Autor Wątek: hamulce dualpivot - oś obręczy  (Przeczytany 1411 razy)

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
hamulce dualpivot - oś obręczy
« 23 Lut 2021, 13:31 »
mam takie dziwne zjawisko.

1. zakładając koła podstawowe oś koła znajduje się wyraźnie pomiędzy szczękami (w osi hamulca dualpivot)
2. zakładając koła zapasowe oś koła jest wyraźnie przesunięta względem osi symetrii hamulców - założenie koła wymaga regulacji ustawienia hamulców tak by osie zgrały się.

dodakowo wyraźny jest skok obręczy aluminiowej (koła zapasowe) w trakcie obrotu (około 1mm na 5-10% obwodu)

co może pomóc? czy centrowanie wystarczy, czy czeka mnie wymiana obręczy? skąd się bierze przesunięcie osi symetrii - czy szprychy są przeciągnięte na jedną stronę?

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Odp: hamulce dualpivot - oś obręczy
« 23 Lut 2021, 15:49 »
Rozumiem, że to tylne koło..?

Źle dobrana długość szprych (to budowane koła, czy gotowce..?), skok powodowany źle wycentrowaną obręczą, rzadziej też potrafi skoczyć na spojeniu, może niepotrzebnie zaplecione na tą samą ilość krzyży (krzyżów..?) i dociągnięte z tą samą siła, teraz się przesuwa, albo może obręcz ma otwory w linii, a nie naprzemiennie 'lewo-prawo' i ktoś nie wziął tego pod uwagę...

Jeżeli to przód i koło budowane to możliwe, że ktoś sprawdzał długości szprych do wersji piasty pod tarcze i się mu pokręciło. Innego wytłumaczenia na przodzie nie widzę.

Zanieś do dobrego warsztatu z dobrym budowniczym i popytaj. W najgorszym wypadku będziesz musiał przepleść na nowych szprychach.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 23 Lut 2021, 15:54 »
Koło źle zaplecione (zły offset) i na dodatek zdecentrowane.
Porządny serwis (i wytłumaczyć, że zły offset).

Możliwe też, że to koło podstawowe jest zaplecione ze złym ofsetem.
Ale to przecież się czuje, że koła są nie w osi roweru (sprawdż jazdę "bez trzymanki")

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 23 Lut 2021, 16:16 »
zakładam że offset jest nieprawidłowy w kołach podstawowych, koła zapasowe to oryginalne koła kupione z rowerem (Merida Scultura 400).

Rzeczywiście koła podstawowe były budowane od podstaw, jeżdżę na nich już kilka lat więc się przyzwyczaiłem i nie zwracałem uwagi czy są w osi czy posiadają jakiś delikatny offset. To też tłumaczy dlaczego wkładki zużywają się w różnym stopniu (większe zużycie wkładki z jednej strony). Myślę że w tym sezonie się za to nie wezmę - szkoda mi czasu na wstawianie roweru do serwisu, zwłaszcza w tej chwili kiedy sezon startuje i są kolejki. Jakoś się przemęczę - tak dużo przekładek nie będę miał.

dzięki za pomoc.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 23 Lut 2021, 17:43 »
Załóż koło normalnie a potem odwrotnie - jeśli inaczej ułoży się między klockami to jest przesunięte. Przesunięte może być od źle założonej osi (np. Brak podkładek, zła szerokość), obróconych kapsli lub przeciągniętych na 1 stronę szprych. Nawet jeśli są krzywo szprychy to klasyczną piastę można ustawić w niewielkim zakresie podkładkami.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 23 Lut 2021, 17:50 »
Z podkładkami to bym nie kombinował - w tylnym kole to raczej niemożliwe (linia łańcucha) i bardzo skomplikowane.
Znacznie prościej podociągać szprychy z jednej strony, poluzować z drugiej (pół obrotu i oś koła wędruje o 1mm we właściwą stronę).

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 23 Lut 2021, 19:04 »
Po pierwsze to nie wiadomo, dlaczego to koło ma przesunięcie. Może właśnie ktoś zapomniał o podkładce przy serwisie piasty.
Poza tym bądźmy poważni z tą linią łańcucha, to nie rower torowy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum