A nie jest, używam dętki Gaadi, nie zdejmujesz koła do wymiany i po kłopocie.Sczerze polecam.
A jak się wymienia dętkę, bez zdjęcia koła?O klejeniu słyszałem, ale o takiej magii to nie
Pytania 2: 1/ wymiana dętki upierdliwa czemu, 2/ problemy jakie z gear boxem (ten po co)?
Mój drogi WilkuZdanie : "Od kilkunastu lat NIC nie robię z łańcuchem poza smarowaniem"Nie ma sensu Miałoby sens gdybyś napisał "smaruję łańcuch".
Poza tym nie ma znaczenia czy w roku przejeżdżasz 3 razy tyle co ja czy 10 razy tyle co ja, bo ani kilometra nie przejechałeś w tym czasie na pasku ani na piaście wielobiegowej.
Więc jesteś laikiem bez doświadczenia, który coś gdzieś od kogoś słyszał.W temacie o którym tu piszemy mam doświadczenie większe od twojego o przejechanie 6000 km na zestawie Alfine 8 + pasek Gatesa.
Z typową przerzutką też jest trochę zabawy.
Kilka wpisów i dowiedziałem się więcej, niż przez te wszystkie lata użytkowania.W mych dwóch, żony trzecim rowerze - prócz 2 linek, na roz-/połączenie jakich schodzą 2 sekundy - nic z tego nie ma, o czym piszesz, Krzysiek (ramy rzeczywiście są dedykowane, koło w dół). 1 pit-lock do zapinania osi (szybkozamykaczem raz zgniotłem puszkę). Wymieniam równie szybko jak w kolarkach. (Jeśli łańcuch jest silnie napięty, plus 2 śruby na mimośrodzie/suporcie - kilka machnięć.)
Iż produkt do 18 km/h dla "zamulaczy" - też dobre.
Adaś, /.../
/.../ Krzysiek pisał o innym układzie ramy, gdzie to zajmuje sporo więcej czasu
/.../ A taki Rohloff to dziesięć sezonów pociągnie i już od połowy drugiego nudą wieje jak cholera. Boże, jak sobie pomyślę na czym ja jeździłem 10 lat temu, to się cieszę, że ten napęd już od 9 lat leży na złomowisku.
2 to bieg bezpośredni, jak 4 w starych samochodach. Koła zębate nie przenoszą momentu. Dobierasz koronkę tak, by wygodnie się jeżdziło na 2 w całym zakresie kasety. I teraz masz 1 bieg cięższy o ok. 30 % (do dokręcania z góry i z wiatrem :-) ) i 1 lżejszy o 30% na podjazdy. W istocie jest to konstrukcyjnie zwykłe dreigangtorpedo Sachsa jak 100 lat temu, ale zamiast koronki zakładasz kasetę.