Autor Wątek: Samochód do transportu roweru.  (Przeczytany 11455 razy)

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Odp: Samochód do transportu roweru.
« 1 Sie 2021, 04:32 »
Berlingo long w dieslu blaszanka  dobrze sobie radzi ... :) Dla dwóch osób np dwa rowery również może robić jako mini kamper... rowery na noc na dach a w środku 2x120 wersja jeden rower można "spać ''z rowerem bez rozbierania  ;D

Offline Kobieta martap

• Miasto: PL
  • Na forum od: 11.06.2018
« 1 Sie 2021, 09:35 »
Nie wiem co za dostawczakiem jeździłaś, ale w trasę jest fajnie. Siedzisz wyżej, widzisz więcej, fotel jest zwykle wygodniejszy (o ile ktoś go nie wysiedział tysiące kilometrów przed tobą). Duże diesle przyspieszają przyzwoicie. Nie nadaje się to tylko do tzw "polskiej szkoły jazdy", czyli zapieprzania 160km/h+, bo jest zwyczajnie zbyt głośno, zbyt paliwozernie, przez dużą powierzchnię czołową.
Wadą jest trudność znalezienia na rynku wtórnym niezajeżdżonego i dobrze wyposażonego egzemplarza. To są woły robocze, które muszą się zwrócić.

Jechałam w paru i nie było tak wygodnie jak w samochodach autosegmentu C/D. W tych samochodach możesz się bardzo wygodnie rozłożyć jak nie na fotelu to na kanapie, masz pozycję półleżącą, z wygodniej podpartymi kręgosłupem i lędźwiami, biodrami i barkami. Kręgosłup mniej pracuje. W dostawczaku siedzisz prawie jak na krześle i męczysz się w takiej pozycji bardziej a i możliwości regulacji masz znacznie mniej niż w C/D.
Co oferuje dostawczak, jaki silnik dają? Sprawdziłam na VW i silniki mają od 110 do 204 KM w Transporterze. Wszystkie silniki to diesele, wszystkie mają spalanie > 7 l/100km. 7 litrów na setkę, średnio?
50m ode mnie stoi moja Skodzinka SuperB, 2.0 TDI, 190KM, 2016 roczznik. Wczoraj jadąc 250km (2/3 ekspresówka, 1/3 lokalne i krajówki) miałam średnie spalanie 6.1 l/100km. Sądzę, że nawet jak wrzucisz najmocniejszy silnik 204 KM do tego Transportera to i tak jego nadmiar mocy względem mojej SS3 zostanie zjedzony przez aerodynamikę.
Do tego hałaśliwość. Moje SS3 nie jest super wygłuszone, przy 140 jest tak średnio, i nie chcę wiedzieć co się dzieje wewnątrz blaszaka dostawczaka. Mogę tylko współczuć jego pasażerom :)
I tu też się pojawia pytanie - w jakim stanie chcemy dowieźć kolarza/y na miejsce. Czy zmęczonych po całej podróży czy gotowych do jazdy? :)
Siedzenie wyżej? Osobiście nie cierpie SUVów i dostawczaków na drodze przed sobą bo... zabierają mi widoczność i nie wiem co jest przed nimi. Więc to co niby dobre dla kierowcy tego samochodu - jest złe dla kierowców osobówek. Właśnie - "osobówek". Dostawczak - jest samochodem dostawczym a nie do wożenia wygodnie pasażerów ;)
Chyba że jakiś pojazd z wydzieloną częścią towarową i wydzieloną częścią pasażerską. Kamper? I wożenie rowerów na zewnątrz na haku/platformie?

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 1 Sie 2021, 09:48 »
Audi Q7 , rowery w środku 2 normalne + dziecięcy na stojąco, miejsce na bagaż, 3 osoby i 2 psy.
Hyundai i40 , 2 rowery na leżąco bez zdejmowania kół, 2 osoby + 2 psy.
I w każdym z tych samochodów 3 składaki ( Wigry ) + miejsce na bagaż 3 osoby i 2 psy

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Sie 2021, 12:02 »
W dostawczaku siedzisz prawie jak na krześle i męczysz się w takiej pozycji bardziej a i możliwości regulacji masz znacznie mniej niż w C/D.
O jakiej regulacji mowa? Masz wszystkie możliwe regulacje, te same co w osobówce. W dużych dostawczakach jest jeszcze pneumatyczny fotel kierowcy jako opcja. A że nie leżysz na podłodze, cóż. Ja wolę siedzieć :)
Chyba że jakiś pojazd z wydzieloną częścią towarową i wydzieloną częścią pasażerską. Kamper? I wożenie rowerów na zewnątrz na haku/platformie?
Każdy ma możliwość oddzielenia części pasażerskiej, stałą lub składaną barierą (bardzo nie chcesz mieć latających śmieci w kabinie w czasie wypadku).
Niby można mieć te rowery na haku, ale wygodniej mieć w środku. Wtedy mniejsza szansa na ich "utratę" (można przypiąć ulockiem do mocowań wewnątrz).

foto partnera z załadowanymi dwoma rowerami, nartami i szpejem na 2 msc zimowiska

My home is where my bike is.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 1 Sie 2021, 17:15 »
Też mam słabość do dostawczaków ze względu na wysokie siedzenie i masę miejsca z tyłu i to będzie prawdopodobnie pierwszy samochód jaki kupię. Ale zauważyłem że jestem w dużej mniejszości i chyba nikt z mojego otoczenia nie pochwala takiego wyboru :). Po prostu kwestia gustu chyba.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 1 Sie 2021, 20:11 »
Przy tylu dylematach chyba najlepiej wypożyczyć "wymarzony" samochód na parę dni i skonfrontować oczekiwania z rzeczywistością, a potem warto się zastanowić, czy większość roku nie będzie stał i rdzewiał, zamiast jeździć lub też stanie się jedynym, niewygodnym na co dzień pojazdem.

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
« 2 Sie 2021, 12:27 »
Kolegi SX4.
Dwie osoby, dwa rowery i namioty + bambetle na 3 tygodnie.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 2 Sie 2021, 17:43 »
Nie no, ale to jest patodeveloperka. Znaczy patopakowanie :D

Pewnie wszyscy tak robiliśmy i niektórym by spakować się w ten sposób to i Corsa wystarczy... Ostatnio kolega przyjechał na spotkanie Mercedesem CLS i tez miał w środku rower... To chyba jednak nie jest tematem tego wątku.

Myślę, że i tak każdy zdecyduje osobno ;) Mnie się podoba samochód transportowy, bo idea zamknięci wszystkiego w środku + ewentualna zmiana na mini camper jest kusząca. Z drugiej strony gdybym miał full i nie omijał błota to chyba wolałbym wozić rowery na platformie ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 2 Sie 2021, 20:17 »
A co masz do merca? Im szybciej dojedziesz na miejsce, tym więcej czasu na rower. A nie dostawczak, rany boskie, może jeszcze Star 266 w zabudowie kontenerowej? Do MTB to pewnie myjnia mobilna, były też pralnie.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 2 Sie 2021, 20:52 »
Nic nie mam. Duże wygodne auto. Takie spełnia akurat jego potrzeby. Spoko ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 2 Sie 2021, 20:59 »
Je sobie zawsze stawiałem szosóweczkę za siedzeniami, praktycznie nie było jej widać. A po robocie można było pojeździć. Trzeba wrócić do tematu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum