Cytat: maper w 5 Kwi 2021, 22:29No właśnie jakieś dziwnie mocno zaszumione te foty. Bardzo wysokie ISO, czy to efekt zmniejszenia rozdzielczości przez konwerter? Nazwy plików sugerują, że to zdjęcia z nowego Fuji i trochę ta jakość nie pasuje mi do tego aparatu.Przeleciałem na razie na szybko, dokładniej obejrzę w tygodniu. W oko wpadła mi wiata w Królewskich Źródłach, gdzie jakiś czas temu wymieniałem przebitą dętkę podczas, gdy dwa metry za mną jakaś para pozowała do zdjęć ślubnych.Nowy dla mnie system Fuji rozpoznaję bojem, a to trochę inny świat niż znany mi dotychczas. Szum może wynikać ze zbytniej wiary w auto ISO z priorytetem minimum, albo z efektu ziarna. Zmieniłem i jedno i drugie, ale telefon jest słaby do podglądu.
No właśnie jakieś dziwnie mocno zaszumione te foty. Bardzo wysokie ISO, czy to efekt zmniejszenia rozdzielczości przez konwerter? Nazwy plików sugerują, że to zdjęcia z nowego Fuji i trochę ta jakość nie pasuje mi do tego aparatu.Przeleciałem na razie na szybko, dokładniej obejrzę w tygodniu. W oko wpadła mi wiata w Królewskich Źródłach, gdzie jakiś czas temu wymieniałem przebitą dętkę podczas, gdy dwa metry za mną jakaś para pozowała do zdjęć ślubnych.
Cytat: remi w 8 Kwi 2021, 19:04światowa stolicę trzepactwa? Co to jest trzepactwo?
światowa stolicę trzepactwa?
Cytat: remi w 8 Kwi 2021, 18:44Cytat: maper w 5 Kwi 2021, 22:29No właśnie jakieś dziwnie mocno zaszumione te foty. Bardzo wysokie ISO, czy to efekt zmniejszenia rozdzielczości przez konwerter? Nazwy plików sugerują, że to zdjęcia z nowego Fuji i trochę ta jakość nie pasuje mi do tego aparatu.Przeleciałem na razie na szybko, dokładniej obejrzę w tygodniu. W oko wpadła mi wiata w Królewskich Źródłach, gdzie jakiś czas temu wymieniałem przebitą dętkę podczas, gdy dwa metry za mną jakaś para pozowała do zdjęć ślubnych.Nowy dla mnie system Fuji rozpoznaję bojem, a to trochę inny świat niż znany mi dotychczas. Szum może wynikać ze zbytniej wiary w auto ISO z priorytetem minimum, albo z efektu ziarna. Zmieniłem i jedno i drugie, ale telefon jest słaby do podglądu.Dzisiaj przeglądnąłem zdjęcia dokładniej i wydaje mi się, że to jednak nie efekt wysokiego ISO (bo później widać w exifach, że to tylko 400, a jakość się nie poprawiła), a artefakty wynikające z dużej kompresji jotpegów. W każdym razie na zdjęciach z Pentaxa, która mają nie po kilkaset KB jak te z Fuji, a średnio po 2 MB, tego efektu nie widać.A i zapomniałbym o najważniejszym. Atmosfera tej wyprawy bijąca ze zdjęć wydaje się być super.
Te odcinki po łąkach wzdłuż Bugu który przed sobą macie to jedno z moich lepszych wspomnień z zeszłorocznego dojazdu na zlot, chociaż nie wiem, czy będą bardzo przyjemne w takim podmokłym wydaniu.
Przy okazji dla odmiany są akty żeńskie
Cytat: remi w 10 Kwi 2021, 22:05Dwa ciepłe dni dobrze nam zrobiły po tygodniu zimowych temperatur-prognoza wrzucona przez Michała okazała się trafna.Byłoby dobrze, aby kolejna prognoza, którą teraz wypluwają modele, była mniej trafna... Mamy silną cyrkulację z południa, co nie wróży nic dobrego, zwłaszcza w kontekście tego, że nad Zachodnią Europę zacznie jutro napływać zimne powietrze z północy. Kontrast termiczny na Alpami osiągnie 20-30 stopni. Zimne powietrze spadnie nad Nizinę Padańską i w błyskawicznym tempie przyczyni się do utworzenia niżu. W poniedziałek o świcie nad Zatoką Genueńską rozwinie się układ niżowy, który szybko zyskując na aktywności ruszy najkrótszą drogą do naszego kraju, tą samą, którą teraz podąża to ciepłe powietrze. W niedzielę w wielu miejscach w Polsce będzie około +18-20 stopni, na dodatek nie będzie tak klasycznego dla kwietnia nocnego spadku temperatury w nocy z niedzieli na poniedziałek (spadnie o 10 stopni, a zwykle w taką pogodę spada o około 20 stopni).W poniedziałek zacznie się zmiana pogody - front będzie przechodził przez Polskę z zachodu na wschód, a opady na froncie z południa na północ. Niż genueński zatrzyma się na przedpolu Karpat i będzie nas zasiewał opadami - wpierw deszczu, potem śniegu. O ile w poniedziałek załamanie pogody obejmie tylko południowo-zachodnią i zachodnią część kraju, a na wschodzie i południu nadal będzie niby-lato, o tyle we wtorek i środę już naprawdę niewesoło. Oś frontu we wtorek ustawi się na linii Tatry-Suwałki i będzie przesuwać na wschód. Po wschodniej stronie będzie padał nawalny deszcz, a po zachodniej stronie frontu w wąskim pasie nawalny śnieg. Możliwe uszkodzenia z powodu okiści w lasach na wschodzie i południu Polski.Prognoza pogody na poniedziałekna wtorekna środęPokrywa śnieżna w nocy ze środy na czwartekSuma opadów do czwartku rano (głównie wtorek i środa).Na czas załamania pogody na noce wtorek/środa i środa/czwartek polecam znaleźć biwaki pod wiatą ze względu na znaczny ładunek wody mogący doprowadzić do przemoknięcia namiotu. Teoretycznie będziecie poza największymi opadami, ale idealnie w osi frontu, więc dużo ciekawych zjawisk może wystąpić Sytuacja synoptyczna jest typowa dla tego okresu i występuje między połową kwietnia a połową maja raz na kilka lat. Test permutacji GFS dla Drohiczyna daje 100% szans na opady wtorek/środa, w tym 45% na opady śniegu, 100% szans na spadek temperatury maksymalnej poniżej +10 stopni we wtorek i 95% szans na spadek temperatury na co najmniej 12 godzin poniżej +5 stopni w środę.Jednocześnie jest 100% dla temperatury maksymalnej w niedzielę (dzisiaj) w zakresie +15 do +20 i 90% dla temperatury maksymalnej w poniedziałek w zakresie +10 do +15.
Dwa ciepłe dni dobrze nam zrobiły po tygodniu zimowych temperatur-prognoza wrzucona przez Michała okazała się trafna.
Cytat: remi w 12 Kwi 2021, 21:34Przy okazji dla odmiany są akty żeńskieZachęciłeś
Cytat: remi w 12 Kwi 2021, 22:45Dotarliśmy do solidnej wiaty pod Siemiatycze i staramy się nie załamywać załamaniem pogody. Mamy nadzieję że aura sprzed tygodnia wystarczająco nas zahartowała albo że tym razem modele przestrzeliły.Na razie idzie zgodnie z prognozą, śnieg dotarł już do Raciborza. Co do tej wiaty, to jak pisałem, przyda się w nocy z wtorku na środę i ze środy na czwartek. Teraz przecież jeszcze jesteście po ciepłej stronie frontu i daleko od opadów.
Dotarliśmy do solidnej wiaty pod Siemiatycze i staramy się nie załamywać załamaniem pogody. Mamy nadzieję że aura sprzed tygodnia wystarczająco nas zahartowała albo że tym razem modele przestrzeliły.
Co to za obiekt?
@Remi ,czy od Czeremchy będziecie jechać na południe Polski, może (jeżeli jest to możliwe)bym trochę potowarzyszył?Paweł