Autor Wątek: Po Polsce.  (Przeczytany 15106 razy)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Odp: Po Polsce.
« 10 Kwi 2021, 23:52 »
No właśnie jakieś dziwnie mocno zaszumione te foty. Bardzo wysokie ISO, czy to efekt zmniejszenia rozdzielczości przez konwerter? Nazwy plików sugerują, że to zdjęcia z nowego Fuji i trochę ta jakość nie pasuje mi do tego aparatu.
Przeleciałem na razie na szybko, dokładniej obejrzę w tygodniu. W oko wpadła mi wiata w Królewskich Źródłach, gdzie jakiś czas temu wymieniałem przebitą dętkę podczas, gdy dwa metry za mną jakaś para pozowała do zdjęć ślubnych.
Nowy dla mnie system Fuji rozpoznaję bojem, a to trochę inny świat niż znany mi dotychczas. Szum może wynikać ze zbytniej wiary w auto ISO z priorytetem minimum, albo z efektu ziarna. Zmieniłem i jedno i drugie, ale telefon jest słaby do podglądu.

Dzisiaj przeglądnąłem zdjęcia dokładniej i wydaje mi się, że to jednak nie efekt wysokiego ISO (bo później widać w exifach, że to tylko 400, a jakość się nie poprawiła), a artefakty wynikające z dużej kompresji jotpegów. W każdym razie na zdjęciach z Pentaxa, która mają nie po kilkaset KB jak te z Fuji, a średnio po 2 MB, tego efektu nie widać.

A i zapomniałbym o najważniejszym. Atmosfera tej wyprawy bijąca ze zdjęć wydaje się być super. :)
« Ostatnia zmiana: 10 Kwi 2021, 23:58 maper »

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 11 Kwi 2021, 00:21 »
Te odcinki po łąkach wzdłuż Bugu który przed sobą macie to jedno z moich lepszych wspomnień z zeszłorocznego dojazdu na zlot, chociaż nie wiem, czy będą bardzo przyjemne w takim podmokłym wydaniu.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 11 Kwi 2021, 20:39 »
światowa stolicę trzepactwa?

Co to jest trzepactwo?

Tutaj parę zdań o trzepakach:

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2011
« 12 Kwi 2021, 22:34 »
No właśnie jakieś dziwnie mocno zaszumione te foty. Bardzo wysokie ISO, czy to efekt zmniejszenia rozdzielczości przez konwerter? Nazwy plików sugerują, że to zdjęcia z nowego Fuji i trochę ta jakość nie pasuje mi do tego aparatu.
Przeleciałem na razie na szybko, dokładniej obejrzę w tygodniu. W oko wpadła mi wiata w Królewskich Źródłach, gdzie jakiś czas temu wymieniałem przebitą dętkę podczas, gdy dwa metry za mną jakaś para pozowała do zdjęć ślubnych.
Nowy dla mnie system Fuji rozpoznaję bojem, a to trochę inny świat niż znany mi dotychczas. Szum może wynikać ze zbytniej wiary w auto ISO z priorytetem minimum, albo z efektu ziarna. Zmieniłem i jedno i drugie, ale telefon jest słaby do podglądu.

Dzisiaj przeglądnąłem zdjęcia dokładniej i wydaje mi się, że to jednak nie efekt wysokiego ISO (bo później widać w exifach, że to tylko 400, a jakość się nie poprawiła), a artefakty wynikające z dużej kompresji jotpegów. W każdym razie na zdjęciach z Pentaxa, która mają nie po kilkaset KB jak te z Fuji, a średnio po 2 MB, tego efektu nie widać.

A i zapomniałbym o najważniejszym. Atmosfera tej wyprawy bijąca ze zdjęć wydaje się być super. :)
Z racji noclegu z w miarę dobrym zasięgiem wrzuciłem zdjęcia tylko nieznacznie skompresowane, może będzie lepiej.
Przy okazji dla odmiany są akty żeńskie
Największym rowerzystą jest ten, któremu rowerowanie sprawia największą przyjemność!

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
« 12 Kwi 2021, 22:41 »
Te odcinki po łąkach wzdłuż Bugu który przed sobą macie to jedno z moich lepszych wspomnień z zeszłorocznego dojazdu na zlot, chociaż nie wiem, czy będą bardzo przyjemne w takim podmokłym wydaniu.
Podlaski przełom Bugu jest naprawdę świetny! Niestety kilka podjętych prób przebycia łąk skończyło się na bagnach albo na zalanych starorzeczach i w konsekwencji odwrotem, ale i tak było fajnie. Wioski rozsiane wzdłuż rzeki bywają bardzo urocze.
Największym rowerzystą jest ten, któremu rowerowanie sprawia największą przyjemność!

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 12 Kwi 2021, 22:43 »

Zachęciłeś ;)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
« 12 Kwi 2021, 22:45 »
Dwa ciepłe dni dobrze nam zrobiły po tygodniu zimowych temperatur-prognoza wrzucona przez Michała okazała się trafna.
Byłoby dobrze, aby kolejna prognoza, którą teraz wypluwają modele, była mniej trafna... Mamy silną cyrkulację z południa, co nie wróży nic dobrego, zwłaszcza w kontekście tego, że nad Zachodnią Europę zacznie jutro napływać zimne powietrze z północy. Kontrast termiczny na Alpami osiągnie 20-30 stopni. Zimne powietrze spadnie nad Nizinę Padańską i w błyskawicznym tempie przyczyni się do utworzenia niżu. W poniedziałek o świcie nad Zatoką Genueńską rozwinie się układ niżowy, który szybko zyskując na aktywności ruszy najkrótszą drogą do naszego kraju, tą samą, którą teraz podąża to ciepłe powietrze.

W niedzielę w wielu miejscach w Polsce będzie około +18-20 stopni, na dodatek nie będzie tak klasycznego dla kwietnia nocnego spadku temperatury w nocy z niedzieli na poniedziałek (spadnie o 10 stopni, a zwykle w taką pogodę spada o około 20 stopni).

W poniedziałek zacznie się zmiana pogody - front będzie przechodził przez Polskę z zachodu na wschód, a opady na froncie z południa na północ. Niż genueński zatrzyma się na przedpolu Karpat i będzie nas zasiewał opadami - wpierw deszczu, potem śniegu. O ile w poniedziałek załamanie pogody obejmie tylko południowo-zachodnią i zachodnią część kraju, a na wschodzie i południu nadal będzie niby-lato, o tyle we wtorek i środę już naprawdę niewesoło.

Oś frontu we wtorek ustawi się na linii Tatry-Suwałki i będzie przesuwać na wschód. Po wschodniej stronie będzie padał nawalny deszcz, a po zachodniej stronie frontu w wąskim pasie nawalny śnieg. Możliwe uszkodzenia z powodu okiści w lasach na wschodzie i południu Polski.

Prognoza pogody

na poniedziałek

na wtorek

na środę

Pokrywa śnieżna w nocy ze środy na czwartek

Suma opadów do czwartku rano (głównie wtorek i środa).

Na czas załamania pogody na noce wtorek/środa i środa/czwartek polecam znaleźć biwaki pod wiatą ze względu na znaczny ładunek wody mogący doprowadzić do przemoknięcia namiotu. Teoretycznie będziecie poza największymi opadami, ale idealnie w osi frontu, więc dużo ciekawych zjawisk może wystąpić

Sytuacja synoptyczna jest typowa dla tego okresu i występuje między połową kwietnia a połową maja raz na kilka lat.

Test permutacji GFS dla Drohiczyna daje 100% szans na opady wtorek/środa, w tym 45% na opady śniegu, 100% szans na spadek temperatury maksymalnej poniżej +10 stopni we wtorek i 95% szans na spadek temperatury na co najmniej 12 godzin poniżej +5 stopni w środę.

Jednocześnie jest 100% dla temperatury maksymalnej w niedzielę (dzisiaj) w zakresie +15 do +20  i 90% dla temperatury maksymalnej w poniedziałek w zakresie +10 do +15.

Dotarliśmy do solidnej wiaty pod Siemiatycze i staramy się nie załamywać załamaniem pogody. Mamy nadzieję że aura sprzed tygodnia wystarczająco nas zahartowała :) albo że tym razem modele przestrzeliły.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 12 Kwi 2021, 22:55 »

Zachęciłeś ;)

Obejrzałbym i bez tej zachęty, ale z nią poszło szybciej  ;)
Te żeńskie jednak dla mnie łatwiej przyswajalne, przepraszam.
W całym tym roztargnieniu nie sprawdziłem, czy męskie i żeńskie pochodzą z tego samego wieczora, czy może były to dwie oddzielne sesje. Nie zwróciłem uwagi na układ drew w ognisku.

Nie wiem jak się jedzie, ale ogląda się fajnie. Bardzo fajnie.

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
« 13 Kwi 2021, 08:31 »
Dotarliśmy do solidnej wiaty pod Siemiatycze i staramy się nie załamywać załamaniem pogody. Mamy nadzieję że aura sprzed tygodnia wystarczająco nas zahartowała :) albo że tym razem modele przestrzeliły.
Na razie idzie zgodnie z prognozą, śnieg dotarł już do Raciborza. Co do tej wiaty, to jak pisałem, przyda się w nocy z wtorku na środę i ze środy na czwartek. Teraz przecież jeszcze jesteście po ciepłej stronie frontu i daleko od opadów.
Po cieplej stronie byliśmy tak do połowy nocy, do rana temperatura spadła o ponad 10 stopni i zaczął się opad. Niestety wiata już się przydała. Może za to jeśli szybciej się zaczęło to się szybciej skończy.

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
« 14 Kwi 2021, 11:05 »
Wczoraj w Siemiatyczach zespół zasilił autorytet moralny i urodzony kierownik i od razu wszystko zaczęło iść lepiej a wiatr zaczął wiać we właściwym kierunku.
Dotarliśmy za Czeremche gdzie udało się znaleźć idealnie osłonięte od warunków pogodowych miejsce na nocleg.
Okazuje się że nasz deszcz (bez śniegu)i 2 stopnie to aktualnie najlepszą pogoda w kraju, wbijajcie! ;)

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 14 Kwi 2021, 11:21 »
Co to za obiekt?

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
« 14 Kwi 2021, 11:26 »

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 14 Kwi 2021, 11:31 »
Dzięki

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 14 Kwi 2021, 12:13 »
@Remi ,czy od Czeremchy będziecie jechać na południe Polski, może (jeżeli jest to możliwe)bym trochę potowarzyszył?
Paweł

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
« 14 Kwi 2021, 21:08 »
@Remi ,czy od Czeremchy będziecie jechać na południe Polski, może (jeżeli jest to możliwe)bym trochę potowarzyszył?
Paweł
Paweł najbliżej Ciebie byliśmy jadąc z Dęblina do Chełma, oczywiście bardzo chętnie skorzystamy z towarzystwa jednak teraz z grubsza jedziemy w stronę gór Suwalskich dalej wężykiem mniej więcej Olsztyn, Braniewo, Grudziądz, Bydgoszcz, Trójmiejski PK...dalej się zobaczy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum