Autor Wątek: Garmin eTrex 30x padł?  (Przeczytany 1807 razy)

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
Garmin eTrex 30x padł?
« 1 Kwi 2021, 20:39 »
No i stało się. Po 6 latach używania dziś prawdopodobnie padł Garmin eTrex 30x. Jak dotąd nigdy nie miałem z nim problemów. Nawigacja nie chce się po prostu włączyć - czarny wyświetlacz. Paluszki - czarne Eneloopy naładowane na maxa. Styki akumulatorków z urządzeniem sprawdzone, są ok. Dziwne, że jak podłączę nawi do komputera, to mam dostęp do urządzenia, widzę wszystkie pliki. Może coś trzeba zaktualizować/zainstalować? Jest jakiś reset do ustawień fabrycznych? Proszę o pomoc.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Garmin eTrex 30x padł?
« 1 Kwi 2021, 20:43 »
jeśli pod komputerem działa, to raczej nie padło to kompletnie. Kupiłbym normalne paluszki na próbę i zrobił reset przyciskami (gdzieś w internecie jest kombinacja)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 1 Kwi 2021, 21:05 »
Spróbuj nacisnąć przyciski:
Menu + Enter (wciśnięcie dżojstika) + power
Jak masz dostęp z kompa, zagraj sobie punkty, ślady bo chyba usunie.

Offline Mężczyzna Rado

« 1 Kwi 2021, 21:12 »
Kupiłbym normalne paluszki na próbę
Wsadziłem inne aku i dalej nic.
Spróbuj nacisnąć przyciski:
Menu + Enter (wciśnięcie dżojstika) + power
Niestety nic to nie daje.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 1 Kwi 2021, 21:23 »
Nawigacja nie chce się po prostu włączyć - czarny wyświetlacz. Paluszki - czarne Eneloopy naładowane na maxa. Styki akumulatorków z urządzeniem sprawdzone, są ok. Dziwne, że jak podłączę nawi do komputera, to mam dostęp do urządzenia, widzę wszystkie pliki.

eTrex 30x nie zasila się z USB. To oznacza, że zasilanie z baterii działa (styki, elektronika).

Na moje wyczucie mógł się uszkodzić switch (sam switch lub połączenie do płytki drukowanej sterownika) włącznika zasilania (pod przyciskiem włącznika). Można popróbować go wciskać pod różnym kątem lub z różną siłą, itp. Do wymiany.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Kwi 2021, 21:24 »
eTrex 30x nie zasila się z USB. To oznacza, że zasilanie z baterii działa (styki, elektronika).
Zasila się. Możesz go podłączyć z wyjętymi bateriami

Nawet nie przycisk, co guma od przycisku :P

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 1 Kwi 2021, 21:31 »
Zobacz może test zaskoczy.
Enter(wciśnięty dżojstik)+Power
Oczywiście przyciski wciskasz cały czas ok 10-15 sek. Wyświetlą się na start dane gpsa.

Offline Mężczyzna Rado

« 1 Kwi 2021, 21:45 »
Na moje wyczucie mógł się uszkodzić switch (sam switch lub połączenie do płytki drukowanej sterownika) włącznika zasilania (pod przyciskiem włącznika)
Możliwe, ponieważ:
Zobacz może test zaskoczy.
Enter(wciśnięty dżojstik)+Power
Oczywiście przyciski wciskasz cały czas ok 10-15 sek. Wyświetlą się na start dane gpsa.
ten reset nic nie daje, więc możliwe, że po prostu przycisk "power" odmówił posłuszeństwa (choć palcem wyczuwam, że przycisk "pstryka"). Niestety go nie rozkręcę, bo nie mam tak małego imbusa, a kupić go nie zdążę, bo jutro od razu po pracy jadę na święta do rodziców...

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 1 Kwi 2021, 21:50 »
możliwe, że po prostu przycisk "power" odmówił posłuszeństwa (choć palcem wyczuwam, że przycisk "pstryka")

Switch to wbrew pozorom dosyć zawodny element. Podobnie połączenie switcha z pakietem elektroniki.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 2 Kwi 2021, 07:36 »
Szukałbym prądu 😉 tzn. czy zasilanie z baterii dochodzi do urządzenia. Miałem podobny objaw w starym gpsmap 60. GPS pracował na zasilaniu przez USB a na akumulatorkach ni dudu. Naprawiłem. Okazało się, że połączenie samego zasobnika baterii z urządzeniem padło (może od wstrząsów na kierownicy). Zasobnik był umieszczony w dolnej połówce urządzenia a zasilanie było poprowadzone poprzez dwa sprężyste styki do obwodów urządzenia umieszczonych w górnej połówce. Jeden ze styków się ułamał i stąd była moja awaria. Było z tym nieco zabawy ale naprawiłem wymieniając styk na podobny. Rozważałem wtedy także połączenie tego przewodem ale udało się bardziej "profesjonalnie" 😉
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Rado

« 2 Kwi 2021, 08:01 »
Okazało się, że połączenie samego zasobnika baterii z urządzeniem padło
Wszystko wskazuje na to, że to właśnie jakaś awaria "braku styku". Po świętach rozbiorę Garmina i zobaczę o co kaman. Dziękuję Wam za wszystkie podpowiedzi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum