Autor Wątek: EuroVelo 1 - Portugalia  (Przeczytany 1941 razy)

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
EuroVelo 1 - Portugalia
« 12 Mar 2021, 23:41 »
Cześć Wam,

Chciałbym w tym roku pojechać do Portugalii i przejechać EuroVelo 1 w tym kraju.
Był Ktoś tam i jeździł? Interesuje mnie jakość dróg (trochę popatrzyłem na Street View) i jakie wiatry dominują. Nie wiem czy lepiej jechać z Północy na Południe czy odwrotnie.

Pozdrawiam
Tomek

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Odp: EuroVelo 1 - Portugalia
« 13 Mar 2021, 11:57 »
Byłem. Jechałem circa z Lizbony do Lagos.
Większość to były polne drogi z nawierzchnią z ubitej ziemi. Czasami ziemia była czerwona jak w Afryce. Reszta do bardzo dobrej jakości asfalt. Trasa raczej na rower MTB. To było parę lat temu i nie pamiętam dokładnie przebiegu. Dominujący wiatr od morza. Czasami da się jechać nad morzem, ale bardzo często się nie da i jechałem przez góry, pagórki oddalone trochę od wybrzeża. Wiatr nie był problemem jak tam byłem na wiosnę. Wiało zdecydowanie mniej niż na Litwie nad morzem. Nie mam zdania czy lepiej jechać z północy na południe czy w kierunku odwrotnym.
Nie radzę jechać latem jak są straszne tłumy ludzi i duży ruch. Lepiej jechać na wiosnę, jak nie ma ludzi i nie ma ruchu samochodowego.
https://rotavicentina.com/en/cycling/mountain-bike-network/
Tutaj jest dużo informacji. ślady gps, rzeczy do zobaczenia, możliwości noclegu itd.
« Ostatnia zmiana: 13 Mar 2021, 12:19 Diver »

Offline Mężczyzna deerrr

« 13 Mar 2021, 18:56 »
Dzięki Diver, bardzo dobre info. A jak jechałeś to widziałeś oznakowanie EV1?
Twoja trasa praktycznie się z nią pokrywała. Na oficjalnej stronie EV jest opis, że droga jest w pełni oznakowana (kolor żółty).

Czy mógłbyś mi jeszcze coś napisać o drogach asfaltowych (wszystkich innych poza polnymi) Czy można jechać jakimiś poboczem? Czy można jechać jakimiś drogami gminnymi. Dla mnie najgorsze są drogi o dużym natężeniu ruchu bez pobocza :) Przyjemność zerowa. Pytam, gdyż często teren górski wymaga jazdy tylko drogą główną.

Dzięki za link do RotaVincentina. Super sprawa

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 15 Mar 2021, 07:48 »
Wszystkie drogi, którymi tam jechałem, takie które dla nas byłyby wojewódzkie, są w standardzie szerokości naszym gminnym. Nie pamiętam bym widział tam pobocza.

Spójrz tu na dobry przykład portugalskiej drogi wojewódzkiej
https://www.google.pl/maps/@37.4614565,-8.7553417,3a,75y,42.68h,72.68t/data=!3m7!1e1!3m5!1slwySJWSHaxu1pnkgFXhnAA!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DlwySJWSHaxu1pnkgFXhnAA%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D117.5899%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192

i w tym samym miejscu jest skrzyżowanie z drogami gruntowymi, które polecam.

Dlatego należy jechać jak nie ma ruchu czyli wczesną wiosną lub późną jesienią. Latem te drogi są pełne samochodów z całej Europy, a nie ma pobocza. Do tego latem jeżdżą autokary.

Polecam korzystać z portugalskich dróg ziemnych. Wiodą przez najbardziej malownicze kawałki, na górze klifów, przez lasy itp.

Co do oznaczeń to pamiętam dwa szlaki, które były oznaczone Caminho Historico i Triho dos Pescadores czyli szlak historyczny i szlak rybacki. Tego EV1 nie pamiętam.
Jechanie drogą główną nad morzem ma mały sens. Nic nie widać. Drzewa i krzaki ograniczają widok. Fajnie jest jechać nad morzem, na górze klifu, podziwiać widoki i odbijać do historycznych miasteczek. Góry, w których są te polne drogi też mają fajny klimat, miejscami afrykański. Jechanie tą wojewódzką to trochę tak jakby się po Mazowszu przejechać drogą otoczoną krzakami i drzewami.

Offline Mężczyzna deerrr

« 15 Mar 2021, 12:56 »

i w tym samym miejscu jest skrzyżowanie z drogami gruntowymi, które polecam.
Polecam korzystać z portugalskich dróg ziemnych. Wiodą przez najbardziej malownicze kawałki, na górze klifów, przez lasy itp.

Przekonałeś mnie. Te drogi główne są nie dla mnie. Ja lubię czerpać przyjemność :) Wybieram drogi polne. Pytanie dodatkowe, czy na tych polnych drogach było dużo luźnego piachu czy jest to raczej ubity szuter? Wiem, że sugerowałeś MTB ,ale zastanawiam się czy rower trekkingowy na oponach 1.4 da radę. Jeśli drogi są twarde to ja jeżdżę, tak Białoruś wspominam :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum