Autor Wątek: Samochód do transportu roweru.  (Przeczytany 11425 razy)

Offline Mężczyzna zeusjoan

• Miasto: Ustanów
  • Na forum od: 10.04.2021
Samochód do transportu roweru.
« 3 Maj 2021, 12:16 »
Morze ktoś już przerabiał temat albo ma coś do powiedzenia z własnych doświadczeń.
Jako ze będę potrzebował 2 samochodu użytkowanego w praktyce prze zemnie, rozgadam się za samochodem kory posłużył by mi również za transport roweru.Interesuje mnie coś małego na 1-2 rowery. Tylko warunek jeden, w całości do środka i to na stojąco bez kładzeni na podłogę. I najlepiej bez demontażu przedniego kola.
Liczę się z tym ze być możne trzeba będzie dorobić jakiś uchwyt oraz  wywalić tylna kanapę.
Oczywiście samochód kilkunastoletni jak najtańszy ale nie o tym tu mowa.
Zastanawiałem sie nad : Citroen Berlingo, Renault Kangoo, Fiat Dooblo co wy na to ?
A morze jeszcze jakiś inny ?
« Ostatnia zmiana: 3 Maj 2021, 12:22 zeusjoan »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Samochód do transportu roweru.
« 3 Maj 2021, 12:47 »
Sam sobie odpowiedziałeś. Albo minivany, które wymieniłeś Chociaż może być problem z długością, albo vany jak Zafira, Galaxy, Sharan. A możesz zdradzić dlaczego wykluczasz kładzenie rowerów? Ja mam długie kombi i spoko dwa rowery klade na siebie, a pewnie i trzeci by się upchnięto choć nie próbowałem. I tak nie ma wówczas miejsca dla człowieka, więc wtedy już idą na platformę.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 3 Maj 2021, 13:21 »
Ja mam Partnera i rowery wchodzą bez składania (po wyjęciu przynajmniej jednego fotela).
Zaleta jest taka, że Berlingo i klony, to popularne auta i o części łatwo.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna zeusjoan

• Miasto: Ustanów
  • Na forum od: 10.04.2021
« 3 Maj 2021, 13:38 »
Ja mam Partnera i rowery wchodzą bez składania (po wyjęciu przynajmniej jednego fotela).
Zaleta jest taka, że Berlingo i klony, to popularne auta i o części łatwo.

O i od właściciela/praktyka opinia zawsze cenna.
A ile rowerów na raz i ile osób możne max podróżować ?

• blog podróżniczy
« 3 Maj 2021, 14:42 »
W praktyce - dwa rowery, dwie pary nart i bagaż na 2 msc pracy zdalnej :)

wejdą 3 osoby z rowerami w środku lub 4 z rowerami częściowo na zewnątrz (hak np). Jednak jak szukasz czegoś, gdzie da się w miarę komfortowo spać wysokiej osobie, to partner jest o te 20-30cm za krótki

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 3 Maj 2021, 15:56 »
Teraz ciężko może być z dostępnością rokujących egzemplarzy, ale długie 7-so Pajero/Galloper nadaje się idealnie.

2 trekingowe rowery wchodzą na stojąco, bez odkręcania kół i wyjmowania tylnej kanapy (wystarczy złożyć). W sumie zmieścił by się i trzeci ale wtedy tylko kierowca i pasażer. Przy dwóch rowerach można rozłożyć jedno siedzenie z 3 rzędu i wejdzie elegancko jeszcze jedna osoba.

W Galloperze można rozłożyć 2 i 3 rząd foteli by dał całkiem niezłe spanie dla 2 osób do +/- 170, wyżsi muszą spać po przekątnej.

Galloper jest fajny - duży, siedzisz wysoko, kawał żelastwa i jak dla mnie dużo wygodniejszy niż współczesne osobówki klasy kompakt. Minusem jest niska prędkość przelotowa (choć akurat wolę toczyć się 90km/h, ale za to pojadę tyle samo po górkach z dużą przyczepą ;) ) i spalanie 10-12 litrów ropy...
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 3 Maj 2021, 16:01 »
Skoda Roomster - max weszły trzy rowery  (odkręcone pedały, trochę kombinacji z kierownicami) + pasażer z tyłu. Dla dwójki podróżnych z dwoma rowerami miejsca pod dostatkiem. Weszły bagaże, dwa duże leżaki i ciuchów na dwa tygodnie i osobno zapasówka bo mam gaz w miejscu na koło. Oczywiście mowa o wstawieniu rowerów na stojąco, po odkręceniu przedniego koło, tyłem do kierunku jazdy.
Fotele w skodzie są osobno składane i pojedynczo wyjmowane więc można dowolnie zmieniać wnętrze.
Na krótkie przewozy używam teraz bagażnika na dach choć z perspektywy czasu - założyłbym hak i dokupił platformę lub wieszak. Jak rowery są ubłocone to chowanie ich do wnętrza jest mało sympatyczne, a wrzucanie ich na dach coraz bardziej niewygodne.
W każdym razie Roomster daje radę.
Paweł.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 3 Maj 2021, 17:17 »
Berlingo long wchodzi 5 rowerów bez jakiegokolwiek rozbierania.. A przy jednym możesz swobodnie spać koło niego.. w razie "w"

tzu

• Gość
« 27 Lip 2021, 17:24 »
Chrysler Grand Voyager z wczesnych lat 2000. Samochód jest niedrogi, rower (a nawet kilka) wejdzie zarówno przez bagażnik jak i rozsuwane boczne drzwi. Do tego można w nim spać wygodnie.
« Ostatnia zmiana: 27 Lip 2021, 17:34 tzu »

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 27 Lip 2021, 21:40 »
Jak będziecie polecać kolejne furgony to napiszcie ile macie wzrostu :) bo rower rowerowi nierówny. Jeśli ktoś wie jak wygląda trekkingowy olbrzym 29" to wie o czym mówię ;)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 27 Lip 2021, 21:47 »
Nie prościej jakieś zabytkowe volvo 940? ;P Tam da się spać przy 1.80m
Ale jakbym ja miał kupić auto dedykowane do wożenia rowerów to bym postawił na jakieś VW transportera - za 15k dostaniesz coś co da radę się sturlać z górki ;)

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Na forum od: 15.04.2021
« 27 Lip 2021, 22:00 »
Znajoma poleca, ale w Polsce to rzadki okaz, Hondę Element.

https://wyrypy.pl/2017/11/05/jesli-nie-kamper-to-co/

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 29 Lip 2021, 21:25 »
Testowałem Elementa u dilera. Wysokie, ale krótkie autko. Skacze na wybojach niczym Maluch ze względu na niewielki rozstaw osi. Może i wygodne dla 4 osób, ale z nie za wielkim bagażem. Do przewożenia rowerów w środku nie nadaje się zupełnie.

Offline Kobieta martap

• Miasto: PL
  • Na forum od: 11.06.2018
« 31 Lip 2021, 13:45 »
Pozwolę sobie dodać swoje marne 3 grosiki.
KIA Cee'd: (2016)
- 3 rowery poziome w środku bez rozbierania ich ale bez pasażerów
- 3 rowery pionowe ze zdjętymi kołami, ustawione w poprzek z tyłu w bagażniku
- 2 rowery (obojętne jakie) leżące z tyłu + 1 pasażer z przodu
- 2 rowery ze zdjętymi kołami i 2 pasażerów

Skoda SuperB 3:
- 2 rowery poziome w środku bez żadnego kombinowania + miejsce na dyskotekę ;) Oczywiście rowery leżąco, sufit za nisko na ich postawienie, rowery w całości

Najlepsze rowiązanie?
Bagażnik na hak na X rowerów, wówczas nie ma kombinowania jak włożyć bagaże obok/na rowery i czy się zmieszczą i czy zmieści się pasażer z przodu czy też będzie jechał z kolanami pod brodą...

Zady i walrty czyli plusy dodatnie i plusy ujemne:
Kombi:
+ sporo miejsca w środku na normalne przewożenie ludzi w środku w bardzo dobrych warunkach
+ dobry widok na zewnątrz, bezproblemowo przy manewrowaniu
+ służy z zasady do podróżowanie rodzinnie/turystycznie na większe dystanse i do tego jest dopasowany
+ przy zastosowaniu platformy rowerowej lekkie ograniczenie widoczności do tyłu ale prawie bez wpływu na prędkość autostradową
+ zawieszenie komfortowe dla ludzi
+ nawet kiepskie wyciszenie będzie lepsze na autostradzie przy 140 km/h niż to co zaoferuje dostawczak
+ szansa na dobry silnik i dobre osiągi na autostradach i ekspresówkach oraz dobra dynamika nawet przy założonej platformie
+/- dorzucenie platformy rowerowej zwiększa oczywiście spalanie o 0.5-1 litr/100 w dieselu
- wsadzanie rowerów może uszkodzić tapicerkę i inne elementy
- brud po rowerach w środku
- czasami uwalona tapicerka
- brak możliwości przewożenia roweru w pozycji stojącej w środku, no chyba że to jakaś Zafira albo coś takiego...

Dostawczak:
+ dużo miejsca na towary i przedmioty i rowery
+ można przewozić rowery w pozycji stojącej w środku
+ wygodniejszy do jazdy w mieście
- niewygodny na dłuższą metę w trasie, niewielkie możliwości zwiększenia komfortu ustawieniami fotela etc
- najczęściej słabszy silnik co oznacza słabą dynamikę na trasie i deptanie gazu do podłogi bez oczekiwanego skutku
- mało miejsca w kokpicie
- hałaśliwy
- zawieszenie dostosowane pod przewożenie towarów/przedmiotów a nie ludzi

Do tego trzeba sobie zadać pytanie jeszcze: jak często w ciągu roku będzie samochód wykorzystywany:
- do jazdy z rowerami
- do jazdy po mieście, autostrady, do pracy/z pracy
- jak często przestrzeń i możliwości załadunkowe posłużą wożeniu rowerów?

• blog podróżniczy
« 31 Lip 2021, 19:15 »
- niewygodny na dłuższą metę w trasie, niewielkie możliwości zwiększenia komfortu ustawieniami fotela etc
- najczęściej słabszy silnik co oznacza słabą dynamikę na trasie i deptanie gazu do podłogi bez oczekiwanego skutku
- mało miejsca w kokpicie
Nie wiem co za dostawczakiem jeździłeś, ale w trasę jest fajnie. Siedzisz wyżej, widzisz więcej, fotel jest zwykle wygodniejszy (o ile ktoś go nie wysiedział tysiące kilometrów przed tobą). Duże diesle przyspieszają przyzwoicie. Nie nadaje się to tylko do tzw "polskiej szkoły jazdy", czyli zapieprzania 160km/h+, bo jest zwyczajnie zbyt głośno, zbyt paliwozernie, przez dużą powierzchnię czołową.
Wadą jest trudność znalezienia na rynku wtórnym niezajeżdżonego i dobrze wyposażonego egzemplarza. To są woły robocze, które muszą się zwrócić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum