Autor Wątek: Jak robić ciekawe i dobre zdjęcia !  (Przeczytany 161714 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Jak robić ciekawe i dobre zdjęcia !
« 29 Sty 2011, 00:43 »
Robert!, zazwyczaj sam nie wiem gdzie byłem a rower przypomina mi, ze jednak tam pojechałem ;)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 29 Sty 2011, 00:59 »
:lol:  :lol:  :lol:
Jak można zapomnieć czyje są (MOJE) zdjęcia z wyprawy? :P

Offline niunias

• Miasto: Zabierzów/Kraków
  • Na forum od: 24.10.2010
« 4 Lut 2011, 23:57 »
Michał masz racje, że mamy zupełnie inny punkt widzenia. Ja w podróżowaniu na rowerze bardziej jestem zainteresowany podróżą, niż rowerem. Galerie zdjęć z samym rowerem mnie nudzą. Krajobrazy, architektura, ciekawe detale, anonimowi ludzi i próba uchwycenia ducha danego miejsca mnie ciekawi.

Moja rada jest subiektywna i życzeniowa, bo jestem widzem który, jak film w kinie, ogląda relację z podróży. Ale moja sugestia jest taka, że skoro zdobyliśmy się na podróż to warto spróbować uchwycić na zdjęciu to co nas otacza, a nie tylko nas samych. To wymaga więcej wysiłku, ale warto, ponieważ musimy się lepiej przyjrzeć otoczeniu, a przez to mamy szanse je lepiej posmakować i zrozumieć.

Offline niunias

« 5 Lut 2011, 00:18 »
Aha miałem nie pisać o sprzęcie, ale napiszę  :)

Jeśli nie wymagamy wiele od zdjęć, nie oglądamy ich w super powiększeniach, nie fotografujemy w nocy, się bardzo nie przyglądamy efektom, tylko robimy zdjęcia ot tak to IMO w podróż można spokojnie zabrać tylko telefon komórkowy z wbudowanym aparatem.

Offline sumdetective

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 14.03.2010
« 5 Lut 2011, 03:05 »
Fajne w tym watku jest to, ze dotychczas byl on poradnikiem, miejscem wymiany doswiadczen ludzi, ktorzy pasjonuja sie fotografia. I niech tak zostanie... prosze...

Niech ten watek bedzie dla nich i dla tych, ktorzy chca podyskutowac o swietle, kompozycji, sprzecie, programach i tych - jak im tam - RAWach :) Z checia sie czegos naucze, bo czemu by nie.

@niunias,
Nie lubie, gdy uzywasz stwierdzenia 'kardynalny blad' w odniesieniu do innego podejscia do fotografii. Michal wytlumaczyl Ci, ze sa rozne potrzeby robienia zdjec. Ja jestem o wiele blizszy zdania Michala. Mam prosbe, abys nie uzywal pierwszej osoby liczby mnogiej, w opisywaniu Twojego wlasnego zdania/podejscia do jakiegokolwiek tematu. Takie wypowiedzi sa zaczepne, nic nowego nie wnosza i sa niepotrzebne jak ten post na temat sprzetu...
Dlaczego rower? ... bo ma dwa kólka.

Offline niunias

« 5 Lut 2011, 12:58 »
Ok, postaram się napisać konkrety, które mogą się komuś przydać.

Chcąc podkreślić jakiś obiekt albo detal, np. czyjaś twarz na portrecie, można zrobić zdjęcie o małej głębi ostrości. Wtedy plan przed i za obiektem zostanie ładnie rozmazany (jakość rozmazania tzw. bokeh zależy w głównie od obiektywu, np. od ilości listków przysłony). Głębia ostrości spada wraz ze wzrostem przysłony. Im mniejsza wartość f/x tym głębia ostrości mniejsza.

Robienie zdjęć pod słońce jest ryzykowane. Dzisiejsze cyfrówki sobie jakoś sobie z tym radzą, ale jeśli chcemy sfotografować kogoś, obiekt mocnym słońcem za plecami to spodziewajmy się zaciemnionego obiektu, a czasem jedynie konturów. Żeby zminimalizować efekt można wykonać kilka czynności. Postarać się stanąć w cieniu zmniejszając ilość światła, mieć kołnierz na obiektywnie, a bardzo dobrym sposobem jest doświetlenie ujęcia lampą błyskową. Chociaż mamy dzień i pełne słońce warto doświetlić lampą obiekt, który chcemy żeby był wyraźny. Można również wydłużyć czas naświetlania, który przeważnie jest bardzo krótki dla zdjęć w słońcu ale pozwoli to lepiej wyciągnąć zacienione szczegóły.

Przykładowe zdjęcie nie do uratowania. Wieliczka, piękne słońce odbijające się od bruku i śniegu. Na zdjęciu kicha. Przysłona f/22 czas naświetlania (u mnie auto) 1/1000.

Są to zdjęcia robione analogowym Canonem AV-1 obiektyw Canon 35-70, ASA 200, skan z negatywu na 1200x1800 bez retuszu.

Pisałem wcześniej, że jakość aparatu do celów nazwę to "zatrzymałem się na 3s żeby coś uwiecznić" nie ma znaczenia i wystarczy telefon komórkowy.
Przykład SonyEriccson 5 mpix

Offline em

• Miasto: krak
  • Na forum od: 08.06.2010
    • http://www.magla.pl
« 5 Lut 2011, 15:44 »
niunias , błędem jest twierdzenie, które ostatnimi czasy weszło do kanonu, mianowicie "wszyscy jesteśmy fotografami". Otóż niestety nie (fotki robić może każdy, zdjęcia, osoby obdarzone zmysłem artystycznym). To jedno, a drugie: Fotografia w podróży jest osobistą sprawą podróżnika. To co chce pokazać na zdjęciu, jest również tylko i wyłącznie jego sprawą (chyba że fotografuje na zamówienie, to już inna kwestia  :wink: )

a im wyżej chcemy sięgnąć w tej materii, to na tym większą krytykę się wystawiamy  :wink:

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 5 Lut 2011, 18:06 »
Cytat: "niunias"
Dorzucę swoje trzy grosze do kwestii "Jak zrobić ciekawe zdjęcie", bo jeśli idzie o technikę to jestem amatorem.

Myślę, że kardynalnym błędem jest robienie (chociaż bardziej publikowanie) fotografii gdzie na każdej jest nasz rower. Swój rower można pokazać raz i to wystarczy. Skoro zwiedzamy świat i chcemy się tym podzielić z innymi, to skupmy się na tym co nas otacza i na ludziach których obserwujemy i spotykamy, a nie rowerze. Szczególnie, że objuczona maszyna często zasłania ciekawe detale i odwraca uwagę. Moja irytacja jest tym większa, że dzisiaj mając kilka kart pamięci przywozimy setki zdjęć, na których znajdzie się na pewno coś ciekawszego niż rower.

Oglądałem już takie relacje z wypraw gdzie na dosłownie każdym zdjęciu musiał znaleźć się ukochany środek lokomocji.

Może jednak nie wytykaj ludziom błędów... Na tym forum pojawia się masę linków do przeróżnych zdjęć, oglądam większość z nich z przyjemnością i chyba się nie pomylę, jeśli powiem, że otwierając czyjąkolwiek galerie nie robimy tego po to aby skrytykować JAKOŚĆ fotek. Zdarzało mi się czytać tutaj gorące  dyskusje na temat sposobu podróżowania, sprzętu ale jeszcze nigdy nie widziałam roszczeniowego: róbcie takie zdjęcia bo inne są beznadziejne, to mówię ja, Grzegorz Jarzyna ze Szczecina.
Fotografia z wypraw rowerowych jest specyficzna - o wiele łatwiej jest ustawić pięknie zegarek na stabilnym stoliku i poczekać na dobre światło niż zatrzymać się w biegu, z powiekami sklejonymi potem:) i zrobić mistrzowskie pstrykniecie. Niezależnie od jakości, zdjęcia na tym forum są prawdziwe, pokazują coś co ludzie naprawdę przeżyli i  nie ma żadnego znaczenia czy rower jest w pięciu czy w pięciuset odsłonach.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline niunias

« 5 Lut 2011, 22:17 »
Jest coś czego nie rozumiem i mnie to dziwi. Świat jest piękny, tyle jest ciekawych rzeczy, a na wyprawie to już wszystko jest ciekawe nawet to co brzydkie. Mieć siebie w ciekawych miejscach czy w ważnych momentach jest ważne, ale tak jak pisałem, widziałem galerie z setkami zdjęć gdzie oglądałem tylko ich autora. Nie rozumiem tego i się zastanawiam czy taki ktoś nie marnuje swojego czasu czy nie traci czegoś z podróży?

Odzew na to co napisałem rozumiem, bo zjawisko widzę na wszystkich forach podróżniczych na tym też. Jeśli ktoś poczuł się osobiście urażony to przepraszam za agresywną formę, ale zdania nie zmieniam. Moim zamierzeniem nie było zgnojenie kogoś tylko podzielnie się refleksją, że skierowanie obiektywu w innym kierunku niż nasz rower może (jestem o tym przekonany) stać się ciekawym przeżyciem, a efekt może być naprawdę dobry.

em Ja uważam, że każdy może robić ciekawe zdjęcia, lepsze niż przeciętne. Trzeba włożyć w to trochę wyobraźni i wysiłku. Stawiam swoje pierwsze kroki fotografii, dopiero wywołałem pierwszą kliszę i są na nich dwa zdjęcia, które mi się podobają (ten zegarek to jedno). Dlatego one są dla mnie dobre, a 22 pozostałe słabe? Ponieważ poświęciłem im chwile czasu i zastanowiłem się co chcę uzyskać. Ta fotka roweru jest bardzo przeciętna, bo tylko wyciągnąłem aparat i strzeliłem.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 5 Lut 2011, 22:34 »
Niunias, a masz gdzieś może swoje zdjęcia wykonane podczas wyprawy?

Offline niunias

« 5 Lut 2011, 23:24 »
Niestety nie mam nic wartego pokazania. Prawdziwy aparat mam od niedawna wcześniej nie miałem. Na wyjazdach, wycieczkach, praktykach robiłem zdjęcia komórką 3.2mpix i czasem cyfrą pożyczoną od siostry (którą posługiwałem się słabo). Ale patrząc teraz na stare zdjęcia (80% robione komórką) widzę, że udało mi się sfotografować też coś poza moimi znajomymi i sobą, stosunek na oko 1/3 ja znajomi/otoczenie. Teraz żałuje, że nie zrobiłem więcej zdjęć, ale komórki nie traktowałem tak jak prawdziwego aparatu, bo widziałem na wyjazdach dużo ciekawych rzeczy, które mam już tylko w pamięci. A ludzi z którymi spędziłem świetnie czas, mam na tej 1/3 zdjęć wszystkich i będę te chwile ciepło wspominał.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 6 Lut 2011, 00:15 »
Zdjęcia z komórki w zupełności wystarczą, żeby zaprezentować coś niebanalnego. Jako osoba zainteresowana fotografią zapewne polujesz na dobre światło. O świcie jak nie ma dużych kontrastów to każdy sprzęt się wyrabia, więc wrzucaj swoje fotki.
A to takie pstryki poranne z komórki:
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
« 6 Lut 2011, 01:07 »
cinek,
Jak na poranne pstryki z komórki to całkiem całkiem  :D   Widać że masz pojecie o tym co nazywa się kompozycją, teorie przerabialeś i masz oko.  Mój zaś sposób na dobre zdjęcie to za bardzo nie pasuje na wyprawę rowerową.  No bo to przecież chodzi o jechanie a nie wysiadywanie godzinami w czekaniu na ten konkretny błysk światła, mgiełkę itp.  fotogeniczne zjawiska.  Odrobina nauki jednak nie zawadzi.  Przy odrobinie skupienia to można szybko ogarnąć a w necie jest ogrom tego.  Nie należy jedynie zaczynać od recenzji sprzętów bo marnie sie kończy gdy uwierzymy że sprzęt decyduje.  Bzdura, zdjęcie robi fotograf mieszając motyw ze swoim uczuciem.  Narzędziem jest aparat i nawet z komórki może byc zadziwiający innych efekt.

Chociaż.  Czasami warto poczekać
taaa
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline niunias

« 6 Lut 2011, 15:45 »
cinek Ok wrzucę trochę zdjęć bo mam zrobione różnymi komórkami i dwiema cyframi i myślę, że można z nich ciekawe wnioski wysnuć.

Problemem ze zdjęciami z telefonów komórkowych jest niska jakość detali. Ponieważ telefon ma małą matrycę i kiepskiej jakości układ optyczny detale takie jak liście, trawa, kamienie wyjdą rozmazane. Telefon lepiej nadaje się do fotografowanie obiektów o w miarę jednolitych barwach i gładkich teksturach i takie obiekty dobrze skadrować centralnie co przyćmi niskiej jakości detale tła.
Sony Ericsson K530i 3.2mpix. Jak widać detale bardzo rozmazane.

Ten sam telefon. Karoseria samochody, oraz ulica w tle, mają mało detali więc efekt jest zadowalający.

Telefony też różnią się jakością zdjęć nawet przy tej samej ilości mpix.
Nokia 6500 3.2 mpix. Moim zdaniem jakość detali, igieł i trawy spoko.

Przy aparatach cyfrowych nie należy się kierować jedynie ilością mpix. Większa ilość mpix nie musi gwarantować wyższej rozdzielczości zdjęcia. A aparatach kompaktowych matryca ma mniejszą powierzchnię niż w hybrydach czy lustrzankach.

Pierwsze zdjęcie zrobione do mojej pracy inżynierskiej kompaktem Nikon Coolpix S3000 12mpix i drugie zdjęcie zrobione 5 letnią hybrydą Sony H2 6mpix. Moim zdaniem jakość porównywalna i odwzorowanie detali również, chociaż Nikon ma 2x więcej mpix.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 6 Lut 2011, 18:38 »
Na zdjęciu z terenówką samochód stoi? No właśnie...
KOMÓRKI NIE NADAJĄ SIĘ DO ROBIENIA ZDJĘĆ!
Telefonem MOŻNA zrobić niezłe zdjęcie (ślepej kurze... ;) ), ale mając prościutki aparat kompaktowy ten sam kadr będzie wyglądał znacznie lepiej!
Proszę spojrzeć na zdjęcie z Cadillakiem (wspaniała maszyna!) - idący (IDĄCY!!!) człowiek jest rozmazany, a zdjęcie było robione za dna! Z badziewnym obiektywem komórki to można co najwyżej robić słit focie ;)
Ktos powie: "telefon jest mały, mam go zawsze ze sobą" - małpki też mieszczą sie w kieszeni :D

Na przedostatnim zdjęciu jest kiszka faszynowa? :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum