Autor Wątek: Dolina Baryczy + Stawy Milickie  (Przeczytany 5214 razy)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Odp: Dolina Baryczy + Stawy Milickie
« 31 Maj 2021, 12:37 »
bardzo dziękuje
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 31 Maj 2021, 17:18 »
W oparciu o Nightwatch'a ślady. Ewentualnie coś jeszcze? Lub coś  dołączyć, ale więcej jak 25 km nie chciałbym ze względu na młodego. Czy w Antoniowie lub pobliżu jest gdzieś parking gdzie można porzucić auto?
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 31 Maj 2021, 19:08 »
W Grabownicy jest restauracja o tej samej nazwie - w tym roku karp smakował tam lepiej niż sum w czosnku "u Bartka". Niedaleko wspomniana wieża i grobla, no kawa z mobilnego "bike kaffe" - esensja Milicza i okolic.
Paweł.

Offline Mężczyzna nightwatch

• Miasto: Oborniki Śląskie
  • Na forum od: 19.01.2012
« 31 Maj 2021, 21:19 »
'Suma w czosnku' akurat nie próbowałem :) ale karp był wyśmienity (nie pierwszy raz). Faktycznie, jest ta restauracja w Grabownicy (kiedyś nie przyjmowali gości bo była akurat jakaś komunia i nie miałem okazji spróbować.
Jest jeszcze jedna ukryta smażalnia, kto o niej nie wie przejedzie obok - we wsi Grabówka obok Rudy Sułowskiej - nazywa się Smażalnia pod Dębami (jest na google maps) i też jest ok (chociaż kolega narzekał kiedyś, że ryba była z zamrażalnika).
Jeszcze jedno, sklepów za wiele tam nie ma więc warto zaopatrzyć się w wodę. Pomiędzy Miliczem a Żmigrodem to w zasadzie w Sułowie można zrobić zakupy, jest jeszcze malutki sklepik na dzwonek w Rudzie Sułowskiej. Jutro spojrzę jeszcze na ślad i popatrzę czy coś mi umknęło.

« 31 Maj 2021, 21:29 »
Ok spojrzałem już teraz. Mi się podoba :) To odbicie w okolicach Niezgody do czatowni nad Starym Stawem to dobry pomysł, umknęło mi.
Zimą wygląda to tak i tam rozbiłem drona  ;)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 31 Maj 2021, 23:00 »
Krośnice są bardzo fajne, choćby żeby rzucić okiem na pociągi, jeśli temat Was w ogóle interesuje.

Mam nadzieję, że zdążycie przed głównymi komarami. Pogoda Wam sprzyja. Takiej masakry jak nad Baryczą to nie przeżyłem nawet w Finlandii czy Estonii.

PS: Teraz jestem już przekonany do końca, że mapy Google to takie, z których NICZEGO nie da się odczytać :)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
- Gandhi

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 1 Cze 2021, 12:01 »
O ile pamiętam parking koło pałacyku jest duży i darmowy, ale to w sumie środek lasu i zostawienie auta na parę dni może nie być bezpieczne do końca. Alternatywnie po drugiej stronie drogi jest sporo domów wypoczynkowych i na oko kamping/plaża, możesz próbować się dogadać.

Sam szlak w stronę właściwych stawów przez moment kluczy nudnie po wsiach i polach, ale da sie przeżyć.

A tak na marginesie, bo wspominałeś coś o historii - te stawy to zalane wyrobiska po kopalniach, ptaszyska i ryby to rzecz wtórna. Ślady zostały w nazwach miejscowości i architekturze - niektóre domy zbudowane są z rudy darniowej, chyba najlepiej widać to w Krośnicach.

Z uwag praktycznych - w okolicy jest piekarnia Familijna, która sprzedaje niezłe wydumki warte spróbowania i zabrania w drogę w firmowych kawiarniach  - Milicz (największa, z najlepszym asortymentem i najdłużej czynna), Sułów, Trzebnica. Poza polecanym browarkiem Milicz polecam też Nepomucen z pobliskiego Szkaradowa, jest w wielu miejscach dostępne, a to faktycznie dobre rzemiosło, oraz Cztery Sciany z Trzebnicy.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 2 Cze 2021, 18:40 »
Dziś nocuję w Gryfinie ale chyba nie spotkamy się. Czy wracacie w 6.06?

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 2 Cze 2021, 20:23 »
Paweł najpóźniej 05.06., ale tak naprawdę nie wiem kiedy bo młody skarży się na ból gardła i głowy. Jak coś dzwoń, numer masz. Dziś nocujemy w wiacie polecane przez nie.dzielnego w okolicy Wróblinca.
- Gandhi

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 7 Cze 2021, 22:20 »
Dziś nocujemy w wiacie polecane przez nie.dzielnego w okolicy Wróblinca.
Spaliśmy w tej wiacie z 5 na 6  :)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 16 Cze 2021, 23:34 »
Ciężko pisać o wycieczce. Dlatego wrzucam tutaj. Plany pokrzyzowały migdały młodszego z uczestników. Przejechaliśmy tylko małą pętlę. Duża od nightwatch'a pozostaje na później.
https://photos.app.goo.gl/7mVQ9AEyWcXZpPmeA
- Gandhi

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 17 Cze 2021, 07:57 »
Wyjazd wygląda na udany, szkoda, że musieliście szybko uciekać.
Tatuś w kasku, chyba po raz pierwszy widziany :P, a Kajetan po raz pierwszy z sakwami?
Pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
« 26 Lip 2021, 08:11 »
Wybrałeś najgorszy szlak pieszy w Wielkopolsce Circa 70 minut zajmie ten odcinek z Milicza do Nowego Grodziska, chyba, że naprawili. Kilka lat temu był tak zarośnięty i zniszczony, że niosłem rower dobrą godzinę, a tam jest wał i nie ma jak się ewakuować.

Nie jest tak źle, jechałem tam wczoraj i wygląda to tak:

Polecam ten odcinek. Co do komarów i klesczy o których wspomina podjazdy to prawda - jest masakra, w lesie lepiej nawet się nie zatrzymywać.
W sobotę próbowałem się przebić z Nowego Grodziska w kierunku Milicza tym szlakiem archeo... i po kilometrze zjechałem na pole żeby wrócić do N.Grodziska. Pokrzywy wielkości dorosłego człowieka, a ślad po szlaku zanikajacy

« 27 Lip 2021, 12:56 »
Widać miałem szczęście i dobrze wybrać się tam wiosną  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum