Autor Wątek: Dolina Baryczy + Stawy Milickie  (Przeczytany 5215 razy)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Dolina Baryczy + Stawy Milickie
« 30 Maj 2021, 12:56 »
Dobry, taki niecny plan na cztery dni z młodym (9 lat).
Coś ciekawego szczególnie w tej okolicy oprócz okoliczności przyrody. Muzea, ruiny, bunkry, wieże widokowe, place zabaw, atrakcje dla dzieci, architektura zabytkowa.
Trasa wstępnie (może gdzieś ciężko przejezdna?)
https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1OS4YC1J1ZyOIQ0W8Y2eotu_j887O9VV2&usp=sharing
Może ktoś ma ochotę? Termin 02.06. do 05/06.06.
Śpimy w namiocie. Jemy raz dziennie w knajpie. Pozostałe posiłki we własnym zakresie.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Okolicy nie znam wcale.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Odp: Dolina Baryczy + Stawy Milickie
« 30 Maj 2021, 13:57 »
Wszystko na zachód od Żmigrodu bym zamienił na dojazd do Antonina i pałacyk. Z zabytków - to na pewno Trzebnica, skąd jest ładna i pusta droga nad stawy właściwe. Pewną atrakcją są groble, najpopularniejsza jest Grabownica, Ruda Sułowska - przejechałbym obie, wtedy warto zaczepić Jaz Niezgoda. Dla dzieciaków - może parowóz parkowy w Krośnicach? Wieże widokowe i ruiny to tam są akurat wszędzie :-)

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
« 30 Maj 2021, 13:58 »
Wierzchosławice/Krośnice - kolejka wąskotorowa https://www.krosnice.pl/asp/rozklad-jazdy,151,,1
Pałacyk myśliwski - https://goo.gl/maps/oYfWMPZTDb9QYwj99
Gruszeczka-Żmigród - jest zrobiona ścieżka rowerowa (w maju lali ostatnie metry betonu przy Gruszeczce) - https://tinyurl.com/28vrbpz6
Omijasz groblę na Stawach Milickich - https://tinyurl.com/s7jhp2nn
A tutaj masz fajną miejscówkę do spania - https://goo.gl/maps/sQ6kd39q6rEyqGQJ8

Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 30 Maj 2021, 14:17 »
Dziękuję. Zaglądne, skonsultuje z synem i  ;D ... pewnie poprawię.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 30 Maj 2021, 14:37 »
Od 3.06 jadę ze Świnoujścia na południe wzdłuż granicy, może uda się spotkać
Jesteśmy w kontakcie.
Pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 30 Maj 2021, 14:53 »
Super
- Gandhi

Offline Mężczyzna nightwatch

• Miasto: Oborniki Śląskie
  • Na forum od: 19.01.2012
« 30 Maj 2021, 20:10 »
Trasa nienajgorsza ;) raczej wszędzie przejezdna (mówię o odcinku między Miliczem i Żmigrodem)...wróciłem dopiero co przed chwilą.
Warto zjeść dobrą rybę w zajeździe U Bartka - trasa prowadzi tuż obok - miejscowość Średzina obok Nowego Zamku. Następnie znów zjeść w Karczmie Rybackiej...ok. 1 km od trasy - między Szarzyną a Rudą Milicką.
Odcinek między Sułowem a Łąkami poprowadziłbym inaczej (tak jak jest nie jest źle)ale lepiej tak, żeby przejechać Barycz Jazem Niezgoda zwanym też Tamą Goringa - super fajne miejsce a potem 'Starą Sułowską Drogą' do Biedaszkowa k. Rudy Żmigrodzkiej. Jakby co to tereny znam jak własną kieszeń i chętnie pomogę :)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 30 Maj 2021, 21:13 »
Dziękuję. To mógłbyś mi ten kawałek nakreślić w postaci jakiegoś śladu. Z góry dzięki wielkie.
- Gandhi

Offline Mężczyzna MCsubi

« 30 Maj 2021, 21:42 »
Wybrałeś najgorszy szlak pieszy w Wielkopolsce :P

A od kiedy niby Milicz jest w Wielkopolsce?

Offline Mężczyzna MCsubi

« 30 Maj 2021, 22:51 »
Jest aplikacja Dolina Baryczy na Androida, kilka lat temu odniosłem dobre wrażenie z opisu tras rowerowych. Ale jak już pisałem - te groble to esencja D. Baryczy, warto przejechać wszystkie klucząc zygzakiem.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 30 Maj 2021, 23:05 »
No to muszę przysiąść i poczytać. Czasu mam mało to tylko popatrzylem jakby mniej więcej mi pasowało jechać. No, a może któryś z Panów czyms w postaci śladu dysponuje lub nakreślić by mógł i się podzielić. Wdzięczność moja będzie wielka.
- Gandhi

« 31 Maj 2021, 09:38 »
Dziękuję. To mógłbyś mi ten kawałek nakreślić w postaci jakiegoś śladu. Z góry dzięki wielkie.

Jasne z przyjemością, coś w ciągu dnia zaproponuję.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 31 Maj 2021, 09:41 »
Ruiny pałacu w Żmigrodzie z parkiem są interesujące a od nich idzie ścieżka rowerowa do Jamnika wałami i rozlewiskiem Baryczy, fajne widoki i ptaki.
Lubię też rezerwat przyrody Olszyny z Rudy Żmigrodzkiej do Niezgody.
MiRowerDajePower

« 31 Maj 2021, 09:42 »
Wybrałeś najgorszy szlak pieszy w Wielkopolsce :P Circa 70 minut zajmie ten odcinek z Milicza do Nowego Grodziska, chyba, że naprawili. Kilka lat temu był tak zarośnięty i zniszczony, że niosłem rower dobrą godzinę, a tam jest wał i nie ma jak się ewakuować.

Nie jest tak źle, jechałem tam wczoraj i wygląda to tak:

Polecam ten odcinek. Co do komarów i klesczy o których wspomina podjazdy to prawda - jest masakra, w lesie lepiej nawet się nie zatrzymywać.

« 31 Maj 2021, 11:45 »
Postarałem się coś wyrysować (2 załączniki) Wszystko objechane na świeżo więc jest przejezdne. 2 pliki, jeden przyjąłem jako start Wielgie Milicki (przez który prowadzi Twoja trasa) a koniec w Żmigrodzie. Tu warto odbić ze śladu w Grabownicy jakiś niecały kilometr na wieżę widokową - jedna z lepszych. Drugi plik to start w Żmigrodzie i koniec w Sławoszowicach/Luboradów, które też były na Twojej trasie. To taka luźna propozycja ale warto moim zdaniem.
Tak jak pisze podjazdy Dolina Baryczy musi być ryba i tu dwa najlepsze miejsca to (poza Miliczem, bo tam nie znam) to wspomniana knajpa 'U Bartka' - dobrze i niedrogo. Ryba, fryty i surówka + piwo z Browaru Milicz - 32 zł. Druga tak samo dobra (widzę, że czynna cały długi weekend, bo normalnie w tygodniu nieczynna) to Karczma Rybna w okolicach Rudy Żmigrodzkiej (jest na śladzie) - za podobny zestaw trzeba liczyć już ok. 48 zł (z piwem)
Ze Żmigrodu w stronę stawów lub odwrotnie warto korzystać z tej ścieżki, która zaczyna się koło ruin pałacu Maltzanów (nawet powatrzając dwa razy) bo jest naprawdę ok i dobrą alternatywą dla dość ruchliwej drogi Żmigród - Milicz) czy też nudnej drogi przez Osiek (Twoja wersja przez las w kierunku Szarzyny też jest ok).
Tereny, które masz na zachód od Żmigrodu (mimo, że to prawie koło mojego domu, to szczerze mówiąc nie wiem po co tam jechać - jest ładnie ale tak jak wszędzie)...ja odpuściłbym je całkiem i pokręcił się w ten jeden zyskany dzień na okolice Łazy Wielkie-Bukowice-Czeszów-Zawonia-Złotów-Białe Błoto. Sporo leśnych dróg, dobre wąskie asfalty, cisza, spokój - pięknie!
Acha! ja znów o piwie, jeśli lubisz to polecam też odwiedzić w Miliczu (ul. Zielona) Browar Milicz - bardzo nieformalne miejsce, przesympatyczny wlaściciel, 3 piwa na kranie. warto!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum