Autor Wątek: Licznik jako rejestrator trasy ultra +24h  (Przeczytany 7205 razy)

Offline Mężczyzna Natsky

• Miasto: Lubawa
  • Na forum od: 22.04.2018
Cześć i dzień dobry.
Szukam urządzenia, które zapewni mi nieprzerwane rejestrowanie trasy i późniejsze zapisanie jej do formatu np. gpx, i które wytrzyma aktywność 24h i więcej.
Zależy mi po prostu by przejechana trasa była bezproblemowo zarejestrowana i zapisana.

Zapis poprzez smartfona raczej nie wchodzi w grę, muszę go mieć do dyspozycji a do tego dochodzi możliwość zgubienia sygnału i już wychodzą kwiatki.
Zegarek odpada.
Navi rowerowa skierowana raczej na wyświetlanie trasy, niż rejestrowanie.

Czy znajdę licznik rowerowy, który będzie mi zapisywał trasę i bez problemu zrzucę ją później np. na stravę? Musiałby mieć możliwość dowolnego doładowania go za pomocą power banku...
Niestety nie orientuję się w dostępnych markach liczników...
Czy znajdę coś do 300 zł ?

Dziękuję z góry za sugestie.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Bryton Rider 15 za ok 280 zł  spełnia Twoje oczekiwania. Bateria wystarcza na 16 h, można podładować w trakcie jazdy. Rejestruje ślad w formacie FIT do 120 godzin. Współpracuje z czujnikami Ant. Synchronizacja śladu przez bt albo po kablu. Ale żadnych nawigacyjnych funkcji nie posiada.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
Navi rowerowa skierowana raczej na wyświetlanie trasy, niż rejestrowanie
Przecież nawigacja rowerowa (np. Etrex) jednocześnie wyświetla zaplanowaną trasę i zapisuje przejechaną trasę.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Ja mam Etrexa wyprawy po 1500 km rejestrowała...

Brałbym navi turystyczne;)
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Navi rowerowa skierowana raczej na wyświetlanie trasy, niż rejestrowanie
Przecież nawigacja rowerowa (np. Etrex) jednocześnie wyświetla zaplanowaną trasę i zapisuje przejechaną trasę.

Etrex to nie jest nawigacja rowerowa, tylko turystyczna. Co za tym m.in. idzie? Ano zapisuje trasę ale nie ma na przykład autopauzy (no, przynajmniej etrex20 nie ma)
"Never argue with idiots"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ja mam Etrexa wyprawy po 1500 km rejestrowała...

Brałbym navi turystyczne;)

Ale autorowi chodzi o licznik w pułapie do 300zł z możliwością rejestracji trasy, a nie pelnoprawna nawigację, która kosztuje sporo więcej. Oczywiście nawigacja też rejestruje ślad, ale to już inny pułap cenowy. Do tego nawigacja turystyczna jak Etrex to pod względem pokazywania parametrów czysto rowerowych przegrywa z nawet prostymi licznikami, przez brak auto-pauzy i pomiaru prędkości z koła.

Offline Mężczyzna Rado

Etrex to nie jest nawigacja rowerowa, tylko turystyczna.
Zwał jak zwał. Ślad zapisuje. Po co drążyć temat? ;)
Bryton Rider 15
Zainteresował mnie ten gadżet. Piotrek, jesteś jego użytkownikiem?
"Na podstawie Twojej lokalizacji funkcja podświetlania zostanie automatycznie aktywowana przed zachodem słońca, co pozwoli Ci jeździć o każdej porze dnia i nocy."
Czy można tę opcję wyłączyć tak by wyświetlacz nie zżerał energii?

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Zainteresował mnie ten gadżet. Piotrek, jesteś jego użytkownikiem? "Na podstawie Twojej lokalizacji funkcja podświetlania zostanie automatycznie aktywowana przed zachodem słońca, co pozwoli Ci jeździć o każdej porze dnia i nocy." Czy można tę opcję wyłączyć tak by wyświetlacz nie zżerał energii?

Mam, używam. Podświetlenie można włączyć i wyłączyć w dowolnej chwili przyciskając główny przycisk przez chyba dwie sekundy. Kupiłem go wyłącznie z myślą o trenażerze. Ładnie współpracuje z chińskimi czujnikami "magene". Ale kiedy nie muszę nawigować dobrze się sprawdza na rowerze. Ma termometr, wysokościomierz barometryczny, podaje także kąt nachylenia. Wskazania pokrywają się z garminem. 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Rado

Mam, używam. Podświetlenie można włączyć i wyłączyć w dowolnej chwili przyciskając główny przycisk przez chyba dwie sekundy. Kupiłem go wyłącznie z myślą o trenażerze. Ładnie współpracuje z chińskimi czujnikami "magene". Ale kiedy nie muszę nawigować dobrze się sprawdza na rowerze. Ma termometr, wysokościomierz barometryczny, podaje także kąt nachylenia. Wskazania pokrywają się z garminem.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Rozważę zakup.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Licznik wygląda ciekawie. Kawerna, czy według Ciebie nadałby się także do rejestracji tras podczas wycieczek pieszych np. w górach? Czy nie ma problemów z GPS w pomieszczeniach zamkniętych, pod dachami? Czy autopauza działa prawidłowo?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Czy nie ma problemów z GPS w pomieszczeniach zamkniętych, pod dachami?

Z każdym GPS jest problem pod dachem, zresztą w jakim celu w ogóle taka funkcjonalność?

czy według Ciebie nadałby się także do rejestracji tras podczas wycieczek pieszych np. w górach?
Nie przyszło mi to do głowy, ale czemu nie ;)

Czy nie ma problemów z GPS w pomieszczeniach zamkniętych, pod dachami?
U mnie w domu sygnał satelitów jest ale nigdy nie  posunąłem się dalej w sprawdzaniu ;)

Czy autopauza działa prawidłowo?
Trudno mi powiedzieć. Nie testowałem tego rzetelnie. Mam wrażenie że czasem potrafi poprawnie zapauzować, ale czasem coś tam popływa. Myślę, że może to zależeć to od siły sygnału gps. Raz założyłem do roweru czujniki prędkości i kadencji i autopauza była OK. 

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
yhm... dziękuję za odpowiedzi:) Wygląda to nieźle, nawet trochę żałuję, że w zeszłym roku kupiłem zegarek Xiaomi Amazift, niestety potrafi gubić sygnał i wyłącza się. Przemyślę zakup tego licznika, albo poczekam rok i dołożę do nawigacji, chociaż ta na razie nie potrzebna - do wycieczek z dzieciakami starczają mi mapy klasyczne, pozdrawiam!
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Natsky

• Miasto: Lubawa
  • Na forum od: 22.04.2018
Bryton Rider 15 za ok 280 zł  spełnia Twoje oczekiwania. Bateria wystarcza na 16 h, można podładować w trakcie jazdy. Rejestruje ślad w formacie FIT do 120 godzin. Współpracuje z czujnikami Ant. Synchronizacja śladu przez bt albo po kablu. Ale żadnych nawigacyjnych funkcji nie posiada.

Dzięki serdeczne za odpowiedź.
O to właśnie mi chodziło... ;-)
Nie mogłem się nigdzie w opisie urządzenia doczytać jakie ma wejście do ewentualnego podładowania czy komunikacji z komputerem, ale zakładam, że zwyczajne usb.
W każdym bądź razie się dostosuję :-)
Sprzęcik zamówiony. Będę sprawdzać! ;-)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
brak auto-pauzy i pomiaru prędkości z koła
Żadnego nie używałem, ale mój touch 35 ma w ustawieniach i jedno, i drugie.

Marek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum