Autor Wątek: Szlak Orlich Gniazd - nocowanie vs covid  (Przeczytany 4894 razy)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Hej
Planuje wybrać się jeszcze w kwietniu na Szlak Orlich Gniazd. Chciałem wystartować w Częstochowie i rozłożyć trasę na 3 dni. Problemem jednak może być, oprócz pogody, nocowanie. Obecne obostrzenia zamknęły wszystko i pozostają chyba tylko noclegi na dziko. Mam nadzieję, że może uda się mimo wszystko wbić na jakieś pole namiotowe, ale nawet jeżeli to problemem jest drugi nocleg, który wypadałby mi gdzieś w okolicach Olkusza.
Zna ktoś fajną miejscówkę w tej okolicy  w pobliżu szlaku (pole namiotowe lub miejsce na biwak w spokojnym i bezpiecznym miejscu)?

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Będziesz jechał rowerowych, czy pieszym?
Rowerowego nie znam, ale na pieszym nie ma żadnych problemów ze znalezieniem miejscówki.
Unikałbym tylko różnych wiat z drogą dojazdową.
Na tak krótkim wyjeździe, każdy nocleg w cywilizowanym miejscu zabiłby we mnie całą radość.

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Na Jurze znalezienie miejscówki na dziki nocleg nie stanowi problemu, wodę zawsze możesz uzupełnić trochę wcześniej. Jak chcesz jechać? rowerowy? pieszy?
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Zna ktoś fajną miejscówkę w tej okolicy  w pobliżu szlaku (pole namiotowe lub miejsce na biwak w spokojnym i bezpiecznym miejscu)?

Mam plan od dawna na przejazd tym szlakiem jeśli jesteś z Łodzi lub okolic to można jechać pociągiem bezpośrednio do Zawiercia i ruszyć w kierunku Częstochowy skąd na powrót jest więcej połączeń.

Miejscówkę pewną znam jedną i kawałek (ok. 2 km od szlaku).
Jeśli szlak pieszy to raczej będzie piach i pchanie niż jazda.

Napisz coś więcej o planach może razem pojedziemy.

Jeśli kwiecień to mogę tylko w terminie 23-25.

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
@Podjazdy - na Górze Ossona w ciepłe weekendy mogą pojawiać się imprezowicze i trzeba uważać by do zbiornika nie wlecieć ;)

Widoczki są faktycznie ładne:
http://jurapolska.pl/foto.php?id=1016
http://jurapolska.pl/foto.php?id=1015

W pobliżu jest jeszcze bardzo fajny stary kamieniołom Prędziszów, gdzie na koronie też parę miejsc na nocleg by się znalazło. A może przyjemniej gdzieś nad Wartą między Mirowem a Jaskrowem na wysokim lewym brzegu... Jednak pytanie pewnie o grzbiet Jury było.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna qbab

Dzięki za odpowiedzi. Oczywiście planuje szlak rowerowy.

@Antracyt, termin chce dostosować do pogody (powyżej 6 stopni w nocy i chociaż 12 stopni w dzień). Weekendy jednakże na pewno odpadają (warunek żony ;) ), tak więc będzie to pewnie poniedziałek-środa, albo środa-piątek (być może ewentualnie czwartek-sobota). Jak nie będzie pogody do końca kwietnia to przesunę to na maj. Towarzystwo mile widziane, zwłaszcza, że 2 osoby, które miały ze mną pojechać, niestety odpadły.

@podjazdy, fajnie że podesłałeś lokalizacje, wyglądają spoko. Dzięki.

Nie wiem jak będzie z kondycją, ale zakładam, że jednak w 3 dni to, mimo wszystko, dam radę :)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
... Oczywiście planuje szlak rowerowy...
Dla mnie to wcale nie jest takie oczywiste  :)
Rowerowym nie jechałem nigdy od kropki do kropki, ale wielokrotnie z niego korzystałem fragmentarycznie.
Mogłoby być lepiej to poprowadzone.
Kilka razy jechałem pieszy w całości - w te i wewte oraz do Krakowa czerwonym i powrót niebieskim Warowni Jurajskich (częściowo się pokrywają).
Do przebiegu pieszego też się można przyczepić, ale jest zdecydowanie bardziej w moim guście. W kwietniu będzie mniej piachu niż w późniejszych miesiącach.
Może jeszcze przemyślisz?

Offline Mężczyzna Beder

• Niech żyją rowerzyści !
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.05.2014
    • Facebook
Jechałem czerwonym rowerowym w 2015. Wtedy był słabo oznaczony. Jako, że była to moja pierwsza poważniejsza wyprawka rowerowa - dość wymagająca wtedy trasę Częstochowa - Krakow robiliśmy właśnie czwartek - sobota. Na spokojnie przejedziesz.
Jakie wtedy było moje zdziwienie, gdy kilometry jednak nie umykały tak jak na mazowieckich równinach :) Teraz już to wiem... nachylenie to ważna rzecz przy planowaniu trasy

Ogólnie spoko trasa, mocno widokowa. Czasami jednak możesz się pogubić z oznaczeniem szlaku rowerowego. Teraz możliwe, ze poprawili. Trasę zdecydowanie warto i bardzo Ci polecam. Z noclegów na dziko jak pamietam fajne okolice „Okiennika” i Góry Birów gdzieś w lesie.

Pozdrawiam,
Beder

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Gdybyś utknął w okolicach Olkusza, a jednak pogoda wymagałaby dachu nad śpiworem, to polecam dawną spółdzielnię inwalidów:

https://www.google.com/maps/@50.258764,19.5786014,94m/data=!3m1!1e3

3km za Olkuszem (Sieniczno) jest też fajny młyn (są nawet machiny w środku), też można się przespać, no i żule tam nie przychodzą nocą ;)

BTW. Wam też tak ostatni tydzień Strassen View okrutnie wolno działa?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
No, ale nie wiem, czy wolałbym żuli, czy kolesia bawiącego się ogniem w drewnianym młynie  :lol:

Bo Ci przyjadę wieżę widokową zjarać!  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Oczywiście planuje szlak rowerowy.

Dla mnie tam są dwa szlaki - jeden śląski, drugi małopolski. Pierwsi dbają i im zależy, drudzy zostawili szlak samemu sobie. Daj znać jak Ci się jechało :)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

• Poland on bike

@Antracyt, termin chce dostosować do pogody (powyżej 6 stopni w nocy i chociaż 12 stopni w dzień). Weekendy jednakże na pewno odpadają (warunek żony ;) ), tak więc będzie to pewnie poniedziałek-środa, albo środa-piątek (być może ewentualnie czwartek-sobota). Jak nie będzie pogody do końca kwietnia to przesunę to na maj. Towarzystwo mile widziane, zwłaszcza, że 2 osoby, które miały ze mną pojechać, niestety odpadły.

Jestem elastyczny i w tygodniu też mi pasuje, a sam mam słaba mobilizację do wyjazdu. Jak się będę musiał z kimś zgrać to będzie łatwiej ruszyć tyłek.

Też liczyłem na 3 dni jazdy cały odcinek od Krakowa do Częstochowy. Chciał bym w końcu ruszyć gdzieś gravelem bo na razie stoi i się kurzy.

Offline Mężczyzna qbab

Weekend odpada, a poza tym to jeszcze za wcześnie (najwcześniej to druga połowa przyszłego tygodnia).
Może jeszcze następny tydzień będzie wystarczający:

Offline Mężczyzna qbab

Jestem elastyczny i w tygodniu też mi pasuje, a sam mam słaba mobilizację do wyjazdu. Jak się będę musiał z kimś zgrać to będzie łatwiej ruszyć tyłek.

Też liczyłem na 3 dni jazdy cały odcinek od Krakowa do Częstochowy. Chciał bym w końcu ruszyć gdzieś gravelem bo na razie stoi i się kurzy.

Będę obserwował pogodę i dam znać. Przyszły tydzień, 12-16.04, wg prognoz odpada. Zobaczymy co będzie dalej.
P.S.
Na tym gravelu to będziesz się ze mną wlókł, albo czekał aż nadążę :)
U mnie słabiutko z jeżdżeniem i kondycją, a po roku pracy zdalnej przybyło kilka kilogramów obywatela.

• Poland on bike
Na gravelu będę jechał swoim tempem, robił zdjęcia, zakupy i czekał na każdym skrzyżowaniu. Raczej wolę jechać za wolno niż za szybko. To ma być wycieczka testowa dla mnie i dla sprzętu.

Mogę też zbierać po drodze skrzynki geocache i opencache.

Muszę tylko wiedzieć chwilę wcześniej, żeby w pracy wziąć wolne.

Napisz jeszcze tylko dokładniejszy plan skąd dokąd i mniej więcej jaką trasą chcesz jechać.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum