coś zmieniło w tych panelach słonecznych?Ten z DECATHLONU dalej polecany?Czy coś innego?WUJTOM chyba z deca miałeś, i jak działa?
Świetnie wyglądają panele Solar Linkhttps://ncharger.com/products/11-watt-super-lightweight-solar-charger-for-mobile-phone-and-power-bank-batteriesProblem polega na tym, że nie są obszyte materiałem. Oszczędza się w ten sposób wagę, ale kosztem trwałości. Ciągłe wstrząsy będą degradować panel. Moim zdaniem w przypadku turystyki rowerowej i jazdy w terenie nie warto.
Ta niska trwałość to jedno, ale niska masa to drugie.
Dwieście gram różnicy to właśnie tyle, ile teraz waży powerbank 10 tys. Pytanie, kiedy chcemy ładować. Bo jak na postojach, to może warto kupić ten lekki.(...)W turystyce sakwiarskiej (klasycznej - minimum dwie sakwy z tyłu) moim zdaniem najlepiej kupić coś wydajnego do położenia na sakwach, nawet za cenę większej masy.
Robiłem sobie dokładne wyliczenia. Korzystając z realnych wyników z testów, przeliczałem wydajność W z grama. Faktyczne Solar Link wypadają najlepiej, ale różnica nie jest zbyt wielka. W dodatku cały zysk wybika z tego, że panel jest mniej sztywny, czyli mniej trwały
Inna sprawa, że przy wydajnej ładowarce do baterii GPS, która ładuje 4 sztuki w 45 minut, używaniu aparatu foto na dedykowane baterie oraz turystyce w regiony, gdzie raz na kilka dni coś się trafia i chętnie człowiek zje normalne jedzenie, to taka ładowarka traci sens.
Ale co są warte takie wyliczenia jak wszystko zależy od poziomu słońca? Poza tym jak nie masz tych paneli to "realne wyniki"? To wszystko oparte na danych z sieci.
A znacie jakieś powerbanki z super szybkim ładowaniem? Taki, żeby można go było naładować podczas obiadu, kawy itp (czyli 1 lub 2 godziny). Bo ja na razie mam green celle, ale one mają tylko 18W ładowanie, więc trochę średnio...
Słońce daje 1200W/m2.