Autor Wątek: Buty spd do szosy  (Przeczytany 2880 razy)

Offline Mężczyzna karol1994cz

• Miasto: Zamość
  • Na forum od: 07.03.2018
Buty spd do szosy
« 27 Kwi 2021, 15:51 »
Witam, Poszukuję dobrej jakości butów spd do roweru szosowego, do tej pory jeździłem w butach z decathlonu, jednak ze względu na to że są trochę na mnie za duże, to postanowiłem kupić coś nowego. Mój budżet to 300 zł, ewentualnie  mogę przeznaczyć na ten cel jakieś 50 zł więcej.  Doradzi ktoś coś?

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Odp: Buty spd do szosy
« 27 Kwi 2021, 23:18 »
W tej cenie szału nie ma. Kiedyś jeździłem w tym budżecie na Shimano - i były ok.  Podstawowe modele XC100 i podobne będą działać - choć to modele na zwykłe rzepy . W ogóle w kwestii butów to wiadomo że indywidualna sprawa i musisz przymierzyć sporo par butów - a wtedy zobaczysz że może warto budżet zwiększyć .
Obecnie jeżdżę na spd od Sidi (mtb i szosa) - bo mi najbardziej pasują do stopy i komfort niesamowity , jednak tutaj  budżet znacząco wyższy. Powodzenia!

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 28 Kwi 2021, 06:39 »
Rok temu czegoś podobnego szukałem, bo chciałem zmienić szosowe buty na mtb. No i zakupiłem buty FLR 55. Niezbyt znana firma, ale skusiła mnie niska cena, bodajże około 250 PLN, no i były dostępne w W-wie od ręki w moim rozmiarze (45/46). Jak na razie odpukać jestem bardzo zadowolony, rzepy trzymają, nic się nie pruje, but jest bardzo wygodny. Jedynie wkładkę przerzuciłem ze starych butów (Mavic), bo ta standardowa IMHO do niczego się nie nadawała.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 28 Kwi 2021, 09:16 »
Tu bywają nowe buty w dobrych cenach. Ja kupiłem jakiś czas temu Northwave Sonic TECH SRS Carbon w budżecie, o którym piszesz i jestem bardzo zadowolony.
https://sportstore.pl/pol_m_SPORTY-LETNIE_BUTY-rowerowe_SZOSOWE-3642.html
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 28 Kwi 2021, 12:00 »
Sklep podany powyżej ma tę wadę, że ma w ofercie głównie mniej typowe rozmiary (choć nie tylko). Ja z kolei niedawno kupiłem FLR F-22 - póki co, jestem zadowolony. Tylko one są szosowe, w sumie, to nie wiem, czy chodzi o buty do SDP, czy szosowe (z trzema dziurkami). Część butów jest uniwersalna - ma inserty na oba standardy.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 28 Kwi 2021, 12:32 »
Ja mam EU44, raczej typowy rozmiar. To jest chyba outlet, stąd fajne ceny.
Można filtrować po rozmiarach, do tego trochę cierpliwości i da się coś fajnego upolować.

Edit: No i z racji sposobu działania mają zaletę na dzisiejsze czasy, jak piszą że coś mają to mają, a nie jak to teraz często bywa: jak zamówisz to sprawdzimy u dystrybutora :/
« Ostatnia zmiana: 28 Kwi 2021, 12:38 maciek70 »
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

« 28 Kwi 2021, 20:41 »
Mam możliwość kupienia   sidi milenium 3 za 40 euro ( nowe i to sątypowo szosowe),  używał ktoś takich i może coś o nich powiedzieć .W temacie napisałem, że szukam butów mtb, ale teraz tak myślę, no ok może i w szosowych butach się trudniej chodzi niż w mtb, ale przecież na rowerze się jeździ a nie chodzi i dlatego też  rozważam zakup  również butów typowo szosowych.

Online Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 28 Kwi 2021, 23:00 »
Mam możliwość kupienia   sidi milenium 3 za 40 euro ( nowe i to sątypowo szosowe),  używał ktoś takich i może coś o nich powiedzieć .W temacie napisałem, że szukam butów mtb, ale teraz tak myślę, no ok może i w szosowych butach się trudniej chodzi niż w mtb, ale przecież na rowerze się jeździ a nie chodzi i dlatego też  rozważam zakup  również butów typowo szosowych.

Ale sidi mają właśnie tylko otwory pod szosowe bloki - na takich blokach w ogóle nie da się chodzić (tzn. można przejść się parę metrów po sklepie albo do kibelka na stacji benzynowej). A jak trzeba iść to kończy się tak: ;)

https://youtu.be/FHtS5wk9-fY?t=433

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 29 Kwi 2021, 19:36 »
.W temacie napisałem, że szukam butów mtb, ale teraz tak myślę, no ok może i w szosowych butach się trudniej chodzi niż w mtb, ale przecież na rowerze się jeździ a nie chodzi i dlatego też  rozważam zakup  również butów typowo szosowych.

A co z innymi blokami, pedałami ?
Buty mtb  są uniwersalne, nie musisz mieć innych butów (bloków/pedałów) do szosy, mtb i turystyki. Ja mam 3 pary butów z tym systemem, i to jest rozwiązanie optymalne kosztowo - but z sztywną podeszwą karbonową (mtb,szosa) , średnią (głównie mtb) + buty zimowe . Średnio wyobrażam sobie to wszystko dublować ;-)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 1 Maj 2021, 13:09 »
Ale sidi mają właśnie tylko otwory pod szosowe bloki - na takich blokach w ogóle nie da się chodzić (tzn. można przejść się parę metrów po sklepie albo do kibelka na stacji benzynowej). A jak trzeba iść to kończy się tak: ;)

Większe znaczenie dla chodzenia ma obecność lub brak obecności nazwijmy to "bieżnika" po obu stronach bloku. Bo najgorsze do chodzenia wcale nie są buty z blokami szosowymi, najgorsze są buty  z otworami pod oba systemy, bo takie buty są gładkie. I to gładki but bez bieżnika z blokami SPD (do MTB) jest dramatycznie słaby do chodzenia, dużo mniej wygodny niż but z blokiem szosowym. Bo wtedy cały przód stopy przy chodzeniu opiera się na wąziutkim wystającym z buta bloku MTB. Do tego taki gładki but z blokiem MTB jest sporo mniej wygodny we wpinaniu.

Dlatego nie warto się nastawiać na system jedne buty i dwa typy bloków, bo to z blokami MTB działa do niczego. Trzeba podjąć decyzję w jaki typ wchodzimy i do tego typu bloków kupić buty. Buty MTB są dużo bardziej uniwersalne i zdecydowanie najwygodniejsze do chodzenia (choć nie dotyczy to modeli najsztywniejszych). Buty szosowe są dla tych co wiedzą, że tylko szosa i nic więcej i nie potrzebują wiele chodzić. O ile w butach MTB da się bez problemu jeździć na szosie, to w jazda w butach szosowych w terenie już sensu zupełnie nie ma.

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 2 Maj 2021, 18:45 »
Jeszcze taka ciekawostka odnośnie dlaczego sobie cenię tak Sidi. Te buty mają połówki numerów - co wcale nie jest takie częste. U mnie wychodzi 43.5 i ani pół numerka więcej i mniej.

« 3 Maj 2021, 21:53 »
Dziękuję za pomoc, zdecydowałem się na buty sidi millenium 3 i pedały  XLC PD-R04 w systemie bloków keo. Przejechane  150 km i jestem  bardzo zadowolony, jeździ się przyjemniej. Miejmy nadzieję, że się nie rozlecą po paru miesiącach. Do bloków kupiłem sobie  gumowe nakładki, które zakładam gdy trzeba  przejsc dłuższy kawałek. Nie pozdrawiam sprzedawcy ze sklepu rowerowego który chciał mi wcisnąć blok z 0 stopniowym luzem roboczym.

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 4 Maj 2021, 16:22 »
Czyli jednak typowa szosa i system Looka  :D  :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: