Autor Wątek: Jak przejechać Polskę w poprzek i na skos?  (Przeczytany 13666 razy)

8850

• Gość
W wakacje chcę przejechać Polskę w poprzek (1) i na skos (2) za jednym zamachem lub w dwóch częściach wyjeżdżajac spod Krakowa (szosa nie gravel+bikepacking+spanie u ludzi).

a) Jak zaplanować trasę nr 1 i nr 2? Od której strony zacząć i w jakim kierunku? Może inna koncepcja (ale musi być poprzek i skos)? Jakie ślady wykorzystać? Jakimi drogami lecieć?
b) Priorytem jest czas, nie zwiedzam, nie chodzę, kręcę. Każda sugestia w cenie. Czy zakładana średnia całościowa ok. 200km/dzień to OK? Jadąc trekingkiem z sakwami dookoła PL podobnie jak MRDP wyniosło mnie ok. 130 km/dzień.
c) Planowanie spanie u ludzi/okazje/parafie itd. nie biorę spiworu/karimaty, jadę minimalistycznie. Jestem zaszczepiony na Covid - będę miał problemy ze znalezieniem noclegu?

« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2021, 11:50 8850 »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Czy zakładana średnia całościowa ok. 200km/dzień to OK?
Na to, to chyba tylko Ty możesz sobie odpowiedzieć.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

8850

• Gość
Zastanawiam się też nad 3 koncepcją takiej trasy za jednym zamachem: najpierw jechać w Bieszczady, potem na skos PL nad morze, zjechać do połowy PL a następnie w poprzek na wysokości Warszawy i dojeżdżając do wschód powrót do domu.

8850

• Gość
a) Czy jazda odwróconym śladem Bałtyk-Bieszczady jest najlepszym rozwiązaniem robiąc to na skos?
b) Czy w poprzek jazda po DK92 praktycznie w robiąc stolicę: Świecko-Poznań-Kutno-Warszawa-Terespol jest najlepszym rozwiażaniem?

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Masz jakieś szczególny powód żeby jechać właśnie tak? Wątpliwości budzi we mnie atrakcyjność tej trasy.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Mi się marzy, żeby w końcu ktoś wpisał w mapę okrąg ;D

8850

• Gość
@byczys: mój powód jest głupio prosty: objechałem PL dookoła, wzdłuż więc czas na w poprzek i na skos. Potem będą ślady promieniste lub może kółko aby być tej samej wycieczki w górach potem nad morzem czy nad jeziorami, mamy mały kraj i nic nie cieszy jak wakacje spędzone w skrajnych położeniach kraju, przy czym nikt nie przypuszcza że nie obskakuje się tam samochodem. A mnie cieszy jak zmieniają się tablice rejestracyjne i ludzie mowią dialektami.

Myślałem też aby obskoczyć kraj wg. swoich inicjałów lub popularnego polskiego przekleństwa, ale to w przyszłości, w Ameryce to popularne w wielkich miastach o zabudowie prostokątnej/regularnej gdzie możesz przejechaną trasą wypisać coś.
« Ostatnia zmiana: 20 Maj 2021, 20:08 8850 »

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Masz jakieś szczególny powód żeby jechać właśnie tak? Wątpliwości budzi we mnie atrakcyjność tej trasy.

Atrakcyjność zapewne przewyższa atrakcyjność trasy BBT, a pomimo to, na starcie staje mnóstwo chętnych.

Offline Mężczyzna byczys

Mi się marzy, żeby w końcu ktoś wpisał w mapę okrąg ;D

Największy jaki mi się udało, to "okrąg" o promieniu 240 km i obwodzie 1950 km :) Niestety moje π=8,125 ;)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Oj, chyba tym razem pi=4,0625 :) Zapomniałeś o dwójce.

Offline Mężczyzna byczys

Oj, chyba tym razem pi=4,0625 :) Zapomniałeś o dwójce.

Racja, dzięki! :)  od razu inaczej to wygląda

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Ale kółko wyszło Ci takie kuszące :)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org

Największy jaki mi się udało, to "okrąg" o promieniu 240 km i obwodzie 1950 km

Dawaj w formacie gpx!

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Ale kółko wyszło Ci takie kuszące :)
Dokładnie, kuszące  ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Kiedyś miałem pomysł na trasę Sieniawka - Szypliszki, Borafu chciał podobnie: Turoszów-Trakiszki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum