Autor Wątek: Sztywna oś 9mm  (Przeczytany 7027 razy)

jendrzych

• Gość
Sztywna oś 9mm
« 14 Kwi 2021, 12:36 »
Pokraka zastąpił nowy rowerek - Marin Muirwoods po ostrych przeróbkach. Lubimy się bardzo, ale ma hamulce tarczowe hydrauliczne i koła na klasycznych piastach QR. Gdy tylko mocniej przydepnę w terenie, tarcza z przodu zaczyna przycierać o okładziny. Wszystko elegancko wyregulowane - na twardym, przy umiarkowanej jeździe jest cichutko, więc zakładam, że koło pracuje i poddaje się pod obciążeniami. Z tyłu tego problemu nie doświadczam.
Istnieje teoretyczna możliwość przeplecenia koła i założenia piasty przyjmującej sztywną oś 9 mm. I tu pojawiają się pytania:
1) czy to da wymierny efekt i usztywni koło?
2) czy opisany efekt pracy koła może być wywołany niewystarczającym naciągnięciem szprych?Serwisuję rowery swoje i rodziny, robiąc przy nich wszystko, z wyjątkiem centrowania i okołoszprychowych zabaw, więc nie mam o tym bladego pojęcia.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
Odp: Sztywna oś 9mm
« 14 Kwi 2021, 13:25 »
Ja bym zaczął od wypróbowania porządnych zacisków piasty.

Miałem podobny problem jeżdżąc na wylajtowanych tytanowych, jak wróciłem to staromodnych zacisków Campy to problem zniknął lub powiedzmy został mocno ograniczony.

L.

jendrzych

• Gość
« 14 Kwi 2021, 13:31 »
Używam ośki stalowej, z zaciskami skręcanymi imbusem. XLC.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2021, 13:39 jendrzych »

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 14 Kwi 2021, 14:32 »
Ale sztywna oś to i koło i widelec. Sztywnej osi nie założysz do widelca z hakami pod QR
Podejrzewałbym raczej zbyt bliskie położenie tłoczków hamulca i/lub problem z wracaniem tłoczków jako jeden z powodów. Kolejnym może być miękki widelec. Piasta i tarcza tworzą sztywny zestaw. "Szprychowe sprawy" nic nie zmienią. Mocniejsze "depnięcie" będzie powodować większą pracę roweru na boki, skutkiem tego widelec także będzie pracował i w nim doszukiwałbym się problemu.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

jendrzych

• Gość
« 14 Kwi 2021, 14:41 »
@Kawerna - są osie sztywne średnicy 9 mm i te założysz na widelec pod klasyczny QR, bo mają średnicę kompatybilną z widelcami pod QR i są w systemie... no, eee... QR, a nie pod gwintowane otwory, jak większe ośki TB) :D
Tylko element pracujący jest rurką o średnicy 9 mm, a nie prędem 5 mm.

Tak - problemem będzie albo widelec, albo oś. Zostawiam, jak jest - szkoda kasy. Jeździć i obserwować.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2021, 14:57 jendrzych »

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 14 Kwi 2021, 14:55 »
Może kup kontrolnie taką oś: https://allegro.pl/oferta/os-piasty-przod-m9-x-140-mm-utwardzana-9287681972; przełóż kulki i konusy, nakrętka powinna lepiej ściskać niż zacisk. Drążone byłyby sztywniejsze ale nie znalazłem.

jendrzych

• Gość
« 14 Kwi 2021, 14:59 »
Hmm - troszkę druciarstwo, ale może warto spróbować?

« 14 Kwi 2021, 15:07 »
No bo jaki byłby inny sposób mocowania niż QR albo nakrętki? W archiwum znalazłem drążone: https://archiwum.allegro.pl/oferta/os-piasty-tyl-drazona-m9x145-i6991547438.html.

jendrzych

• Gość
« 14 Kwi 2021, 15:11 »
Jak to jaki? Sztywne osie wkręca się w gwintowane otwory w ramie/widelcu. Nie ma nakrętek, ani systemu QR.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 14 Kwi 2021, 15:40 »
Zacząłbym od przetestowania innego zacisku, najlepiej żeby był to zwykły QR, który możesz mocniej skręcić. Sprawdziłbym też, czy piasta nie ma luzów.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

jendrzych

• Gość
« 14 Kwi 2021, 16:06 »
1) luzy do sprawdzenia
2) kontrola, czy tarcza nie jest delikatnie zgięta
3) sprawdzenie, czy tłoczki nie mają za małego rozwarcia

Ośkę mam skręcaną na imbus, więc mogę ją dociągnąć mocniej, niż QR'a.

« 14 Kwi 2021, 19:55 »
Jak to jaki? Sztywne osie wkręca się w gwintowane otwory w ramie/widelcu. Nie ma nakrętek, ani systemu QR.
9 mm? Masz takie widełki? To sorry, kombinuj 8)
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2021, 20:00 Dziadek »

« 14 Kwi 2021, 20:10 »
(...)
Ośkę mam skręcaną na imbus, więc mogę ją dociągnąć mocniej, niż QR'a.
Czy są na to jakieś dowody, badania? Sam takich używam ale bardziej w funkcji antykradzieżowej. Do niedawna miałem rower ze skośnymi hakami i zdarzało się, że ośka skręcona taką szpilką się przesunęła. Przy ich dokręcaniu w którymś momencie siła tarcia jest tak duża, że równoważy siłę dokręcania i dalej ani rusz. Przy QR przełożenie klamka-mimośród jest całkiem spore.

jendrzych

• Gość
« 14 Kwi 2021, 20:28 »
@Dziadek
Sztywne osie 9mm są w systemie szybkozamykacza i nie wymagają gwintowanych otworów w ramie. Da się je założyć do ramy przeznaczonej do standardowego QR'a. Mają średnicę taką samą, jak drążona ośka od QR'a. Wychodzi na to, że sztywna 9mm oś nie ma przewagi nad QR'em.

Skręcenie imbusem będzie mocniejsze, niż QR, bo mogę przyłożyć większy moment na długim ramieniu klucza. Większy, niż na krótszej dźwigni szybkozamykacza. Fizyka.

« 14 Kwi 2021, 20:54 »
Czuję mentorski ton ale moje rozumienie sztywnych osi jest inne. Poprzyj swoją teorię, że sztywne osie 9 mm w ogóle istnieją jakimś przykładem, schematem... Sztywność osi jest przecież związana z ich większą średnicą, innym podparciem (na szpilce a nie na ośce), pasowaniem tych elementów a w końcu brakiem konieczności mocnego ściskania osiowego co daje razem powtarzalny montaż. Oś 9 mm lata w widelcu po 0,5 mm przód-tył, trzeba pilnować pionu przy montażu, ściskać aż sok pójdzie. Czy prędzej pójdzie przy szpilce ściąganej mimośrodem czy imbusem - nadal nieudowodnione. Na klamkę QR  też można założyć przedłużkę. Fizyka to nauka ścisła a nie odczucia, wszystko da się rozrysować i poobliczać. Chętnie popatrzę ale sam się w to nie będę bawił bo ja twierdzę - nie wiadomo a Ty - fizyka. Obyś znalazł, to czego szukasz. 8)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum