Autor Wątek: Pozostawianie roweru samego przed sklepem  (Przeczytany 93976 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Wystarczy smarować łańcuch parafiną.
Takich rowerów nie kradną.

Stosuję, i jeszcze nic mi się nie przydarzyło ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Czyli nazywasz mnie dzikusem(dokładniej niecywilizowanym człowiekiem). Czuję się jak Tytus De Zoo, Ale w sumie to komplement.
Z tymi dzikusami to trochę przesada. Bardziej bym porównał do taplania się w błocie, z tym, że akurat smar z łańcucha nie ma pozytywnego wpływu na cerę.

[/quote]
Wystarczy smarować łańcuch parafiną.
Też nie słyszałem żeby komuś ukradziono rower z łańcuchem smarowanym parafiną,
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Już dawno ułożyłem sobie w głowie, że nawet jak to się mi kiedyś przytrafi, to dla wygody łatwego wchodzenia do sklepu można problem pominąć.

Tego się trzymaj. Szkoda się przejmować i psuć sobie przyjemność z jazdy. Dla uzasadnienia powiem, że lokalsi zazwyczaj się wszyscy znają, jak nie z sąsiedztwa to z  kościoła, szkoły itp. więc jak są jakieś osoby pod sklepem to bardzo dobrze. Mówisz "dzień dobry" i wchodzisz do sklepu niczym się nie przejmując. Nie znaczy to, że nikt by Ci roweru w tej wsi nie ukradł :wink: Złodziej pewnie wszędzie się znajdzie ale niemal nigdy w biały dzień na wsi pod sklepem. Nie ma jak się ukryć, a roweru pod kurtką nie schowa. Także bez stresu :icon_smile:

Jednak nie umniejsza to stresu związanego z zakupami. Dlatego szukam czegoś, co zmniejszy ten stres związany z takimi zakupami.

Myślę, że psychoterapia mogłaby pomóc. Nie żartuję sobie, choć pewnie terapeuta by się zdziwił.

@Worek: Ja boję się już radio włączyć żeby o smarowaniu parafiną nie usłyszeć  :icon_razz:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Pójdę dalej i doradzę zostawianie przed sklepem roweru wyłącznie aluminiowego. Złodziej uzna, że nie będzie w stanie pospawać ramy u kowala i odejdzie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Tylko stal! Możesz sobie przyspawać do dowolnego ogrodzenia i nikt nie ukradnie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
W przypadku drogiego roweru - można wykorzystać lokalizator GPS.
Używam. Lokalizuje z dokładnością do 10 metrów, waży gramy.
Problemem jest zasilanie i doładowywanie karty SIM.

Jak to działa, kiedy ktoś rower wstawi do piwnicy i lokalizator traci łączność z satelitami?

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Ślimac: Zaprezentuj ten rower.

Myślę, wyjściem jest pożyczanie roweru od kogoś, tak, by przed sklepem zostawiać nie swój. - Cudzego nie żal.
Pożyczając od zdeklarowanego wroga, pieczenie pieczemy 2 (3, jeśli zrozumie).

Odstawiając własny, ryzyko kradzieży ograniczymy parkując przed sklepami z dewocjonaliami.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Pójdę dalej i doradzę zostawianie przed sklepem roweru wyłącznie aluminiowego. Złodziej uzna, że nie będzie w stanie pospawać ramy u kowala i odejdzie.
Ukradziono (ale nie pod sklepem) mi rower na ramie ameliniowej. Kolor czarny, bez parafiny.
Znalezienie klucza może być problematyczne.
Na razie, to ta parafina brzmi najrozsądniej.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Myślę, że psychoterapia mogłaby pomóc. Nie żartuję sobie, choć pewnie terapeuta by się zdziwił.

Bardzo dogłębnie poszukiwałem nie raz przyczyn tego zjawiska. Niestety bez skutku. Liczę, że trytytka na szyfr skutecznie mnie oszuka. Jak nie pomoże, faktycznie uderzę do jakiegoś psychola...

Offline Mężczyzna RS

Świetny. Przynajmniej nikt się nie odważy o nim powiedzieć "sierściuch".

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Po chemioterapii jest.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna RS

Jak widzę kota, to nie mogę się powstrzymać, przepraszam  :)
Wszystkie koty są wspaniałe, ale sfinksowate (jest chyba kilka ras) są niezwykle zaskakujące w dotyku.
Na niektóre osoby podobnie działa dotykanie węży - są zdziwione, że odczucia zupełnie odstają od wyobrażeń.
Nie mieszkałem z żadnym sfinksem, więc o innych zaletach nie potrafię nic powiedzieć, ale słyszałem wiele dobrego.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020

Węże są suche, ciepłe i delikatne.
Raz dotknąłem, zanim mi się nie owinął wokół szyi.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Węże nie owijają się wokół szyi.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020

Żartuję... To było dla większego dramatyzmu. :wink:
Zresztą wcześniej zeżarł szczura, więc czułem się bezpiecznie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum