Autor Wątek: Poszukiwania roweru  (Przeczytany 5878 razy)

aga7898

• Gość
Poszukiwania roweru
« 16 Mar 2021, 14:52 »
Witam, jestem tu nowa.
Jestem totalnie zielona w temacie rowerów. Pisze z prośbą o ponoc w wyborze roweru na ten sezon. (moj poprzeni rower dostałam na komunie  ;D)
Zainteresowało mnie kilka modeli miejskich rowerów i tu moje pytanie.
Który z tych moich upatrzonych jest w porządku i może ktos poleci coś znacznie innego.
Będe wdzieczna za wszelkie rady  ;) ;)

1. merida cityway 328
2. rower z koszykiem indiana-belle
3. romet jubilat 3
« Ostatnia zmiana: 24 Mar 2021, 12:00 Borafu »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: Poszukiwania roweru
« 16 Mar 2021, 17:37 »
Czy korzystasz z rowerów miejskich w Toruniu? Odpowiada Ci masa i gabaryty takiego roweru?

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 16 Mar 2021, 18:13 »
Zacznijmy od wzrostu (długość nogi w holendrach ma nikłe znaczenie, to nie są rowery wyczynowe). Z tych które pokazałaś Merida byłaby najlepsza, z racji przełożeń w piaście. Romet na obrazku nie ma przerzutki, w opisie znowu ma Tourneya, więc nie wiem jak jest, kiera i sztyca stalowe - będą paskudnie rdzewieć, bo na dobre stopy bym nie liczył. Ogryzek z Media Expert to przedmiot w kształcie roweru i nie należy go brać pod uwagę.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 16 Mar 2021, 18:23 »
Na początek warto określić przeznaczenie roweru i dostępny budżet. Tutaj możemy się domyślać, że chodzi o rower miejsko-rekreacyjny w cenie do ok. 1400 zł.

Polecę coś zupełnie innego. Coś, co nie będzie zaskoczeniem dla tych, którzy mnie znają choć trochę, ale nie jest to oczywiste dla innych.
Polecę stary, używany rower górski na kołach 26 cali (o ile nie jesteś bardzo wysoka), odpowiednio skonfigurowany do przewidywanego użytkowania. Myślę, że za 700-1000zł upoluje się i dopracuje rower, który będzie o wiele lepszy od marketówek za 1,5-2,5 tys.
Nie będzie gwarancji, ale to uważam za najmniej ważne w rowerze za taką kwotę.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 16 Mar 2021, 19:09 »
Polecę stary, używany rower górski na kołach 26 cali (o ile nie jesteś bardzo wysoka),

To już lepiej używanego przełaja dostosować do jazdy miejskiej - przynajmniej jakoś się będzie prezentował, a nie 26" jak w średniowieczu...  :lol:

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 16 Mar 2021, 19:15 »
Polecę stary, używany rower górski

Zważ, że:
- ma być to rower raczej miejski
- dla dziewczyny

A czasami lasencja będzie chciała śmignąć na rowerze w kiecce i wówczas rama w góralu średnio przyjazna będzie do takiej rozrywki.

a nie 26" jak w średniowieczu...

26" jest de best, ale... w trekkingu.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

« 16 Mar 2021, 19:17 »

Czemu akurat w trekkingu?  ::)
Ja bym nie chciał w jakimkolwiek rowerze... W sumie same wady widzę w mniejszym kółku. Jakby były łatwo dostępne to i 32" bym przygarnął ;)

Offline Mężczyzna RS

« 16 Mar 2021, 19:17 »
Jak wygląda zestaw rower-jeździec zależy w dużej mierze od wzrostu rowerzysty, moim zdaniem.
Rowery z pierwszego postu mają taki rozstrzał rozmiarowy, że trudno to ocenić.
Wszystko kwestia gustu, ale dla mnie komicznie wyglądają drobne, niskie kobiety na dużym kole i kierownicy 780mm.
Zwłaszcza, jeśli od razu widać, że sobie z jazdą nie radzą.

« 16 Mar 2021, 19:19 »
ale dla mnie komicznie wyglądają drobne, niskie kobiety na dużym kole i kierownicy 780mm.

Ja się nie śmieję, bo ostatnio mnie taka wyprzedziła i to z jakimś spaśnym bieżnikiem, donośnie warcząc po asfalcie.  :icon_redface:

Offline Mężczyzna RS

« 16 Mar 2021, 19:27 »
Nie napisałem, że to jedynie słuszne wyjście. Zależy od wielu czynników.
Znam kobiety, które nie jeżdżą na rowerze w sukienkach i dla nich małe koło w ładnej ramie ma sens.
Z ciekawości zerknąłem na oeliksa częstochowskiego. Od razu, na wstępie Mongoose - marka znana i uznana w damskiej ramie, gdyby taka była pożądana.
Po wymianie amora na sztywniaka, wymianie korby, siodła i co tam jeszcze trzeba będzie, wyszedłby chyba fajny rower dla aktywnej dziewczyny. Główka pod stery 1 1/8, więc wygląda współcześnie i może być "z pazurem".
https://www.olx.pl/d/oferta/rower-damka-26-cali-mongoose-summit-24-biegi-CID767-IDFQVy0.html#774336dbe1
Nie mam nic wspólnego z tym ogłoszeniem.

ed.
Trzeba pamiętać, że to pierwszy rower. Powinno go nie być żal oddać komuś potrzebującemu i zastąpić innym.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 16 Mar 2021, 19:28 »
Ja polecałbym tego (zamiast Meridy):
https://www.olx.pl/d/oferta/rower-miejski-fahrrad-manufaktur-alu-56-cm-kola-28-pradnica-nexus-8-CID767-IDITGCC.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=6

Solidna niemiecka konstrukcja, bez przerzutek (nexus 8b), dynamo.
Ma wszystko co trzeba do jazdy po miescie.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 16 Mar 2021, 20:27 »

Czemu akurat w trekkingu?  ::)

Bo takie mam u siebie 8) ;D
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 16 Mar 2021, 20:56 »
Pani szuka mieszczucha, dziwię się że jeszcze nikt nie zaproponował karbonu a dyskusja nie zeszła na wyższość Di2 nad Ultegra
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 17 Mar 2021, 00:19 »
https://www.rowerowaholandia.pl/p93462-gazelle-impala-54cm

https://www.rowerowaholandia.pl/p94053-batavus-lecco-53cm?column=gross_price_with_promotion&dir=asc

Jeśli podszedł by rozmiar to te dwie opcje były by lepsze niż jakakolwiek nówka w tej cenie. Można dodać 2 stówki za przegląd i ewentualne ustawienie w warsztacie i będzie świetny mieszczuch na długie lata.

aga7898

• Gość
« 17 Mar 2021, 08:15 »
Czy korzystasz z rowerów miejskich w Toruniu? Odpowiada Ci masa i gabaryty takiego roweru?
Nie korzystałam z nich jeszcze jakoś mnie nie przekonują.
Zacznijmy od wzrostu (długość nogi w holendrach ma nikłe znaczenie, to nie są rowery wyczynowe). Z tych które pokazałaś Merida byłaby najlepsza, z racji przełożeń w piaście. Romet na obrazku nie ma przerzutki, w opisie znowu ma Tourneya, więc nie wiem jak jest, kiera i sztyca stalowe - będą paskudnie rdzewieć, bo na dobre stopy bym nie liczył. Ogryzek z Media Expert to przedmiot w kształcie roweru i nie należy go brać pod uwagę.
Byłam ciekawa opinii na temat tego z media bo cena mnie dziwiła. Chyba ostatecznie zdecyduje się na tą Meridę albo będę szukać coś używanego, ale nie powiem zależało by mi raczej na nowym zebym ja wszystko sprawdziła jak się jeździ i nie mieć poźniej problemu ze sprzedający nie powiedział co tam się w nim odwala.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum