Autor Wątek: Pętelka wokół Wałbrzycha.  (Przeczytany 1522 razy)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Pętelka wokół Wałbrzycha.
« 29 Kwi 2021, 14:58 »
Znów nici z Bałkanów, zresztą z całej chyba zagranicy a jechać trzeba... Jedną z opcji jest pętla wokół Wałbrzycha. Tradycyjnie dojechałbym tam autem, zostawił je u chrześniaka, co tam już trzeci rok mieszka, pokręcił z 14-15 dni i nazad. Czyli Dolny Śląsk - jeszcze tam nie jeździłem. Ogólnie wiem, że ładnie - sporo zamków i okoliczności przyrody na poziomie ale też pagórkowato. Wykreśliło mnie się takie coś: https://ridewithgps.com/routes/35864267, trochę mało kilometrażu na tyle dni (chyba, że u rodziny w Polkowicach i znajomych we Wrocławiu zabarłożę), przydałoby się ze 3-4 stówki więcej i nie mam pomysłu, gdzie rozciągać - czy ku Górnemu Śląskowi, czy ku Zielonej Górze czy może Wielkopolsce. To zgrubny szkic, na razie nie patrzyłem czy na tej trasie jest coś wartego zobaczenia - liczę, że kto pomoże a może zapoda sprawdzonego tracka. Generalnie nawijam na opony asfalt ale i klasycznym szuterkiem nie pogardzę, jedynie cięższy teren nie dla mnie - bo i sam najlżejszy nie jestem 8) Z tej też racji nachylenia powyżej 8% zwalczam z buta ale nie mam z tym obiekcji. Poratujcie ludeczkowie, to może jakąś relację sklecę i parę fotek zaprezentuję...

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Pętelka wokół Wałbrzycha.
« 29 Kwi 2021, 15:24 »
Ano np (ale oczywiście co kto lubi):
- Kłodzko (miasto, twierdza)
- Srebrna Góra (miasteczko, twierdza, dawna kolej sowiogórska a w zasadzie jej trasa i wiadukty)
- z Międzylesia do Bystrzycy zamiast nudną i ruchliwą DK przez Lesicę, wzdłuż Dzikiej Orlicy do Mostowic i dopiero na Bystrzycę
- Jawor i/lub Świdnica - kościoły pokoju (dla mnie perełki, ale trzeba wejść do środka!)
- klasztor w Lubiążu (rzut beretem od trasy)
- dolina Bobry z zaporami, sławnym mostem Toma Cruise
i od cholery innych rzeczy

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 29 Kwi 2021, 17:51 »
Jeśli chodzi o wytracanie czasu, spokojnie coś znajdziesz.
Jeśli uściślisz, co bardziej tolerujesz, zabytki czy przyrodę, nie będziemy ci spamować.
Coś ode mnie, na szybko na część trasy.
W Wałbrzychu np. Mauzoleum  Totenburg, Zagórze Śląskie - Zamek, zjechać do zapory w Lubachowie i dalej wokół Jeziora Bystrzyckiego, Walim - sztolnie (najłatwiej dostępna Rzeczka, Ludwikowice Kłodzkie - wiszący most kolejowy i Muzeum techniki militarnej , Sarny - Pałac , w Ścinawce - Zamek, jeśli wolał byś spokojniejszej drogi to przyjemna jest Tłumaczów - Radków, w Ratnie Dolnym - zamek.
Nie pisałem o tym, co sam zobaczysz z drogi. Jak tolerujesz ruiny zerknij u mnie na zdjęcia, może coś dodasz do trasy.
przez Lesicę, wzdłuż Dzikiej Orlicy

Potwierdzam.

Offline Mężczyzna trzystan

• "ta panta rhei"
  • Miasto: Polkowice
  • Na forum od: 25.02.2016
« 29 Kwi 2021, 17:59 »
Kiedy w Polkowicach będziesz?

« 29 Kwi 2021, 18:15 »
A bo ja wiem? Zacznę gdzieś na początku lipca, muszę się z rodzinką umówić. Siostra cioteczna wyjechała na ziemie wyzyskane w latach 70-tych, widujemy się czasem ale w rodzinnych stronach, tam jeszcze nie byłem.

« 29 Kwi 2021, 18:22 »
Jeśli chodzi o wytracanie czasu, spokojnie coś znajdziesz.
Jeśli uściślisz, co bardziej tolerujesz, zabytki czy przyrodę, nie będziemy ci spamować.
Coś ode mnie, na szybko na część trasy.
W Wałbrzychu np. Mauzoleum  Totenburg, Zagórze Śląskie - Zamek, zjechać do zapory w Lubachowie i dalej wokół Jeziora Bystrzyckiego, Walim - sztolnie (najłatwiej dostępna Rzeczka, Ludwikowice Kłodzkie - wiszący most kolejowy i Muzeum techniki militarnej , Sarny - Pałac , w Ścinawce - Zamek, jeśli wolał byś spokojniejszej drogi to przyjemna jest Tłumaczów - Radków, w Ratnie Dolnym - zamek.
Nie pisałem o tym, co sam zobaczysz z drogi. Jak tolerujesz ruiny zerknij u mnie na zdjęcia, może coś dodasz do trasy.
przez Lesicę, wzdłuż Dzikiej Orlicy

Potwierdzam.
Z jeden zamek dziennie mógłby być, miasta zazwyczaj zwiedzam przez obecność ;D czyli siadam przy piwku na rynku, jak pora obiadowa to coś przekąszę, popatrzę w telefonie co tu jest ciekawego i jadę. Przyroda owszem, w formie widoków, nie jakieś tam dzikie chaszcze trudno dostępne. Na dziko nocuję ale raczej blisko drogi.
Dzięki, będę sobie te POIe notował a potem połączę kropki i zobaczymy, co wyjdzie.

Offline Mężczyzna trzystan

• "ta panta rhei"
  • Miasto: Polkowice
  • Na forum od: 25.02.2016
« 29 Kwi 2021, 18:54 »
A bo ja wiem? Zacznę gdzieś na początku lipca, muszę się z rodzinką umówić. Siostra cioteczna wyjechała na ziemie wyzyskane w latach 70-tych, widujemy się czasem ale w rodzinnych stronach, tam jeszcze nie byłem.
W lipcu będę na miejscu,ostatniego jest w planie wyjazd właśnie na Bałkany(w optymistycznym wariancie ,start od źródeł Dunaju).Jak będzież się zbliżał,to śmiało pisz,coś może znajdę do pojeżdżenia,np.architektura kopalniana ;D.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 29 Kwi 2021, 19:55 »
Jak lubisz smakołyki i kawę to Biała Lokomotywa w Nowej Rudzie. Dla mnie pozycja obowiązkowa w tamtych stronach.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 29 Kwi 2021, 20:50 »
Dodając kilometrów to polecam odbić w Dolinę Baryczy a następnie przez Wzgórza Trzebnickie powrócić na Twoją trasę

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 29 Kwi 2021, 21:32 »

Bo ga ty nia - bez tej nie ruszaj, nie wracaj!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 30 Kwi 2021, 07:47 »
Nie chce mi się p.rd.lić z kwarantannami, szczepieniami, testami. Jakoś pomału to schodzi a ja lubię sobie porysować, poplanować. Inna sprawa, jak te plany się udaje realizować.

« 30 Kwi 2021, 08:28 »
No właśnie nie dla mnie - w głębi duszy jestem wolnościowcem i taki paszport to jak ten za komuny trzymany w szufladzie i wydawany "swoim" za to czy tamto. Dla spokoju rodziny zaszczepię się tym specyfikiem z bagażnika Astry Zenka ale więcej "profitów" z tego czerpać nie przewiduję.

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 15 441
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
« 30 Kwi 2021, 08:44 »
Odpuszczasz zupełnie Góry Sowie z ich malowniczymi przełęczami. Trasę  można ciut wydłużyć trawersując dwukrotnie to pasmo. Polecam podjazd z Pieszyc do Nowej Rudy przez Przełęcz Jugowską. Nie ma tam więcej niż 8 % nachylenia, a więc całość w siodle.

« 30 Kwi 2021, 09:06 »
Oczywiście wezmę pod uwagę, w sumie nie zależy mi aby ta pętla miała regularny kształt, mogę pozygzakować.

« 30 Kwi 2021, 09:09 »
No właśnie nie dla mnie - w głębi duszy jestem wolnościowcem

Na pewno nie większym niż ja.
Ale chcę mieć ten paszport, bo nie wyobrażam sobie, że chociaż na miesiąc miałbym nie opuścić tego syfiastego grajdoła. Dla psychicznej higieny chociażby.
A konieczność urlopowego jeżdżenia pośród głupkowatych PiSowskich ziomali byłaby dla mnie jakąś koszmarną karą ( na którą być może zasłużyłem, ale której nie zamierzam na sobie wykonywać ).
Masz rację, odpoczynek Ci się przyda...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum