Autor Wątek: Małopolska  (Przeczytany 2865 razy)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Małopolska
« 28 Mar 2021, 09:30 »
Cześć,

chciałbym Was prosić o wskazanie fajnych widoków, urokliwych tras, obiektów, atrakcji z terenów załączonych na zdjęciu. Mowa tutaj o miejscach, czy trasach przejazdu dla roweru szosowego.

Ja jestem z Katowic, więc woj. Małopolskie to dla mnie oczywiście Tatry, centrum Krakowa, Niepołomice oraz okolice Ojcowa. Ten obszar który wysłałem jest mi całkowicie nieznany, a założę się, że ma wiele do zaoferowania.

Wiadomo, pogoda coraz lepsza, więc trzeba zorganizować jakieś ultra i zebrać nowe gminy, także czekam na Waszą niezawodną pomoc :)

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
  • Na forum od: 05.02.2018
Odp: Małopolska
« 28 Mar 2021, 11:59 »
Wiśniowa - Kasina Wielka -> widokowo
Okolice Nowego Wiśnicza -> też ładnie
przeł. Ostra, przeł. Słopnicka -> poniżej tego wycinka mapki ale warto
« Ostatnia zmiana: 28 Mar 2021, 12:50 zolw »

Frugo

• Gość
« 28 Mar 2021, 12:41 »
całe pogórze ciężkowicko-rożnowskie jest świetne na szosę, wszystkie dróżki po szczytach masz asfaltowe i są mega widoki na Tatry. Jak chcesz to mogę ci gpxa wysłać.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Mar 2021, 13:46 »
całe pogórze ciężkowicko-rożnowskie jest świetne na szosę, wszystkie dróżki po szczytach masz asfaltowe i są mega widoki na Tatry. Jak chcesz to mogę ci gpxa wysłać.

To jest fakt, ten rejon pogórzy to świetne tereny na rower. W kość dają bardziej niż podjazdy w wysokich górach, do tego dobre, mało ruchliwe drogi i wiele fajnych widoków. Też i fajne klimaty, na wzgórzach porozrzucanych jest wiele małych cmentarzyków wojennych, bo na tych terenach w okresie I wojny rozegrała się wielka bitwa pod Gorlicami. Do tego ładnie się komponuje jezioro Rożnowskie. Bardziej na wschód można polecić tereny którymi prowadziła trasa Podróżnika w 2016 roku (od pogórza Ciężkowickiego po rejon Krosna), gdzie był bardzo soczysty fragment pogórzy, tutaj relacja i ślad:
http://wilk.bikestats.pl/1483549,Maraton-Podroznika-2016.html

Frugo

• Gość
« 28 Mar 2021, 13:55 »
oj podjazdy u nas potrafią nieźle dać w kość. 15-17-19% to norma na pogórzu. Dolinka Olszowej, Jamna, Bukowiec to taki top podjazdów tutaj.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 28 Mar 2021, 21:03 »
Dokładnie, żeby sprawdzić, czy szosą przejedziesz, bierz Ride Wirh Gps, 90% dróg o szerokości jednego samochodu ma street view a te co nie mają, mają nawierzchnię w miarę dobrze oznaczoną na OSM. Pogórza rządzą, od siebie dodam, że warto w drodze na wschód porządnie spenetrować Beskid Makowski, który jest premium jeżeli chodzi o ścianki ;)
Na początek, wystarczy jeździć trasami rowerowymi. Dla przykładu Pogórze Ciężkowickie ma na OSM cycle bardzo dużo oznaczonych szlaków rowerowych, trzeba by kombinować jak na te szlaki nie trafić.

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
« 30 Mar 2021, 12:03 »
Wielki dzięki za odpowiedzi :) Przejrzałem to i owo, więc już powoli kreuje mi się ślad trasy :)

@Frugo napisałem pw.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 30 Mar 2021, 14:21 »
Ja poszukałbym natchnienia w trasach uczestników "Karpackiego Hulaki" albo ogólniej przepatrz punkty i odcinki obowiązkowe z dotychczasowych edycji.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 30 Mar 2021, 15:41 »
Dobrze wszystko widać na mapach turystycznych, zarówno nachylenie, potencjalną "widokowość", często także aktualny rodzaj nawierzchni, szlaki, itp.

Przykładowo:

Compass Beskid Makowski

Compass Beskid Wyspowy

Compass Pogórze Ciezkowickie

Compass Pogórze Rożnowskie

Compass Pogórze Strzyżowskie

Compass Pogórze Przemyskie

itd.

Offline PABLO

« 30 Mar 2021, 16:13 »
Z moich doświadczeń wynika, że informacja o rodzaju nawierzchni jest pewniejsza na mapach Compassa niż na mapie OSM. Pozostałe informacje topograficzne, IMO jeszcze bardziej na plus dla map Compassa.

BTW - planowanie trasy przy użyciu papierowych arkuszy nieporównywalnie wygodniejsze i efektywniejsze niż w przypadku mapy na ekranie komputera.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 31 Mar 2021, 12:38 »
Małopolska jest beznadziejnie gęsto zaludniona. Dla mnie jest tam fajnie, gdzie nie ma domów i ludzi. Z drugiej strony im więcej ludzi, tym lepsze drogi i koło się zamyka.
Jak się dobrze poszuka to takie miejsca są nawet 5 km od granic Krakowa, ale nie na szosę.

Offline PABLO

« 31 Mar 2021, 12:54 »
Jak masz rozeznanie w topografii terenu, to na ekranie idzie bardzo sprawnie.

Tą metodą to się planuje trasę bez żadnej mapy.

Małopolska jest beznadziejnie gęsto zaludniona. Dla mnie jest tam fajnie, gdzie nie ma domów i ludzi.

Mam podobne odczucia, dlatego raczej omijam te tereny.

BTW - w Małopolsce dodatkowym problemem jest chaos urbanistyczny. Za to np. naturalne zaludnienie, jak np. wioski w wielu miejscach na Ukrainie czy w Karpatach, na Bałkanach są bardzo malownicze i zagospodarowanie czyni te miejsca jeszcze ciekawszymi pod względem krajoznawczym.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 31 Mar 2021, 17:17 »
A gdzie w Polsce są te bezludzia?

Nie mówię o zaplanowanej trasie, która z założenia ma prowadzić przez takie tereny omijając wszelkie oznaki cywilizacji ale o połaciach wielu kilometrów kwadratowych pozbawionych zabudowań.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 31 Mar 2021, 17:25 »
Nie mówię o zaplanowanej trasie, która z założenia ma prowadzić przez takie tereny omijając wszelkie oznaki cywilizacji ale o połaciach wielu kilometrów kwadratowych pozbawionych zabudowań.

Zupełnie pozbawionych to nie ma. Ale są rejony, gdzie jest naprawdę pusto - spora część Ściany Wschodniej, Pomorze Zachodnie, część Lubuskiego, Beskid Niski. Są tereny, gdzie jedziesz i przez 50km nie ma prawie nic.

Gęstość zaludnienia to niestety wielki minus Małopolski, bo to się też i na ilość samochodów przekłada. Ale za to jest sporo dróg i dobrej jakości, a na tych bocznych z ruchem całkiem OK.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 31 Mar 2021, 17:36 »
Mamy sporo dużych miast ( Kraków, Tarnów, Nowy Sącz,) i całe mnóstwo tych mniejszych więc faktycznie ich okolice siłą rzeczy są mocno zurbanizowane. Myślę jednak, że podobnie jak w reszcie kraju trzeba trochę posiedzieć nad mapą gdyż jest to kwestia wyznaczenie odpowiedniej trasy. 
Sporo zależy też od upodobań, mnie osobiście topografia małopolski bardzo odpowiada. Wolę cywilizowane góry niże plaskate połacie lasów w Lubuskiem.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum