Autor Wątek: IPWR 2021  (Przeczytany 4958 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: IPWR 2021
« 28 Mar 2021, 23:54 »
Ja nie twierdzę, że tam jest jak w Europie, przecież sytuacji, gdzie w USA policja kogoś zabija, czy właściciel terenu zabija kogoś kto wchodzi na ów teren bez zezwolenia jest tam dużo, nieporównywalnie więcej niż w Europie. Takie są po prostu realia kraju, gdzie obywatele posiadają 200mln sztuk broni, w tym także duże ilości broni maszynowej - i przypadki jej użycia nie należą do rzadkości. A Wiki podaje, że wg szacunków 100tys uczniów zabiera broń do szkoły, nieraz się zdarzały przypadki masakr w szkołach.

Tak powszechny dostęp do broni (a to jedno z absolutnie kluczowych praw w USA, wręcz podstawa ustrojowa tego kraju) ma duże odbicie w życiu społecznym tego kraju i brutalność policji jest jedną z tego pochodnych. U nas jednak policjant jak zatrzymuje kierowcę - to nie zakłada, że ten wyciągnie broń i strzeli. W ogóle szeregowi policjanci w Polsce to rzadko potrafią używać broni, bo czas szkolenia w tym zakresie jest śmieszny, taka głośna sprawa sprzed paru tygodni dobrze obnaża bezradność policji w tym zakresie. Babka wjechała samochodem w budynek stacji, a uzbrojeni policjanci byli jak dzieci we mgle

A w USA policjant jest sporo lepiej przygotowany do reakcji na takie zachowania, bo trzeba się liczyć z tym, że prawie każdy kierowca ma broń i czasem może jej użyć. I to się przekłada na sporo większą brutalność.

Ale z punktu widzenia rowerzysty to wcale to tak źle nie wygląda. Wręcz te poczty są dla mnie dużym zaskoczeniem - bo coś takiego w Europie to właśnie by nie przeszło, dużo większa szansa na problemy.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 29 Mar 2021, 00:26 »
Ale nie o tym jest rozmowa. Napisałeś, ze tam kierowcy umieją dobrze jeździć
Nie napisałem, że dobrze, tylko że umieją, odpowiednio do warunków i infrastruktury. Nikt tu nie jest Niki Laudą, jeżdżą wszyscy - 16-to latkowie i zasuszone babcie w swoich Buickach, na oko 100-letnie. Ale porównaj liczbę wypadków drogowych w Polsce i jakimś stanie o porównywalnej liczbie mieszkańców.

Ale z punktu widzenia rowerzysty to wcale to tak źle nie wygląda. Wręcz te poczty są dla mnie dużym zaskoczeniem - bo coś takiego w Europie to właśnie by nie przeszło
Nocowanie na poczcie nie jest legalne, to nie noclegownia. Ale jak się dobrze zakitrasz, to policja zwykle nie sprawdza takich miejscówek.

Ja mam tak, że im więcej poznaję Amerykanów, tym bardziej zaczynam skłaniać się ku opinii, że Rambo I jest filmem dokumentlnym
:icon_mrgreen:

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 29 Mar 2021, 16:12 »
Nie napisałem, że dobrze, tylko że umieją, odpowiednio do warunków i infrastruktury. Nikt tu nie jest Niki Laudą, jeżdżą wszyscy - 16-to latkowie i zasuszone babcie w swoich Buickach, na oko 100-letnie. Ale porównaj liczbę wypadków drogowych w Polsce i jakimś stanie o porównywalnej liczbie mieszkańców.

Tylko porównaj gęstość zaludnienia w Polsce, a w środkowych stanach USA. Mniejsza liczba wypadków jest z tym bardzo mocno związana.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum