Autor Wątek: PK Pojezierza Iławskiego + Drwęca + Brodnicki PK  (Przeczytany 4553 razy)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Pisząc o Azji odwołuję się oczywiście do stereotypu, mówiącego że ten kontynent zaczyna się już za Wisłą. To chyba głównie warszawski żart lewobrzeżan z prawobrzeżan ale spodobał mi się. W żadnym razie moim celem nie było urazić Ciebie ani kogokolwiek. Ze swojej okolicy też się nabijam, np. mówiąc o Dolnym Śląsku, że "Niemiec płakał jak odwiedzał", gdyż Polacy tutejsze majątki zapuścili i zaniedbali w stopniu wołającym o pomstę. Zatem wcale nie wynika to z jakiejś chęci dyskredytowania któregokolwiek regionu.

O asfaltach powiem tyle, że wyglądają tak jak w mojej okolicy. Dużo położono nowego ale można też trafić na wielokilometrowe ciągi dziur i łat lub po prostu starego bruku, nieraz kocich łbów. Jechałem tego dnia i asfaltami równymi jak stół i takimi drogami, że zęby dzwoniły.

Okolica jest bardzo ciekawa, też polecam. Ale ostrzegam, że warto wyposażyć się w szerokie opony. I tyle. Zachętami nie sprawimy, ze nagle w kwestii nawierzchni lubuskie stanie się świętokrzyskim ;)

A rekord świata i tak pobiło woj. pomorskie, gdzie DW 272 na odcinku Piła-Młyn — Białe Błota okazała się mieć nawierzchnię z... piachu.

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
To chyba głównie warszawski żart lewobrzeżan z prawobrzeżan ale spodobał mi się.

Ejże! To jest szczeciński żart  ;D

A rekord świata i tak pobiło woj. pomorskie, gdzie DW 272 na odcinku Piła-Młyn — Białe Błota okazała się mieć nawierzchnię z... piachu.
Jest jeszcze DW133 w woj. wielkpolskim, która ma na kilku km nawierzchnię piaszczystą, taką, jaka tylko może być w sosnowym lasku. Wiki twierdzi, że dostępna jest jedynie dla "pojazdów o odpowiedniej dzielności w terenie"  ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Azja to się zaczyna za Bugiem, teraz to zresztą najlepiej widać  ;)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw

Uściślę tylko, że to województwo kujawsko-pomorskie. Temat znany - było pytać przed wyjazdem ;). Ten odcinek łatwo da się ominąć północą, wiele nie nadrabiając - przez Pięćmorgi. Notabene i tak jest postęp - wcześniej do Piły-Młynu od autostrady była już gruntówka. ;)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
to województwo kujawsko-pomorskie

A więc jednak! :)

Offline Mężczyzna piowini

• Miasto: Grudziądz
  • Na forum od: 09.04.2018
Tak nawiasem już jest decyzja o położeniu betonowej nawierzchni na tym odcinku DW 272.Niewiele więc czasu zostało, aby obejrzeć było nie było "atrakcję.
Nigdy nie twierdziłem, że w moim województwie jest idealnie. Chodziło jedynie o to, że nie odbiega w niczym gorsze od reszty kraju.  Nie chcę też, aby zamieniło się w jakiekolwiek inne.
Widocznie warszawskie dowcipy nie wszędzie budzą wesołość.
O stereotypach i wnioskach na nich opartych nie będę się wypowiadał.
Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum