Autor Wątek: Samodzielnie wykonany bagażnik - macie doświadczenie w tym temacie?  (Przeczytany 14527 razy)

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
[/url]
To ten zrobiony samodzielnie magiznym sposobem uzupełni rower o miejsca mocowania?

A standardowy bagażnik zamocować można tak (przykładowe, znalezione w 10 sekund każdy):
Oś: https://cyklisci.com/adapter_do_mocowanie_bagaznika_na_os_(pod_tarcze),37,12586.html
Sztyca: https://finisher.pl/produkt/zacisk-sztycy-z-mocowaniem-bagaznika-bontrager/

Mocowania nie są problemem, załatwiają to obejmy podsiagłowa i na trójkąty, problemem są kąty. Dostępne bagażniki chcą być podparte nad tylną osią. Adapter znaleziony w 10 sekund nie nadaje się od sztywnej osi, a i na cienkiej może się obracać.

Sprzętu w internetach jest niby multum, jednak gdy przychodzi do konkretnej realizacji często przestaje być różowo. :) 

Albo skombinować sobie rower pod duże sakwy, a nie konwertować pod duży ciężar rower zupełnie do tego nie dostosowany.

Brałem to pod uwagę, jednak rower cały rok jeździ na pusto po górskich szlakach i ścieżkach. Raz w roku na urlop zakłada sakwy, które w trakcie zrzuca by znowu jeździć w górach. W moim przypadku posiadanie typowo sakwiarskiego roweru rozwiązuje problem mocowania sakw, ale nie prowadzi do nadrzędnego celu. :) 

Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Podparcie w miejscu osi tylnego koła wydaje się oczywiste stąd tego trzymają się producenci, nie wińmy ich za to ;)
Możesz pomyśleć do swojego speca o bagazniky thule montowanym na górnych widełkach tylnego trójkąta. Szybki montaż i demontaż, można regulować kąt. Ale czy złapie sakwy crosso - głowy nie dam.

A co do sztywnej osi, speca i niemożności - da się ;)
Egoztycznie ale jednak: http://fukaya-nagoya.co.jp/management/product/rear-throughaxle/
Ewentualnie znależć dobrego frezera/tokarza co takie ustrojstwo (a nie wydaje się to wybitnie trudne) wykona.

ps: ha! ze wstydem muszę przyznać, że o thule pisać nie musiałem - widze go na Twoim foto ;)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
czy ktoś robił do swojego roweru bagażnik?
jakiej stali używaliście? nierdzewka czy czarna pomalowana potem?
jakiej średnicy pręty wykorzystywaliście aby nie był zbyt ciężki potem?
planuję użyć nierdzewki w 316Ti (1.4571) o średnicy fi 3mm...
z góry dzięki za uwagi :-)

Zrobiłem z rurek nierdzewnych fi8 i 10mm.
Powód był taki, że potrzebowałem bagażnika o szerokiej platformie (u mnie 14cm).
Użytkuję do dzisiaj.

Jak się projektuje (i buduje) bagażnik dla siebie, dla konkretnego roweru, to każdy problem z mocowaniem da się rozwiązać.
Mój bagażnik ma dodatkowo, maksymalnie obniżoną platformę (spiera się na błotniku nawet), aby obniżyć środek ciężkości.

Offline Mężczyzna yanis

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 06.09.2020
Ja sie uparłem na mocowanie koszyków AUTHOR ACR-F04 na widelcu (na podczepienie namiotu, śpiwora i materaca) bo wożenie czegokolwiek na kierownicy okazało się dla mnie niekomfortowe. I nawet w przypadku takiej małej pierdoły trzeba było kombinować bo rozstaw otworów montażowych na widelcu się nie zgadzał. Trzeba było sobie zmajstrować "przejściówkę" z aluminium 20x6. Cztery otworki i kompatybilność sprzętowa osiągnięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum