Autor Wątek: Samodzielnie wykonany bagażnik - macie doświadczenie w tym temacie?  (Przeczytany 14526 razy)

Offline Mężczyzna escalar

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.04.2021
czy ktoś robił do swojego roweru bagażnik?
jakiej stali używaliście? nierdzewka czy czarna pomalowana potem?
jakiej średnicy pręty wykorzystywaliście aby nie był zbyt ciężki potem?
planuję użyć nierdzewki w 316Ti (1.4571) o średnicy fi 3mm...
z góry dzięki za uwagi :-)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
nierdzewka czy czarna pomalowana potem?
Czym pomalowana?  :o

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
A np proszkowo?
Pytanie tylko po co robić bagażnik

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Może zrobienie bagażnika ze stalowych rurek z bardzo szeroką platformą i dwoma poziomami mocowania do montażu toreb w wysokiej/niskiej pozycji miało by sens, bo w stali widziałem tylko wąskie konstrukcje, albo szerokie bez możliwości zawieszenia toreb niżej. Na przód nie widzę już innowacji, które nie były by dostępne - sam planuję kupno bagażnika Surly Nice na przód, który wydaje się mieć wszystko - miejsce na torby i platformę. Może dałoby się zaprojektować coś takiego na przód gdzie mocowanie byłoby częścią bagażnika, jak w Tubusach, gdyby dało się ominąć oddzielne elementy, czy blaszki do mocowania na widelcu (jednak wtedy rezygnuje się z szerokiego zakresu regulacji - coś za coś).

<edit> Poszukałem i SOMA Rakku wydaje się mieć dwa poziomy i szeroką platformę, limit 25kg, więc bez problemu poniesie 30. Tak, że nie widzę sensu robienia bagażnika poza sytuacją gdy ma się mocno dziwaczną ramę.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011

Aby do niego rower dokupić.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013

Aby do niego rower dokupić.

I dospawać potem.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
Bawiłem się w coś takiego i gdzieś jeszcze w piwnicy pewnie leży.  W drugiej połowie lat 90 nie stać mnie było na porządny bagażnik na przód, a i internety były skąpe w wiadomości wszelakie na ten temat. Z ojcem obiliśmy elektrody do spawania nierdzewki i takowego drutu zrobiliśmy kratę i potem pałąki. Pałąki dopasowywaliśmy na żywca. Pomalowane to było czarną farbą w spreju.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
coś nie mamy w Kraku szczęścia do bagażników, ani worek, ani united cyclist...

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Nie rozumiem, przecież na rynku jest takie multum bagażników, że zawsze coś się dopasuje.

Offline Mężczyzna escalar

• Na forum od: 02.04.2021
dopasować można zawsze... pytam, ponieważ mam dostęp do warsztatu i w ramach wolnego czasu chciałbym coś ciekawego sam sobie wykonać, żeby w dodatku praktycznym było :-)
...rozeznałem temat i pójdę w jakąś fajną nierdzewkę przepolerowaną albo miedź jak na focie :-)

Wstępny plan zakupowy:
1. rurki nierdzewne (Kraków) rury bez szwu
alternatywnie:
2. rurki nierdzewne firma z wysyłką ze śląska: rura 9 x 1 w gat. 1.4571
3. pręty z kwasówki: pręt fi 5 mm w gat. 1.4571
szukam jeszcze jakichś fajnych mocowań, jak na focie te czarne :-) ...wyglądają jak z zestawu gopro  ::)
« Ostatnia zmiana: 30 Kwi 2021, 13:06 escalar »

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
Próbowałem coś strugać z rurek aluminiowych i prętów gwintowanych z marketu budowlanego. Miało to być pod worek 30l i 2 butelki 2l wody. Niestety, prototypy były słabe, gięły się. Polecono mi ze stali zrobić ale odpuściłem temat. Ktoś na forum chyba miał giętarkę i chęci, nie wiem jednak jak się temat zakończył.

Nie rozumiem, przecież na rynku jest takie multum bagażników, że zawsze coś się dopasuje.

Jak więc połączyć Sakwy Crosso 2x30l na klik i taki rower: https://www.specialized.com/pl/pl/chisel-comp/p/128949 ?

Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Jak więc połączyć Sakwy Crosso 2x30l na klik i taki rower: https://www.specialized.com/pl/pl/chisel-comp/p/128949 ?
To ten zrobiony samodzielnie magiznym sposobem uzupełni rower o miejsca mocowania?

A standardowy bagażnik zamocować można tak (przykładowe, znalezione w 10 sekund każdy):
Oś: https://cyklisci.com/adapter_do_mocowanie_bagaznika_na_os_(pod_tarcze),37,12586.html
Sztyca: https://finisher.pl/produkt/zacisk-sztycy-z-mocowaniem-bagaznika-bontrager/

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Albo skombinować sobie rower pod duże sakwy, a nie konwertować pod duży ciężar rower zupełnie do tego nie dostosowany.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
coś nie mamy w Kraku szczęścia do bagażników, ani worek, ani united cyclist...
Kupiłem dwa bagażniki, które zdają się spełniać moje wymagania. Do tego wyszło tylko około 100 zł za oba.

Swojego jeszcze nie zlutowałem, ale kiedyś to zrobię ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
czy ktoś robił do swojego roweru bagażnik?
jakiej stali używaliście? nierdzewka czy czarna pomalowana potem?
jakiej średnicy pręty wykorzystywaliście aby nie był zbyt ciężki potem?
planuję użyć nierdzewki w 316Ti (1.4571) o średnicy fi 3mm...
z góry dzięki za uwagi :-)

Tak.
Amelinium. Na surowo.
Fi 12 pręt.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum