Autor Wątek: Małopolska  (Przeczytany 2864 razy)

Frugo

• Gość
Odp: Małopolska
« 31 Mar 2021, 22:09 »
na pogórzach można jechać po 30km i nie spotkać prawie nikogo, masa ścieżek lokalny gdzie auta jadą rano do szkoły i po południu jak ludzie wracają do domów. a tak przez dzień jak dwa przejadą to max. Mieszkam przy takiej drodze. Każde auto jest przez lokalne fotoradary sąsiedzkie odnotowywane i obgadywane z tydzień.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 31 Mar 2021, 22:15 »
na pogórzach można jechać po 30km i nie spotkać prawie nikogo

Może na Przemyskim, ale na pozostałych to jednak jest duży ruch. Trudno pójść do lasu, żeby kogoś nie spotkać. Oczywiście zawsze "da się" przejść 30 km i nikogo nie spotkać, ale taką trasę na siłę, to i pod samą Warszawą spokojowo da się wyznaczyć.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 31 Mar 2021, 22:40 »
Jak się weźmie na południe od Myślenic OSM'a, to można śmiało wyznaczyć totalnie odludne trasy. Służę pomocą w razie wątpliwości ;) Można mówić, że na siłę, a można też powiedzieć, że planowanie tras to sztuka sama w sobie. Jeden widzi szklankę do połowy pustą drugi do połowy pełną.
Pomiędzy Krakowem a Myślenicami to trud niestety bezsensowny, bo to jest po prostu sypialnia Krakowa i tam prosta na której jest 100m bez domu to po prostu okazja dla developera, a budują gdzie popadnie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 31 Mar 2021, 22:43 »
na pogórzach można jechać po 30km i nie spotkać prawie nikogo, masa ścieżek lokalny gdzie auta jadą rano do szkoły i po południu jak ludzie wracają do domów. a tak przez dzień jak dwa przejadą to max. Mieszkam przy takiej drodze. Każde auto jest przez lokalne fotoradary sąsiedzkie odnotowywane i obgadywane z tydzień.

Oj mocna przesada. Pewnie są i takie drogi, ale generalnie ruch nawet na bocznych drogach jest. A w okolicach troszkę większych miast - to już jest spory, a takich miasteczek jest w pasie pogórzy dużo. Przejechałem w zeszłym roku na jesieni spory odcinek pogórzy i był ruch, może nie wielki, ale zauważalny. Tak jak ja napisał Pablo - rejon przemyski to jest rzeczywiście pusty, ale tak od wysokości Rzeszowa i dalej na zachód to już są mocno zurbanizowane tereny, co kilka km są wioski, a i małych miasteczek mnóstwo.

Zresztą wystarczy spojrzeć na statystyki - województwo małopolskie jedynie ze śląskim przegrywa pod względem gęstości zaludnienia i to nie jest tak, że tylko Kraków i Tarnów tę gęstość robią. Od najsłabiej zagęszczonych województw jak podlaskie - to blisko czterokrotnie większa gęstość.

Offline PABLO

« 31 Mar 2021, 22:53 »
co kilka km są wioski

I mnóstwo przysiółków. Żeby to jeszcze były malownicze zagrody jak w Karpatach UA/RO - nie, zwykle to murowane klocki z garażem, odpicowane ogrodzenia z czapy, przystrzyżone trawniczki pośród kostki, itp. Mnóstwo asfaltów - fajne na szosowe przeloty bo i mnóstwo ścianek, a asfalty nówki sztuki. Ale jednak asfalt zabija klimat wiosek i przysiółków.

Jak się weźmie na południe od Myślenic OSM'a, to można śmiało wyznaczyć totalnie odludne trasy.[...] Można mówić, że na siłę

Mocno na siłę. Aczkolwiek lubiłem dawniej jeździć w Beskid Makowski i Wyspowy.

« 5 Kwi 2021, 23:28 »
Mocno na siłę. Aczkolwiek lubiłem dawniej jeździć w Beskid Makowski i Wyspowy.
Gęstość zaludnienia Małopolski dla Ślązaka będzie jak Podlasie dla mieszkańca Podkarpacia. To co napisał Michał to prawda, pogórzami w drodze na wschód, mijając taki Strzyżów zauważalnie spada ilość domów, ale to nie znaczy, że się nie da. Ale żyjemy w czasach gdzie wszyscy kombinują jak to zrobić, żeby się dało, nie ma się co poddawać  :D Łatwiej znaleźć fajne drogi w Małopolsce niż hopki na Mazowszu  ;)

Offline PABLO

« 6 Kwi 2021, 22:03 »
Łatwiej znaleźć fajne drogi w Małopolsce niż hopki na Mazowszu

Wolę dziewicze łąki, lasy, bagna na Mazowszu niż wyasfaltowane hopki w Małopolsce. Całkiem blisko Warszawy są wioski ze starą zabudową i bez asfaltu, w Małopolsce to takie cuda tylko po skansenach :-)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 6 Kwi 2021, 22:21 »
... i bez asfaltu, w Małopolsce to takie cuda tylko po skansenach :-)

Racje masz niestety... ale o rzut kamieniem Słowacja :icon_biggrin:

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 7 Kwi 2021, 08:42 »
Tak to jakoś wychodzi, że większości podoba się tam gdzie mieszkają.

Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 7 Kwi 2021, 14:53 »
A mówią, że wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ;D

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 7 Kwi 2021, 16:28 »
Bo ja wiem...mnie jest dobrze tam gdzie jestem.
Wsiadam na rower i za 20 minut pykam pierwsze górki na pogórzu Wielickim, a za kolejne 90 minut dobijam do Kudłaczy.
Potem Łysina, Lubomir..a za nimi już czai się Wyspowy, Makowski, Gorce.

Mniam mniam :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum