna?
https://utk.gov.pl/pl/aktualnosci/16610,Nowe-zasady-zglaszania-sie-na-kwarantanne-po-przyjezdzie-z-zagranicy.html

Kombinowanie? Siostra z mężem robili przed lotem testy za 500 zł i przez kilka dni dzwonili do urzędów, żeby dowiedzieć się, co z kwarantanną. Kolega olał test, bo przechodził wirusa miesiąc wcześniej. Kombinować to trzeba, żeby Cię skierowano na tę kwarantannę...

Online Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 23 Lut 2021, 18:51 »
https://utk.gov.pl/pl/aktualnosci/16610,Nowe-zasady-zglaszania-sie-na-kwarantanne-po-przyjezdzie-z-zagranicy.html

Ja w tym rozporządzeniu nie widzę obowiązku kwarantanny dla powracających transportem niezbiorowym, czyli rowerem.
Niedopatrzenie?
Czy jednak rowerem rowerem można wrócić bez kwarantanny.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 23 Lut 2021, 18:59 »
Tak, podobnie jak samochodem.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Lut 2021, 20:58 »
Nadal nie rozumiesz - kwarantanna obowiązuje niezależnie od tego, czy zgłosisz się do GIS czy nie. Nikt na nią nie kieruje, zapada ona z automatu w przypadku przekraczania granicy i nie znajdowaniu się na liście wyjątków.

Podaj podstawę prawną tego o czym piszesz.

Offline Mężczyzna szy

« 24 Lut 2021, 13:23 »
Wyglada fajnie-wiesz może na ile nadążają za zmianami?

Od Autorki wiem, że będą się starali podążać za zmianami. Planowane są kolejne kraje. I specjalnie, właśnie by sprawę aktualności wyjaśniać, dodają do każdego kraju datę z kiedy jest informacja.

Szy.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 24 Lut 2021, 13:27 »
A może wiesz czy ogarną że jest w tej tabelce Kostaryka, ZEA i Malezja a nie ma Litwy, z którą graniczymy?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 24 Lut 2021, 13:28 »
Teoretycznie nie ma nic o tym w ustawie z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, jest za to strona z komunikatem: https://www.gov.pl/web/koronawirus/wszystko-co-powinienes-wiedziec-o-kwarantannie.

Mam nadzieję, że nadal nie będzie trzeba zakrywać ust i nosa w parkach.

Offline Mężczyzna szy

« 24 Lut 2021, 13:39 »
A może wiesz czy ogarną że jest w tej tabelce Kostaryka, ZEA i Malezja a nie ma Litwy, z którą graniczymy?

Właśnie też o to pytałem - tak, ogarną, republiki bałtyckie mają wkrótce się pojawić :)

Szy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum