Autor Wątek: Pękła mi rama...  (Przeczytany 4243 razy)

Offline boskimm

• Miasto: Godzięcin
  • Na forum od: 03.06.2009
    • http://www.marcin-wloczega.blogspot.com
Pękła mi rama...
« 6 Cze 2010, 14:37 »
Witam.
Wczoraj jadąc do pracy pękał mi rama, a właściwie to się złamała, ta ukośna 'łącząca korbę z kierownicą'. Stało się to jakieś 10 cm. od spawu. Materiał to 'Alu 6061'. Można coś takiego zespawać, jaką to będzie miało wytrzymałość? Opłaca się wchodzić w coś takiego czy lepiej rozejrzeć się za nową ramą(rowerem)?
nic nie muszę, mogę wszystko

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Pękła mi rama...
« 6 Cze 2010, 14:52 »
Współczuję   :(
Nie umiem Ci doradzić, ale tak przy okazji spytam.
Coś się wydarzyło przed tym zdarzeniem (ew. trochę wcześniej), co spowodowało pęknięcie, czy tak po prostu pękła bez ostrzeżenia?

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Pękła mi rama...
« 6 Cze 2010, 15:01 »
Na twoim miejscu nie bawiłbym się w spawanie tej ramy. Bezpieczniej będzie kupić nową, jeśli ta rama pękła po prostu podczas jazdy to znaczy że materiał jest już zmęczony i nawet jak zespawasz to może w innym miejscu pęknąć. Dla własnego bezpieczeństwa kup nową.

napisz może co to za rama.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Pękła mi rama...
« 6 Cze 2010, 15:02 »
Zespawać się da, zależy jak pękło. Być może trzeba wymienić całą rurkę. Lepiej rozejrzeć się za nową ramą. Jak ma być coś budżetowego, to może Accent albo jakaś tania KTM z allegro.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline boskimm

Pękła mi rama...
« 6 Cze 2010, 16:08 »
Jeżdżę na tej ramie od początku-4 lata- Indie, Maroko, no i tutaj do pracy... wyszło w sumie jakieś 48 tyś. km.
Nie miałem ostatnio upadków, zderzeń. Pękła gdy jechałem sobie asfaltem!

Pytanie: jeśli kupię nowa ramę to czy nie będę musiał dokupić innych części, które wyrobiły się w tej starej, a do nowej to już nie podejdą?

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Pękła mi rama...
« 6 Cze 2010, 16:19 »
Zależy co masz w rowerze. Możliwe, że zmieni się średnica sztycy podsiodłowej, średnica sterów (masz amor/sztywniaka?), pewnie linki i pancerze.
Wracam do jeżdżenia.

• Andrzej
Pękła mi rama...
« 6 Cze 2010, 16:49 »
Do tego co napisał Daniel może dojść jeszcze suport ale tylko wtedy jeśli masz obecnie jakaś bardzo nietypową ramę. Reszta musi pasować.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Pękła mi rama...
« 6 Cze 2010, 16:55 »
Cytat: "boskimm"
Jeżdżę na tej ramie od początku-4 lata- Indie, Maroko, no i tutaj do pracy... wyszło w sumie jakieś 48 tyś. km.
Nie miałem ostatnio upadków, zderzeń. Pękła gdy jechałem sobie asfaltem!

Czyli jednak historie o aluminiowych ramach pękających w wyniku zmęczenia materiału znajdują potwierdzenie w praktyce, co mnie zanadto nie cieszy, jako właściciela kilkuletniego aluminiaka.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Pękła mi rama...
« 6 Cze 2010, 17:46 »
nie ma co się martwić na zapas Borafu, kolega ma Gianta Espacera, na którym jeździ 12 lat, ma na koncie kilka wypraw i nadal ma się dobrze. Rama aluminiowa, oczywiście

Offline boskimm

Pękła mi rama...
« 6 Cze 2010, 18:23 »
Ten mój to unibike. Teraz mam mały problem, bo nie mam czym do pracy jeździć (może wrócę do biegania?:)
Kupię sobie 'jakieś coś' tak na prędce, a o poważniejszym zakupie to sobie porozmyślam czy kupić ten sam model, czy wypróbować coś innego? :?:

co myślicie o tym

Tanio, nawet bardzo tanio, ale czy nie za tanio???

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Pękła mi rama...
« 6 Cze 2010, 18:35 »
Cytat: "Daniel"
Zależy co masz w rowerze. Możliwe, że zmieni się średnica sztycy podsiodłowej, średnica sterów (masz amor/sztywniaka?), pewnie linki i pancerze.

Jeśli zmieni się średnica sztycy to pewnie zmieni się też średnica całej rury i wtedy dojdzie też wymiana przedniej przerzutki, chyba, że masz taką mocowaną do supportu.

Co do tej ramy z allegro to za te pieniądze jako rozwiązanie tymczasowe może być, ale na stałe to nie kupił bym ramy ze stałym hakiem przerzutki.

• Andrzej
Pękła mi rama...
« 6 Cze 2010, 18:41 »
Przednie przerzutki shimano przynajmniej te trochę nowsze pasują na różne średnice rury. W zestawie dołączone są podkładki dzięki czemu obejma pasuje na każdą średnicę rury podsiodłowej.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Pękła mi rama...
« 6 Cze 2010, 18:53 »
Heh, a nie dalej jak dziś napisałem posta, że sporo osób u nas na forum ma unibajki i nikt nie narzekał ;)

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Pękła mi rama...
« 6 Cze 2010, 18:54 »
Cytat: "atlochowski"
Przednie przerzutki shimano przynajmniej te trochę nowsze pasują na różne średnice rury. W zestawie dołączone są podkładki dzięki czemu obejma pasuje na każdą średnicę rury podsiodłowej.

O proszę, widać, że dawno nie zmieniałem nic w rowerze ;)

Offline jasiomlc

• Na forum od: 24.05.2009
Pękła mi rama...
« 6 Cze 2010, 20:20 »
Cytat: "boskimm"
Ten mój to unibike.

Jaki model? Mógłbyś wrzucić fotkę tego pęknięcia?
Któregoś dnia rzucę to wszystko i pojadę rano niby po chleb

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum