Autor Wątek: Jak robić ciekawe i dobre zdjęcia !  (Przeczytany 154351 razy)

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
Jak robić ciekawe i dobre zdjęcia !
« 6 Lut 2011, 18:56 »
Eeee tam.  Każdym aparatem mozna zrobić ciekawe zdjęcia.  Nawet takim wbudowanym w telefon.   Oczywiście w ramach ograniczeń jakie taki sprzęt posiada.  Uważam że o wartości zdjęcia wcale nie musi decydować rozdzielczość mniej lub bardziej wypasionego obiektywu, matrycy ect.  Jeżeli mamy działać pod kontem najwyższej mozliwej jakości to wszyscy musieliby robić conajmniej Hasselbladami H2D.  Żeby był zapas na jeszcze większą jakość
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 6 Lut 2011, 19:22 »
Ze skrajności w skrajność ;) Robienie zdjęć komórką to tak jak dzwonienie z Hasselblada H2D.

Tylko niech nikt nie przytacza sesji studyjnej zrobionej Nokią N8 bo to tylko wyjątek od reguły.

Offline niunias

• Miasto: Zabierzów/Kraków
  • Na forum od: 24.10.2010
« 6 Lut 2011, 19:50 »
Cytat: "Robert!"
Na zdjęciu z terenówką samochód stoi? No właśnie...
KOMÓRKI NIE NADAJĄ SIĘ DO ROBIENIA ZDJĘĆ!

A widziałeś zdjęcia z komórkicinka na poprzedniej stronie? Dla mnie rewelacja. Kiszki faszynowej już tam nie ma, bo przez 70 lat jak Niemcy całą wieś do melioracji zagonili to się zdołała rozpaść :) Na zdjęciu jest rumosz, który został bo wiosennych wezbraniach i powodziach.

cinek jaki to jest telefon? Moim w życiu takiej jakości nie uzyskam.

Mam do Was jeszcze pytanie. Czy ktoś mógłby polecić jakiś tani kompakt za małą kasę , tj. 100-200zł? Może być to model sprzed kilku lat. Po prostu nie stać mnie na robienie dużej ilości zdjęć analogiem, a moja komórka co chwila jest w serwisie. Zależałoby mi na wygodnym, trwałym aparacie z możliwością manualnego ustawienia ostrości, przysłony, naświetlania. Jakby miał stabilizator to też dobrze :)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 6 Lut 2011, 20:44 »
Cieszę, się że fotki sprawiły Wam radość. Kokop dojrzał w nich nawet mój rzemieślniczy talent do studiowania książkowych reguł kompozycji ;-)
Telefon to Nokia E52, ale nie ma dobrego aparatu foto. Uchodzi wręcz za bardzo badziewny.
Te zdjęcia powstały o świcie. Po prostu wyjechałem wcześnie i były takie mgiełki. I było miękkie poranne światło.
Godzinę później, kiedy Słońce było wyżej, te zdjęcia wyglądałyby jak Twoje z przełęczy - przepalone niebo.
Tu nie zagrał aparat ani obiektyw, tu zagrało poranne światło. Bardzo żałowałem, że nie wziąłem mojej lustrzanki z super-ostrym i ładnie rysującym obiektywem Zuiko ;-)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline niunias

• Miasto: Zabierzów/Kraków
  • Na forum od: 24.10.2010
« 6 Lut 2011, 20:54 »
cinek Jednak nie jest taki zły w porównaniu z moim poprzednim SE K530i. Na twoich zdjęciach widzę źdźbła traw, na moim jedynie zielone placki. Detale wychodzą bardzo słabo na tym telefonie.

Offline kokop

« 6 Lut 2011, 22:59 »
Cytat: "suchyy"
Ze skrajności w skrajność ;) Robienie zdjęć komórką to tak jak dzwonienie z Hasselblada H2D.

Tylko niech nikt nie przytacza sesji studyjnej zrobionej Nokią N8 bo to tylko wyjątek od reguły.

Zgadza się.  Bo te zdjęcia robił ktoś kto fotografii poświęca nieco czasu i wie o co chodzi.  A nie naczyta się testów i kupuje najbardziej wypasiony sprzęt.  Po czym okazuje się że wali foty jak z komórki. Tyle że ostrzejsze i mniej przepalane.
A tu takie stare zdjęcie, z badziewnego aparatu.  Powszechnie znienawidzonego i wysmiewanego Olympusa.
I to w dodatku takiego streśnie starego.  Ma tylko 3 Mpx, zadnej stabilizacji ale polecam tego gada.
Acha, ma oczywiście archaiczną matrycę CCD i czasami mu się zdarzy źle balans dobrać.  No ale to ja taki leń bo na full auto wszystko puszczone.  Czarno-biale za to robi celująco jak na taki zabytek.

Uploaded with ImageShack.us
ps.
Z tych 3 mega to jeszcze kadrowane co by nie było zwyczajem olympusa  w proporcji 3x4

Niuniek  :D
Chcesz mieć dobry, tani jak barszcz i niezawodny aparat to kup jakiego Olympusa  UC  (numery od 700 do 850 bodajże )  O stabilizacji zapomnij, ale będa miały wszelkie tryby pracy, przymulasty AF, bardzo dobry obiektyw i w dodatku to  hybryda.  Masz dla oka elektroniczny celownik i pracujesz jak lustranką.  Maja tylko małą wadę, dosyc lubią prąd w porównaniu do niektórych nowych aparacików i sa takie kanciate.  W małą kieszeń nie wciśniesz  :D

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 6 Lut 2011, 23:03 »
Dobry ten aparat, bo słyszałem że te nowe to wprowadzają do zdjęcia efekt domina ;-)
Ciekawe czy jakby tak oprzeć rower z sakwami to by się rymsło?
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline kokop

« 6 Lut 2011, 23:25 »
cinek,
Ty to Olympusowiec, ja wlaściwie też chociaż znikonilem się ostatnio.  Ale powiem ci jedno.  Żeby mieć w N taki obiektyw jak 14-54 olkowy  (że o stałce 50 nie wspomnę)  to by trzeba wywalić ze 2-3 tysiące euro czy funtów.  Jeden pies.  I żadne tendencyjne testy tego nie zmienią.  Właściwie we wszystkich przypadkach foty z olka 10mpx skalowane na na nikosiowe 16 są i tak lepsze.
 Jestem zawiedziony generalnie, chociaż nie powiem że aparat jest zamulony.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 7 Lut 2011, 00:08 »
A ktoś słyszał o przecudnej Konica Minolta Dynax D7? To moja luba a ma "tylko"  8kkpx ;)
Nie wyobrażam sobie robienia zdjęć czymś innym oj...jak miło w ręce leży. :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 7 Lut 2011, 10:28 »
Cytat: "yoshko"
A ktoś słyszał o przecudnej Konica Minolta Dynax D7?

Teraz to Sony przejęło ich działkę. A wiadomo jakie sony robi aparaty - dla ludu ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 7 Lut 2011, 11:08 »
Sony powoli zaczyna się wyrabiać z jakością ale dużym plusem to zgodny bagnet z obiektywami do Minolty. Nikon tez robi aparaty dla ludu jak i Canon :D

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 7 Lut 2011, 18:49 »
Wszystkim da sie zrobic super fotke. Ale szanse na to rosna wraz z lepsiejszoscia aparatu. Az zal patrzec na swietne kadry z wypraw kiedy to aparat nie zlapal ostrosci albo zdjecie wyszlo poruszone.

Offline kokop

« 7 Lut 2011, 19:55 »
Właściwie to my nie powinniśmy tutaj pisać o wyższości aparatów nad telefonami  :lol:    Pytanie brzmi :  Jak zrobić dobre zdjęcie ?  No wlaśnie, jak?
 Chyba trzeba zacząc od początku. Wyciągnąć sprzęt jaki kto tam ma i robić zdjęcie.  Żeby wyszło, a to akurat nie jest zależne czy focimy telefonem czy czymś bardziej (z założenia) fotograficznym to wymaga odrobiny myślenia.  Chodzi o nas, a nie o program działania foto-cuda co to za nas ma sobie poradzić.
Myślenie ma przeszłość, popatrzcie na zdjęcia starych mistrzów.  Nie mieli żadnych AF, procesorów, matrycowego pomiaru itd itp.  Mozna powiedzieć że aparat telefonu to kosmos w porównaniu z ich sprzętem.
A zdjęcia?  Właśnie, oni mysleli a człowiek współczesny stwierdzi--  eeeee, kupie aparat porządny to też takie zrobie.  Gó....  prawda i tyle.
Trzeba zdobyc się na trud przeczytania jakiegos poradnika.  Uświadomic sobie co widzimy. Popatrzeć na obraz w celowniku a nie motyw który fotografujemy.  Chodzi mi o analizę tego co widzimy, czy nasz motyw jest w dobrym miejscu i we wlasciwej wielkości.  Człowiek ma to do siebie że patrzy bardzo punktowo.  Widzimy coś fajnego, fotografujemy a potem zonk.  Nasz motyw to zaledwie kropeczka.  Ukochana dziewczyna jak mróweczka której wcale nie widać na ogromie badziewia jakie złapaliśmy w kadr przy okazji.
No i na koniec oglądać dużo zdjęć takich które nam się podobają.  Zastanowić się dlaczego?
Jaki był kierunek swiatła, położenie sprzętu.  Gdy to wszystko zaczniemy ogarniać to zaczniemy robić zdjęcia.  A nie pstrykać.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 7 Lut 2011, 21:27 »
Cytat: "kokop"

Myślenie ma przeszłość, popatrzcie na zdjęcia starych mistrzów.  Nie mieli żadnych AF, procesorów, matrycowego pomiaru itd itp.

Nie, ale mieli negatywy wielkości dłoni i obiektywy wielkości butelki. Poza tym rozstawiali statywy i robili sobie cały dzień jedno ujęcie. A ja jak jadę sobie rowerem i chce zrobić zdjęcie np. sarnie, to lubie jak mi aparat sam zmierzy światło i ostrość. Akurat 2 rzeczy, które maszyna robi podobnie albo lepiej niż człowiek.
Cytat: "kokop"

Mozna powiedzieć że aparat telefonu to kosmos w porównaniu z ich sprzętem.

Co najwyżej pod względem miniaturyzacji.

Offline kokop

« 7 Lut 2011, 22:21 »
miki150,
Nie zamierzam wdawać się w dyskusję.  Oczywiście masz rację że aparat może zmierzyć światło lepiej bądź gorzej i ustawić ostrość lepiej bądź gorzej.  Ale reszty za ciebie nie zrobi. I nie zastąpi ci w żaden sposób dnia na zrobienie zdjęcia.

ed:
no więc poza tym jak robić to lepsze zdjęcie?  Co by było zgodne z tytułem

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum