Autor Wątek: Pozostawianie roweru samego przed sklepem  (Przeczytany 93988 razy)

Offline Kobieta GraweLova Marta

• Miasto: Oleśnica
  • Na forum od: 09.07.2022
A co wy sądzicie na takie polączenie? Mąż ma takie coś w motocyklu.
Myślę o takim czymś? Spanie pod namiotem np. Chyba że rozkrece przednie koło i schowam rower do namiotu. Ale to trochę kłopotliwe ale przynajmniej bezpieczne. Jakie jest wasze zdanie?

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Myślę o takim czymś? Spanie pod namiotem np. Chyba że rozkrece przednie koło i schowam rower do namiotu. Ale to trochę kłopotliwe ale przynajmniej bezpieczne. Jakie jest wasze zdanie?

Blokada tarczy z alarmem to ciekawy pomysł i powinien skutecznie zdemaskować i odstraszyć złodzieja. Ta żółta linka to taki przypominacz o założonej blokadzie na tarczę. zapina się ją z blokadą z jednej stronu a z drugiej mocuje na kierownicy żeby przez przypadek nie ruszyć.

Blokada tarczy z alarmem to ciekawy pomysł i powinien skutecznie zdemaskować i odstraszyć złodzieja. Ta żółta linka to taki przypominacz o założonej blokadzie na tarczę. zapina się ją z blokadą z jednej stronu a z drugiej mocuje na kierownicy żeby przez przypadek nie ruszyć.
Ale co o tym sądzisz? Dobry pomysł?

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
Rower można wziąć pod pachę, a motocykla raczej nie. Dlatego blokada tarczy w rowerze może być nieskuteczna

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Hej. To jakie zabezpieczenie będzie ok?
Kryptonite vs Abus?

• Poland on bike
Rower można wziąć pod pachę, a motocykla raczej nie. Dlatego blokada tarczy w rowerze może być nieskuteczna

Jeśli blokada jest z alarmem to nawet sam bym nie ruszał takiego roweru w obawie, że zacznie wyć.

Co innego mocowanie roweru tak by nikt nie odjechał, nie zabrał.

Ja stosuję dwie metody:
- lekka linka z zapięciem na szyfr na krótkie i szybkie sytuacje pod sklepem
- ciężki ulock na dłuższe sytuację lub ustronne miejsca.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
- lekka linka z zapięciem na szyfr na krótkie i szybkie sytuacje pod sklepem
- ciężki ulock na dłuższe sytuację lub ustronne miejsca.

Też stosuję. Znam jeszcze dwie, zasłyszane, przeczytane etc.:
- Zapinasz kask wokół przedniej szprychy i widelca.
- Ustawiasz biegi na młynek.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
A jeśli masz V-brake to jeszcze rozpinasz hamulce (podobno działa lepiej w terenie pagórkowatym  ;D)

• Poland on bike
- odkręcasz pedały lub siodełko itp.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
A powiedzcie mi, jak sztycę zabezpieczyć?
Kupiłem sobie cane creeka, i nie chciałbym aby jakiś kumaty, przypadkowo przechodzący złodziej, zawinął mi ją jak akurat jestem w sklepie.
Na razie wymyśliłem sobie zacisk sztycy z torxem m5, zamiast szybkozamykaczem - ale obawiam się że to za mało. No bo jak będe miał pecha, to złodziej będzie miał w kieszeni komplet kluczy :-/

Może macie jakieś patenty na dobre antykradzieżowe zabezpieczenie sztycy...

Offline Mężczyzna anu

• Na forum od: 22.05.2009
Zacisk antykradzieżowy ZEFAL Lock N´Roll. Musisz postawić rower na sztorc lub do góry nogami, żeby go zwolnić, co jest niemożliwe, kiedy jest rower jest przypięty, a i złodziej może nie znać patentu, będzie pewnie zaskoczony oporem. Najlepiej zamalować  ikony, zaznaczyć sobie dyskretnie jakimś zarysowaniem, żeby nie podpowiadać bardziej dociekliwym. Zaciski są i na sztycę i do kół, w dodatku nie są bardzo drogie. Wklejenie jakieś kulki w otwór śruby, zalanie jej czymś, żeby trzeba było jednak chwilę pogrzebać, żeby klucz wszedł. Dorobienie w jakimś warsztacie nietypowego zestawu -:śruba,klucz.
« Ostatnia zmiana: 21 Lip 2022, 12:41 anu »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Ja nie wierzę w istnienie takiego rozwiązania.
Jedyne co mi przychodzi skutecznego do głowy ty zniechęcanie przez obrzydzanie  ;)
Dawno temu, kiedy trzymałem rower swój i córki w słabo zabezpieczonej piwnicy opryskałem swój rower (czerwono-niebieski) czarną farbą w sprayu. Opryskałem, nie pomalowałem. Rower był cały w różnej wielkości czarne kropki, tu i ówdzie rozmazane.
Córka kategorycznie się nie zgodziła na takie zabezpieczenie jej roweru.
Niedługo później mieliśmy włamanie do piwnicy i mój rower został nietknięty.

Inaczej mówiąc - jak twoja sztyca będzie obdrapana to nikt się do niej z torxem nie będzie dobierał.

Offline Mężczyzna anu

• Na forum od: 22.05.2009
Albo dobranie odpowiedniej wysokości siodełka, zakręcenie, a następnie zniszczenie gniazda śruby, ze świadomością, że jak będzie trzeba coś zmienić, to trzeba będzie rozwiercić/piłować.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Inaczej mówiąc - jak twoja sztyca będzie obdrapana to nikt się do niej z torxem nie będzie dobierał.

Mam taki rower miejski, obdrapany, kupiony za 200zł. Jak jadę coś załatwić na mieście to nim i zostawiam nieprzypięty, niczym się nie przejmuję, bo jak mi go ukradną, to zwolni się miejsce na nowy rower.

Jakoś złodzieje go nie chcą...

Btw. ja się złodzieja uzbrojonego w zestaw narzędzi nie boję. I tak nie mam z nim żadnych szans. Ja się boję mało bystrego lokalesa, który zwietrzy deal życia w moim rowerze i w przypływie energii i głupoty mi po prostu go gwizdnie.

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
]
(...)

- Zapinasz kask wokół przedniej szprychy i widelca.
(...)

"Drogie Bravo Forum,
przeczytałem u Was, że należy zapiąć kask wokół przedniej szprychy.
Mam w swoim rowerze dużo szprych i nie wiem, która jest przednia :o
Stoję z tym rowerem i kaskiem w ręku pod sklepem i boję się, że mi sklep zamkną.
Pozdrawiam
Wasz Czytelnik"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum