Autor Wątek: Pozostawianie roweru samego przed sklepem  (Przeczytany 94208 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
]
(...)

- Zapinasz kask wokół przedniej szprychy i widelca.
(...)

"Drogie Bravo Forum,
przeczytałem u Was, że należy zapiąć kask wokół przedniej szprychy.
Mam w swoim rowerze dużo szprych i nie wiem, która jest przednia :o
Stoję z tym rowerem i kaskiem w ręku pod sklepem i boję się, że mi sklep zamkną.
Pozdrawiam
Wasz Czytelnik"

Czepiasz się, dla samego czepiania. Opowiedz lepiej jak sobie radzisz z tym strasznym problemem pozostawienia rowerka samego pod sklepem, tak bez żadnej opieki. Btw. oczywiście chodziło o szprychę przedniego koła, czego się z pewnością mimo wszystko domyśliłeś.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Można też ektronikę zaprząc do systemu antykradzieżowego.
Np. posiadacze elektrycznej przerzutki mogą ją (trzeba to zaprogramować) przestawić w tryb serwisowy, np. w pozycję poza zakresem i złodziej nie odjedzie. :)
Ew. elektroniczna blokada korby (suportu), można to skonstruować.
Przy hamulcach hydro, dodatkowy zaworek który zaciska tarczę, też może być.

Ale...
Zasada jest jedna, czym droższy rower, tym więcej trzeba zainwestowac w zabezpieczenia ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Lip 2022, 15:57 sinuche »

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
@zly-sze, a co Ty taki agresywny do mnie dzisiaj? Przecież się lubimy. Nieprawdaż?
Nie czepiam się, tylko lubię precyzję. Nasze Forum czytają tysiące osób. Jest skarbnicą mądrości wszelakiej, a rowerowej zwłaszcza.
Stąd nadałem mojemu wpisowi formę listu czytelnika.
A co do meritum?
Łańcuch f-my Abus. Na szyfr.
Najbardziej się bałem kiedyś wcale nie pod sklepem, a w Krakowie. Na Wawelu konkretnie. To znaczy na Wawel nie można rowerem, a ja chciałem pieczątkę na odznakę turystyczną. Na szczęście obsakwionego roweru przypiętego łańcuszkiem nikt nie ruszył.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Może macie jakieś patenty na dobre antykradzieżowe zabezpieczenie sztycy...

Tak - nie martwić się takimi pierdołami.
Od kilku lat jeżdżę na Cane Creeku (zacisk mam na imbusa) i nawet przez myśl mi nie przeszło, że ktoś będzie chciał ukraść mi sztycę :D

Co do pozostawiania roweru z sakwami przed sklepem to też jakieś urojenia na tym punkcie macie.
Przypinam rower zwykłą cienką linką (nawet gdy pod ramą wisi Abus Bordo) i idę do sklepu. Sakwy niczym nie zabezpieczam.
Gdy czeka mnie większa rozłąka z rowerem i sakwą (jeżdżę tylko z jedną) to rower przypinam Abusem (jak go akurat mam) a linkę przeciągam przez kask, rączkę od sakwy, rączki od namiotu (wożę go na bagażniku) i tylne koło (tak zrobiłem m.in. gdy zwiedzałem jaskinie w Słowenii).
Gdy mam tylko linkę to nią zabezpieczam rower a opisaną resztę przypinam zipem).
Do tego malutkim zipem przypinam klamry w sakwie aby nie można było jej otworzyć.
Takie pozostawianie roweru zdarza się bardzo rzadko i jest raczej zaplanowane więc można wziąć ze sobą te 2-4 zipy więcej.

Innymi słowy pisząc: Więcej luzu :) Za bardzo się stresujecie ;)

Btw. ja się złodzieja uzbrojonego w zestaw narzędzi nie boję. I tak nie mam z nim żadnych szans. Ja się boję mało bystrego lokalesa, który zwietrzy deal życia w moim rowerze i w przypływie energii i głupoty mi po prostu go gwizdnie.

A co to za różnica kto ukradnie Ci rower?
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
@zly-sze, a co Ty taki agresywny do mnie dzisiaj? Przecież się lubimy. Nieprawdaż?
Nie czepiam się, tylko lubię precyzję. Nasze Forum czytają tysiące osób. Jest skarbnicą mądrości wszelakiej, a rowerowej zwłaszcza.

Agresja? Ależ skąd! Możesz mi wskazać w którym miejscu? Przykro mi, że tak to odebrałeś, nie taki był zamysł mojej wypowiedzi.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Mało kto wie, co to jest sztyca Cane Creek, jeszcze mniej jej pożąda.
Idąc tym tropem myślenie to zaraz trzeba będzie osobno przypinać np. bagaznik Tubusa.
Ciekawe zjawisko widziałem w tym roku we Włoszech. Bardzo dużo rowerów stało przypiętych ze skradzionym przednim kołem? Ciekawe po co złodziejom tyle przednich kół?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Mało kto wie, co to jest sztyca Cane Creek, jeszcze mniej jej pożąda.
Idąc tym tropem myślenie to zaraz trzeba będzie osobno przypinać np. bagaznik Tubusa.
Ciekawe zjawisko widziałem w tym roku we Włoszech. Bardzo dużo rowerów stało przypiętych ze skradzionym przednim kołem? Ciekawe po co złodziejom tyle przednich kół?

Zaczynają od przednich kół, następne będą amortyzowane sztyce...
Moim patentem na amatora cudzej własności jest baaaardzo rzadkie mycie Srebrnego Szerszenia (ufajdany w błocie, resztkach trawy nie wygląda zachęcająco)... I to jak na razie działa.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Widocznie jest popyt.
Sam widziałeś jak dużo rowerów potrzebuje przedniego koła  ;)

Przednie koła kradną we Włoszech, tylne we Fancji, sztyce (Cane Creek) w Polsce. Rama i reszta w innych krajach.
Całość jest składana w Niemczech i sprzedawana później na Olx'ie. ;)

Globalizacja  ;D
Ciekawe, czy w takim razie @Global ma z tym coś wspólnego 8)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Podobno to on je składa

Składa kto inny.
On je tylko wozi busem ;)

Offline Mężczyzna DamianDE

• Miasto: Monachium
  • Na forum od: 22.11.2022
Witam po przeczytaniu całego wątku i propozycji zabezpieczeń wydaje mi się moja metoda, którą od lat praktykuje jest najbardziej lekka i skuteczną biorę ze sobą smycz i kaganiec. Gdy wchodzę do sklepu porostu zawieszam smycz i kaganiec na kierownicy bardzo widocznie do tego zapinam zwykła linką. Każdy złodziej chce szybko uciec, jakby ktoś go zauważył, a przed psem ciężko nawet na rowerze, by mu było. Smycz po wyjściu do sakwy, a kaganiec na kierownicy cały czas na bidon.
« Ostatnia zmiana: 19 Gru 2022, 18:18 DamianDE »

Kòpôcz

• Gość
Stary już patent ostrokołowców, raczej jako uzupełnienie dla miłośników zabezpieczeń UL: skobel ze szprychy wygięty w kształt wyciągniętego "C" na długość X ogniw. Założony na łańcuch w najlepszym wypadku powoduje spadniecie łańcucha, w gorszych uszkadza zębatki, zrywa przerzutkę itp. Ale reszta roweru zostaje ;)

ałożony na łańcuch w najlepszym wypadku powoduje spadniecie łańcucha, w gorszych uszkadza zębatki, zrywa przerzutkę itp. Ale reszta roweru zostaje ;)
Szczerze, to tak destrukcyjne zabezpieczenie jest pozbawione sensu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum