Kwarantanna nakładana jest automatycznie, z mocy samego prawa. Tu wychodzi typowe kombinowanie, że skoro nie kontrolują, to hulaj dusza! A gdzie prawidłowe postawy obywatelskie, gdzie odpowiedzialność społeczna?
Nie czuję się przestępcą, miałem Covid i prawdopodobieństwo że jestem/będę nosicielem, jest minimalne.
miałem Covid i prawdopodobieństwo że jestem/będę nosicielem, jest minimalne.
To jednak nie jest tematem tego wątku.
Nie piszemy tutaj o konstytucyjności przepisów, ale o ich wydźwięku w obecnej formie. Przecież może tak być, że i w innych krajach te ograniczenia są nałożone w nieprawidłowy sposób. To jednak nie jest tematem tego wątku.
Cytat: sinuche w Dzisiaj o 16:12miałem Covid i prawdopodobieństwo że jestem/będę nosicielem, jest minimalne.Bzdura. Coraz więcej osób zaraża się ponownie.
Tylko jeszcze zwróć uwagę na strukturę wiekową populacji w krajach. Uzyskanie tej samej proporcji liczby zgonów do ogólnej liczby ludności w danym kraju może być wielkim sukcesem, ze względu na różnice w strukturze wiekowej. Są kraje, gdzie praktycznie nie ma ludzi stanowiących główny target koronawirusa, bo już są od kilku/kilkunastu lat martwi.
Cytat: Janus w 23 Lut 2021, 14:49nikt nie skierował go na kwarantannęKwarantanna nakładana jest automatycznie, z mocy samego prawa. Tu wychodzi typowe kombinowanie, że skoro nie kontrolują, to hulaj dusza! A gdzie prawidłowe postawy obywatelskie, gdzie odpowiedzialność społeczna?
nikt nie skierował go na kwarantannę
https://utk.gov.pl/pl/aktualnosci/16610,Nowe-zasady-zglaszania-sie-na-kwarantanne-po-przyjezdzie-z-zagranicy.html
Nadal nie rozumiesz - kwarantanna obowiązuje niezależnie od tego, czy zgłosisz się do GIS czy nie. Nikt na nią nie kieruje, zapada ona z automatu w przypadku przekraczania granicy i nie znajdowaniu się na liście wyjątków.
Wyglada fajnie-wiesz może na ile nadążają za zmianami?
A może wiesz czy ogarną że jest w tej tabelce Kostaryka, ZEA i Malezja a nie ma Litwy, z którą graniczymy?