Autor Wątek: Jak robić ciekawe i dobre zdjęcia !  (Przeczytany 154505 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Mnie to nie przeszkadza, bo oni i tak wszyscy mają chore plecy od noszenia tego swojego sprzętu :P

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Bezlusterkowce robią się powoli passe.
Wydaje mi się, że jeszcze nie zrobiły się popularne. A już passe? Nie nadążam...  ;)
Marek
... i ja. Chociaż taka diagnoza jak marszy mi się podoba. Redukcja masy, objętości i uzyskanie dobrej jakości i uniwersalizmu brzmi mocno zachęcająco.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
A ma znaczenie jakim jesteś bezlusterkowcem? Lusterkowcy będą Cię mieli w pogardzie bez względu na markę.
Wiesz, kilku znajomych, od jakiegoś czasu, nie potrafi wrzucić zdjęcia,  nie pisząc jakim bezlusterkowcem na O... je zrobili  :-)

Marek

Offline Mężczyzna kmark

• Miasto: Piecki/Mazury
  • Na forum od: 18.04.2017
    • Trasy rowerowe nie tylko po Mazurach
Bezlusterkowce robią się powoli passe. Zaawansowane kompakty pokroju Canona G1 X mII, G7 X mII, Sony RX100V czy Lumixów LX10 i  LX100 oferują jeszcze większą mobilność przy często porównywalnej jakości. Przy kompaktach z matrycą 1,5" i m4/3 przesiadka na system bezlusterkowy ma sens tylko jeśli bardzo zależy nam na jakości i efekcie konkretnego szkła. Pytanie w jakim stopniu wymienna optyka wpłynie na jakość naszych zdjęć z wyprawy i na ile różnica ta będzie widoczna?
Propozycje na pewno ciekawe - jednak właśnie ta wymienna optyka lub może jej brak w kompaktach mnie do nich zniechęca. Wymienny obiektyw to dla mnie "możliwość zmian" mogę dostosować urządzenie do różnych potrzeb. Brak w  kompakcie "tej możliwości" przypominam - jak dla mnie i moich potrzeb - na razie przekreśla jego zakup.
Ale może kiedyś w przyszłości....

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Mnie to nie przeszkadza, bo oni i tak wszyscy mają chore plecy od noszenia tego swojego sprzętu :P

Czyli nie przejmując się ich pogardą fundujesz im do kompletu wrzody na żołądku. Niedobry bliźni z Ciebie.

... bezlusterkowcem na O... je zrobili  :-)

Czyli jak w kawale. Co to jest? Olympus. Aha, a aparatów nie mieli?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Jest też mniejsza trwałość obiektywów. W kompaktach wszystko jest tak ruchome, że znacznie szybciej się psuje. Przynajmniej u mnie. Po prostu wymianę kompaktu co 2 lata wliczam w koszty tak samo jak łańcuch czy kasetę. Niestety cena inna.
Chyba nie masz na myśli kompaktów wymienianych wcześniej za 3.000 zł. Koszt robi się wówczas absurdalny. Moje doświadczenia, ze znacznie niższej półki wskazują jednak na znacznie dłuższe życie mimo braku nadmiernego certolenia się z aparatem.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Pytanie w jakim stopniu wymienna optyka wpłynie na jakość naszych zdjęć z wyprawy i na ile różnica ta będzie widoczna?
Pomidor :P

PS. Bardzo mi się "podoba", że temat brzmi "Jak robić ciekawe i dobre zdjęcia" a Wy o sprzęcie ;)
Jakby to sprzęt robił ciekawe i dobre zdjęcia ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Kwi 2017, 19:02 Robb »
… why so serious ?

Offline Mężczyzna latant

• Miasto: Ożarów Maz.
  • Na forum od: 19.04.2014

Noszenie w plecaku na plecach to jest dopiero passe  :lol: Ja noszę lustrzankę w torbie na klacie  :D

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Wiesz, kilku znajomych, od jakiegoś czasu, nie potrafi wrzucić zdjęcia,  nie pisząc jakim bezlusterkowcem na O... je zrobili  :-)
Może poszli w dyplomację ;)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Nie wiem. Może tylko ja tak mam ale oglądając galerię zdjęć to nie potrafię określić gorszym czy lepszym aparatem były zrobione. Za to dobrze widać czy ktoś potrafi czy nie robić zdjęcia.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
Nie wiem. Może tylko ja tak mam ale oglądając galerię zdjęć to nie potrafię określić gorszym czy lepszym aparatem były zrobione. Za to dobrze widać czy ktoś potrafi czy nie robić zdjęcia.

Obiema rękoma się podpisuję…posiadanie nawet najwyższej klasy aparatu nie jest gwarantem udanych/ciekawych zdjęć za to jak się ma „oko” (przepraszam za kolokwializm) czy przynajmniej zna się podstawy kompozycji dobrego zdjęcia to i komórką można cuda zdziałać...

Dla przykładu:
http://www.spidersweb.pl/2016/07/iphone-photography-awards-2016.html

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Przy dobrym świetle przeciętny telefon da akceptowalny obrazek. Dobry sprzęt potrzebny jest do konkretnych zastosowań - porządne makro bez aberracji, zdjęcia przy słabym oświetleniu, zabawy z głębią ostrości.

Każdym aparatem da się zrobić dobre/ładne/ciekawe zdjęcie, ale nie każdym aparatem da się zrobić każde zdjęcie.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Wracając do tematu "Jak robić ciekawe i dobre zdjęcia?"

1. NAUCZYĆ SIĘ KOMPOZYCJI :)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
Nie wiem. Może tylko ja tak mam ale oglądając galerię zdjęć to nie potrafię określić gorszym czy lepszym aparatem były zrobione.
Ja potrafię. Zauważam, jakiego kopa niektórym daje zmiana sprzętu i jak bardzo dla innych  klasa użytego sprzętu jest bez znaczenia (zarówno w sensie pozytywnym, jak i negatywnym)  ;)

Obrazek skradziony stąd - http://imgur.com/X53dJBC

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
Fajnie o kompozycji:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: