Autor Wątek: Główny Szlak Sudecki straci ciągłość przebiegu  (Przeczytany 7984 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Jedne rzeczy otwierają, to inne trzeba zamknąć...
http://klodzko.pttk.pl/wordpress/

Skandaliczne podejście Lasów Państwowych, które od PTTK domagały się opłat za dzierżawienie lasu pod zmienioną z powodu budowy trasę w wyniku czego ważne szlaki jak Główny Szlak Sudecki stracą ciągłość przebiegu. Niestety w LP paru osobom mocno się w głowie poprzewracało, całkowicie zapominając o tym, że to obywatele są właścicielami tej instytucji. Domagać się dzierżawienia terenu pod zupełnie niekomercyjny szlak turystyczny to jest pokaz niezłego absurdu i pazerności.

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
Aż przeklnę, no żesz MOTYLA NOGA!
Robiłem kiedyś umowę dzierżawy gruntu leśnego z LP na ośrodek wypoczynkowy na Mazurach. Było to kilkanaście lat temu i już wtedy wymagali dzierżawy terenu pod słupki z drogowskazami "Do ośrodka wypoczynkowego". Nie mniej, niż  1 m kw. na każdy słupek. No ale to była komercja. Właściciel ośrodka brał za pobyt opłaty. Dzierżawa jak się patrzy. Ale tutaj?
Idą w LP na bezczela, albo "z rozdzielnika":

- Panie Dyrektorze przyszli z PTTK

- Czego chcą?

- Jakiś szlak w lesie zrobić.

- Moim lesie?

- Tak, gdzieś pod Jagodną.

- Pani Grażynko, proszę im dać druczek umowy do wypełnienia i podpisania.

- I co dalej Panie Dyrektorze?

- Jak to, co dalej? Do księgowości z tym!

Nie chce mi się wierzyć, aby inne oddziały PTTK płaciły za szlaki turystyczne na terenach leśnych.
Koledzy z Kłodzkiego PTTK też się dali potraktować "z rozdzielnika". Melepety jakieś czy co? To się nadaje na interwencję Kol. Sekretarza Gen. PTTK u wicepremiera Glińskiego.
Daleko nie ma. Z Senatorskiej  na Krakowskie Przemieście kilka kroków. Rzekłbym: "za rogiem".

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Szlak zamknięty z powodu przekazania terenu budowy.
Może trzeba uświadomić ludziom zza biurka, że logicznie i zwyczajnie miło było by wyznaczyć obejście i oznakować oraz umieścić informacje na węzłach i wejściu na szlak. Niestety nie ma takiego obowiązku więc nikt się nie wychyli.
Jadąc szlakiem Nysa-Odra natrafiłem na oznaczony i poprowadzony bezpiecznie objazd części szlaku gdzie trwały prace na wałach.
« Ostatnia zmiana: 5 Maj 2021, 15:03 Antracyt »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Jak poczytałem więcej w tym temacie, to jednak trochę inaczej to wygląda niż w tym oświadczeniu PTTK, tutaj odpowiedź Lasów Państwowych w tym zakresie.
https://bystrzyca.wroclaw.lasy.gov.pl/aktualnosci/-/asset_publisher/1M8a/content/dogadajmy_sie_w_sprawie_szlakow?fbclid=IwAR2z5Uro7bo_kzHsayC91b8ztFWahCBtacWN51nkfPI1ybpb0hjPda1h4tA

Gdzie leży prawda to ciężko ocenić, czy ludzi z PTTK rzeczywiście spławili w LP, czy też oni też dali trochę ciała. Bo tu twierdzą, że dzierżawa miała być bezpłatna. Choć zawsze to może generować jakieś koszta, choćby sprzątanie szlaku, o czym jest mowa.

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
Dzięki Wilku za dodatkowe info. Wydaje się, że PTTK "dało się spławić". Zwłaszcza, że zgodnie ze statutem PTTK:
wytycza i znakuje szlaki turystyczne, konserwuje ich oznakowanie oraz prowadzi ich ewidencje
.

Co wiemy na pewno - Lasy Państwowe mają dobrze rozwinięty dział public relations.
 ;D
Tytuł: "Dogadajmy się ..." - mistrzostwo.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Dwie instytucje się dogadują. Jedna państwowa, druga NGO. Nic tylko kupić popcorn  :lol:

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017

...
Jadąc szlakiem Nysa-Odra natrafiłem na oznaczony i poprowadzony bezpiecznie objazd części szlaku gdzie trwały prace na wałach.
A ja przejechałem wałami zanim się skapnąłem, że jest objazd to już mi się wracać nie chciało

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
A ja przejechałem wałami zanim się skapnąłem, że jest objazd to już mi się wracać nie chciało

Musiałeś szybko jechać, żeby nie zauważyć

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Domagać się dzierżawienia terenu pod zupełnie niekomercyjny szlak turystyczny to jest pokaz niezłego absurdu i pazerności.

A PTTK jest znane ze swojej pazerności wobec dzierżawców schronisk, więc trafił swój na swego.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017

Musiałeś szybko jechać, żeby nie zauważyć

Nie znam niemieckiego  ;D

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum