Autor Wątek: Jak robić ciekawe i dobre zdjęcia !  (Przeczytany 154352 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Jak robić ciekawe i dobre zdjęcia !
« 14 Cze 2010, 12:38 »
suchyy polecasz jakieś narzędzie do "wywoływania" pracowałeś na darmowych?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 14 Cze 2010, 12:47 »
slawek bardzo mi sie te t. zachodnie podobaja!
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 14 Cze 2010, 12:49 »
Cytat: "Remigiusz"
bo uważam, że w 99% przypadków można sobie poradzić odpowiednio obrabiając RAW-a.

moj guru :-)
… why so serious ?

Offline kaarool

• Miasto: Szczecin/Poznań
  • Na forum od: 17.05.2010
« 11 Sty 2011, 00:21 »
jak ja bym chciał posiadać lustrzankę:(

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 11 Sty 2011, 00:26 »
ale to coś ciężkie jest...;)

Offline kaarool

• Miasto: Szczecin/Poznań
  • Na forum od: 17.05.2010
« 11 Sty 2011, 00:28 »
parę kilo w tą czy w tą nie robi nam chyba różnicy co? A zapisane wspomnienia w lepszej jakości chyba dają dużo radości.

Może do Hiszpanii wypożyczę sobie jakiś sprzęt. Zagadam i cenę utarguję :)

pozwoliłem sobie scalić posty - Robert

Offline Mężczyzna odlotowy.wu

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 22.10.2008
« 13 Sty 2011, 12:08 »
Da się też zrobić HDR-a z RAWa bawiąc się suwaczkami a potem każdą kopię scalając

Offline Kobieta tequila

• Pani Rower :P
  • Miasto: Bristol
  • Na forum od: 16.12.2009
    • Galeria
hmm
« 13 Sty 2011, 19:12 »
W zdjeciach jak dla mnie jest istotny kadr i światło jakie chce uzyskać (w lustrance) - nigdy nie celuje czegokolwiek bezpośrednio w sam środek. patrz ---> kadrownie. Kadr zawsze staram sie uchwycić w ten sposob - jesli uznam ze niebo jest ciekawsze a dół nie zbyt  interesujący to staram sie uchwycic wieksza czesc nieba okolo 2/3 tak samo z z dolna czescia - to samo dotyczy lewa prawa strona foty. Dobrze jest ustawic balans bieli w zaleznosci od tego jaka jest pogoda unikac zdjec auto ;-) zawsze jakies wyniebieszczenia - i cyany fu. polecam w ciagu dnia jesli  świeci mocne słońce ustawic ekwiwalent w ekspozycji na -0,7 unika sie najczesciej przepaleń.

No i do tego dobre przy lustrzankach używa sie AF - AL SERVO (fotografia samochodowa, rowerzyści, badz cos co jest w ruchu) daje złudzenie ze rowerzysta np stoi w miejscu a reszta sie rozmywa - wystarczy skierowac aparat na obiekt poruszac sie rownomiernie z nim i cykac :)
 Zdjecia tez robie w RAW'ach i przyznam ze mozna czasem w PS'ie poprawic niedociagniecia - np. przepalone badz zybt ciemne zdjecie, mozna rowniez doostrzyć (ze wzgledu na miekkosc zdjec i zmniejszanie fotek daje taki malo smacznie wyrazny obraz - nie ma tez co szalec bo mozna przeforsowac i zdjecie bedzie malo ciekawe :) . Niestety RAW duzo zabiera pamieci karty na 2 giga okolo 90 zdjec (minimum jedno okolo 12-18mb - nie za wiele ale mozna tez super fotografowac nawet aparatem z tel jak i normalnymi aparacikami :)
- jestem amatorem w dziedzinie fotografii ale chetnie tez zaczerpne troche wiedzy :) od innych

pzdr
Tam dom mój, gdzie serce moje...
http://tequila22.digart.pl/digarty

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
« 13 Sty 2011, 20:12 »
Ja tylko pokażę, że mając dobre światło, można zrobić zdjęcie naprawdę byle czym :)
no może przesadzam ale zobaczcie sesję zdjęciową zrobioną iphonem:

więc nie wstydźcie się że aparat słaby itp., kadr jest najważniejszy.
let's make it big :)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 13 Sty 2011, 20:36 »
Cytat: "bix"
mając dobre światło

Dobre a profesjonalne to dla mnie jest różnica. Bo w tym filmie wszystko było profesjonalne, oprócz aparatu. Profesjonalne było światło (i to ile!), modelka, makijaż, studio, obróbka zdjęć i fotograf ze swoją wiedzą jak to wszystko wykorzystać i połączyć.

Dla entuzjasty fotografii,  amatora, to chyba jednak zostaje lustrzanka i szukanie światełka w naturze.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
« 13 Sty 2011, 22:08 »
Jeśli dobrze kojarzę to jakiś czas temu w magazynie Viva ukazała się sesja zrobiona Nokią N8. Fotografie niczego sobie, złego słowa nie powiem, ale dla mnie to ciekawostka. Większość komórek z przyzwoitym aparatem wypadłaby podobnie. Tak jak cinek pisał, sekret tkwi w ludziach, którzy te zdjęcia robili, profesjonalnym oświetleniu i późniejszym postprocesie (oprogramowanie i umiejętność użycia go).

Zgadzam się, że do dobrego zdjęcia nie potrzeba drogiego aparatu. Potrzeba wprawnego/wyćwiczonego oka. Nie rozumie trendu, z którym się kiedyś spotkałem, że jak kupię aparat i szkło za 6 tyś. złotych to będę robił wyśmienite zdjęcia. Tak dobrze nie ma, nawet najlepszy sprzęt będzie robił beznadziejne zdjęcia, jeśli operator (fotograf) nie będzie umiał go użyć. Ilość i wyrazistość pikseli to nie wszystko. Trzeba znać podstawy fotografii i możliwości sprzętu. Tego można się nauczyć przez czytanie poradników, kursy i PRAKTYKĘ. Rzeczą niepojętą dla mnie jest posiadanie wypasionego sprzętu i używanie trybu AUTO. To czyjś wybór, ale to tak jakby mieć Porsche, pusty tor i jechać po nim 60 km/h przy włączonej kontroli trakcji :D.

Jestem amatorem, wciąż uczę się fotografii. Podoba mi się to, że nawet w niektórych "małpkach" jest tryb manualny, preselekcji przesłony czy czasu migawki. Można w pełni kontrolować budowę zdjęcia, a nie zdawać się na ograniczony tryb tematyczny (sport, portret, krajobraz). Przemyślane i dobrze skomponowane zdjęcie cieszy oko. W kwestii sprzętu jestem zdania, że jak ktoś nie zna podstaw fotografii (ma do tego pełne prawo), to niech przeznaczy mniej pieniędzy na sprzęt, a za resztę niech pójdzie na weekendowy kurs fotografii. To będzie tylko z korzyścią dla niego.

Przypomniał mi się cytat:
“Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kase, a mistrz martwi się o światło.”

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 13 Sty 2011, 22:43 »
"Znany fotograf poszedł do restauracji, rozpoznał go kucharz i powiedział:Robi Pan piękne zdjęcia, na pewno ma Pan świetne i drogie aparaty. Fotograf uśmiechnął się, .... :Bardzo mi smakowało,na pewno ma Pan dobre i drogie garnki"
Mam przyzwoity sprzęt, fotografuję od kilkudziesięciu lat, ale z pokorą patrzę na ludzi, którzy pewnie starych Druchem zrobiliby lepsze zdjęcia niż ja kiedykolwiek zrobię (znam paru takich).

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 14 Sty 2011, 17:53 »
Pewnie że dobre zdjęcie można zrobić najzwyklejszym aparatem, ale mając lepszy sprzęt będziemy robić ich więcej ;) Lustrzanka daje znacznie więcej możliwości, choćby operowanie głębią ostrości.
Mnie nawet zwykły kadr może zachwycić, o ile kolorystyka jest świetna, a nie sądzę by mikroskopijna matryca była w stanie to zapewnić.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 14 Sty 2011, 19:05 »
Byle nie popaść w coś co się nazywa "onanizm sprzętowy" :D . Lepiej sobie odpuścić  i koncentrować się na kadrach.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 14 Sty 2011, 19:50 »
Oczywiście Waldic,
BTW w podobny, jak wyżej sposób można pisać o jeździe na rowerze - przecież na 'składaku' też się da ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum