Autor Wątek: Suport  (Przeczytany 3253 razy)

michael

• Gość
Suport
« 6 Maj 2007, 11:57 »
Jaka może być przyczyna tego że mi coś strzela w suporcie :( Dopiero około 1000 km na nim zrobiłem :( Suport mam z Accenta Może bym się jakoś nie zdziwił jakby to nie był 3 w ciągu ostatniego roku :(

Offline bighunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 14.06.2006
Suport
« 6 Maj 2007, 12:10 »
3 w ciagu roku? ja bym sie zdziwil jakby padl 1 w ciagu roku. komponentom mechanicznym accenta nie ufam zobacz co sie dzieje trzebaby skasowac luzy bo to one tak strzelaja przy gwaltownym pedalowaniu. Nie wiem w jakim stopniu zajechales ten suport ale sprawdzilbym na Twoim miejscu w jakim stanie sa miski a gdy wymiana bedzie konieczna zaloz sobie kinexa - polecam po 20 000km chodzi jak zloto.

michael

• Gość
Suport
« 6 Maj 2007, 12:22 »
Luzów to ja tam nigdzie nie widzę, chyba że muszę rozebrać to wszystko :/ Znalazłem taki suport na allegro Shimano Deore LX

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
Suport
« 6 Maj 2007, 12:39 »
po 1000km to moim zdaniem wez go wykrec, przesmaruj miski i wkrec ponownie... a moze to nie suport tylko zle dokrecona korba ??

nie mozliwe, zeby tak szybko suport padl

a rzeczy accenta (nie liczac korby) bardzo sobie chwale...

michael

• Gość
Suport
« 7 Maj 2007, 17:38 »
Suport jednak jest cały i zdrowy :D Korba mi się trochę poluzowała i wystarczyło ją dokręcić :) Dzięki za pomoc :) Pozdrawiam

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Suport
« 11 Kwi 2008, 18:41 »
:x :x :x   Witam. Ja mam nieco inny problem- od kilku dni czułem takie nieprzyjemne strzykanie w suporcie kiedy nacisnąłem mocnej na pedały, zacząłem więc od kupienia: ściągacza do korby oraz klucza do rozkręcenia suportu... z racji że to nie jest sklep do którego mam zaufanie przed zakupem zapytałem porządne narzędzia i otrzymałem odpowiedź: " gwarantuję Ci że go nie zniszczysz", więc kupiłem...korba zeszła, więc zabieram się za odkręcanie misek suportu- na pierwszy front idzie lewa strona...gładko jak po maśle, potem prawa, ale niestety od klucza najzwyczajniej odpadło 6 zębów!!!!!! Idę do sklepu, po 10 minutach obserwowania jak sprzedawca wciska jakiejś pani z synkiem rower z plastikowymi v- breakami i mówi że najlepszy sprzęt- mówię że chcę zareklamować "niezniszczalny klucz" na co gościu zaczął wybrzydzać że może w złą stronę kręciłem, a jak pokazałem że kręciłem w dobrą to wymyśla że nie zna marki roweru (accent), potem jeszcze że wszystko da się zniszczyć i że nie wie czy nie skręcał tego Pudzianowski... Jak zobaczył że nie odpuszczę a klienci obserwują to powiedział żebym przyszedł w poniedziałek bo już jest po 18.00 i zamknął kasę... sami oceńcie czy to jest fair?! Pozdrawiam sklep pseudo rowerowy SHIMANO Bolesławiec, Zgorzelecka 49 :x  :x  :x
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Suport
« 11 Kwi 2008, 21:01 »
tak, jestem pewien że dobrze kręciłem- ja mam wkład suportu accenta właśnie pod postacią tzw. śruby angielskiej tzn. kręciłem i miskę i wkład zgodnie z ruchem kół rowera podczas jazdy (jazdy do przodu oczywiście)- tak można to najprościej określić. Więc nie widzę powodów dla których dobry klucz miałby się zniszczyć :!:
Cóż jutro pójdę i jeśli mi nie zwrócą pieniędzy to ja stracę 22 zł, ale oni stracą renomę i co najmniej jednego klienta, a polecać znajomym też ich nie będę
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Suport
« 14 Paź 2012, 16:07 »
Suport ma jakąś żywotność? może jakoś uszkodzić ramę czy cuś?

Ujechałem na swoim 22k km, a rower kupiłem używany, więc pewnie i z 30k km może mieć przejechane... nic nie stuka, kręci się całkiem nieźle...

To samo pytanie odnośnie sterów. Jaka jest z grubsza ich żywotność na szosie?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 14 Paź 2012, 16:31 »
Raczej nie ma takiej opcji, żeby suport albo stery mogły uszkodzić ramę. Łożyska nie mają bezpośrednio styczności z ramą, więc jeżeli wszystko cicho i ładnie chodzi to znak, że jeszcze długo posłużą.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Paź 2012, 16:51 »
jedynie suporty "klasyczne", czyli takie w kawałkach przy rażącym zaniedbaniu mogą przeciąć miskę. Obecnie niespotykane.
Cieszyłbym się z takiej trwałości jak twoje.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Pidzej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 24.08.2011
« 14 Paź 2012, 18:52 »
Zależy jaki suport i jakie stery.
Zatarte łożyska w sterach zintegrowanych (a takie stosowane są najczęściej w szosówkach) mogą zacząć obracać się w gniazdach i wyrobić główkę ramy. Zatarte łożyska w suporcie Hollowtech II (i w innych podobnych systemach pewnie też) nie uszkodzą ramy ale mogą wyrobić oś (która zresztą i tak się powoli wyciera w miejscu osadzenia łożysk, taka wada tego systemu) i korba do wymiany.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum