Autor Wątek: Marin Four Corners 2021 - budowa od 0  (Przeczytany 8163 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
@Piotr1975

Ten rower po malowaniu i zmianach wizualnych wygląda aż zbyt dobrze. Co to za kolor Bruksa? Miodowy, czy antyczny brąz? Jaka owijka? Pytam, bo mam zamiar dodać brązu do jednego z rowerów.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Siodło klasyczne B17
Do tego owijka

Jest tak miękka że dodatkowe żele są zbędne
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Baloni

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.10.2016
Witam
Podłącze się pod wątek.

Moje przymiarki do wymiany napędu w Marin FC  cel: wymiana Sory , miękkie przełożenia coś co będzie grało ze sobą  i nie będzie większego problemu z regulacją

Klamkomanetki - Tiagra ST -4700  2x10
Korba - fc m6000 38/26
Kaseta -11/34
Przerzutka tył : grx-rx400
                    Przód  : FD 6025 deore down swing na obejme

Czy ktoś z forumowiczów stosuje napęd 2x 10 MTB do Marina  lub orientuje się czy po wyżej konfiguracja będzie chodziła ? Czy może coś zmienić ?

Dzięki za podpowiedzi .

O ile nie zaszły zmiany, o których nie wiem, to nie będzie działać. Przerzutek przednich mtb i szosowych nie mieszamy! 2 kliknięcia manetki szosowej = 1 kliknięcie manetki mtb.

Działałoby gdyś miał manetkę 3x, wtedy zmiana przedniej zębatki wymagałaby dwóch kliknięć. Bez sensu, ale da się. Przez chwilę używałem takiej konfiguracji.

Rozwiązaniem może być użycie przerzutki szosowej. Problem w tym, że masz korbę MTB, która jest zdaje się nieco bardziej odsunięta na zewnątrz. Może przerzutka szosowa 3-rz..?

Jest jeszcze jedno rozwiązanie, które używam z powodzeniem. Korba mtb 3-rz bez największej zębatki + zwykła przednia przerzutka szosowa.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
Witam
Podłącze się pod wątek.

Moje przymiarki do wymiany napędu w Marin FC  cel: wymiana Sory , miękkie przełożenia coś co będzie grało ze sobą  i nie będzie większego problemu z regulacją

Klamkomanetki - Tiagra ST -4700  2x10
Korba - fc m6000 38/26
Kaseta -11/34
Jak byś wymieniał na Ultegrę lub hydrauluczny GRX, to może byś poczuł różnicę. Tak, to bez różnicy. Jak chcesz miękkie przełożenia to bez żadnej przeróbki wejdzie ci kaseta 11x36. Poziom precyzji nowej Sory nie odbiega specjalnie od Tiagry 4700 czy 105.

Offline Mężczyzna Baloni

Marin w standardzie ma napęd 3x9 więc już dosyć miękkie przełożenia w stosunku do typowej szosy. Ja dodatkowo zaopatrzyłem go w kasetę 36 i moja małżonka robi na tym podjazdy terenowe z sakwami, gdzie zestaw waży ze 30 kg. To jest właśnie wielka przewaga napędów z trzema blatami z przodu.

Jeśli jest korba szosowa 3-rz to przeróbka jest bardzo prosta. Mała zębatka może zostać zmieniona na 26t, średnia na 39t, a duża do pudła.

Tylko po co wyrzucać blat który pozwala dokręcać po ludzku na zjazdach? Duży przeskok osprzętu to dopiero hydrauliki lub wysoka półka napędów 11 rzędowych.

Pamiętam, że na wypawie miałem korbę trzędową i na 4200 km zdarzyło mi się tylko raz wrzucić na największą zębatkę :f

Offline Mężczyzna Baloni

Marin w standardzie ma napęd 3x9 więc już dosyć miękkie przełożenia w stosunku do typowej szosy. Ja dodatkowo zaopatrzyłem go w kasetę 36 i moja małżonka robi na tym podjazdy terenowe z sakwami, gdzie zestaw waży ze 30 kg. To jest właśnie wielka przewaga napędów z trzema blatami z przodu.

Twoja małżonka  musi mieć mocna nogę ..... Mi osobiście mała zębatka 30t przy kasecie 36 t  na podjazdach z obciążeniem 4 sakwy  w polskich górach brakowało lżejszych biegów .Dla tego że mój napęd jest już trochę lekko zajechany  to powoli szukam innego rozwiązania niż Sora .

Offline Mężczyzna Baloni

Jeśli jest korba szosowa 3-rz to przeróbka jest bardzo prosta. Mała zębatka może zostać zmieniona na 26t, średnia na 39t, a duża do pudła.

Niestety do korby Sora nie ma zębatek niżej niż 30 t ......a szukam rozwiązań bez większego kombinowania i patentów 

Coś kręcisz. Może nie są to zębatki do Sory, ale będą pasować. Sam założyłem 28t do mojej Ultegry, a mógłbym nawet mniejszą.

Tu jest zębatka 24t do Sory ;)
https://allegro.pl/oferta/nowa-zebatka-buzz-saw-onza-ss-24t-74-bcd-10512604978

Offline Mężczyzna Baloni

Coś kręcisz. Może nie są to zębatki do Sory, ale będą pasować. Sam założyłem 28t do mojej Ultegry, a mógłbym nawet mniejszą.

Tu jest zębatka 24t do Sory ;)
https://allegro.pl/oferta/nowa-zebatka-buzz-saw-onza-ss-24t-74-bcd-10512604978

Worku nie kręć ;) Sora jest 4-ramienna

Większość Sor ma 5 ramion. Gdybyś pisał o konkretnym modelu, to łatwiej byłoby znaleźć rozwiązanie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum