Autor Wątek: Jak robić ciekawe i dobre zdjęcia !  (Przeczytany 155256 razy)

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Jak robić ciekawe i dobre zdjęcia !
« 7 Lut 2011, 22:28 »
Jak robić dobre zdjęcia?

Oto poradnik wyczerpujący temat:
http://sochacki.info/sekrety.htm

Nie jest mojego autorstwa, pojawił się w internecie w 2003 roku i sobie go wtedy zapisałem. Niestety później autor usunął, ale może nie będzie miał nic przeciwko, że Wam tu pokazałem.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 8 Lut 2011, 09:05 »
Cytat: "kokop"
Chodzi mi o analizę tego co widzimy, czy nasz motyw jest w dobrym miejscu i we wlasciwej wielkości.  Człowiek ma to do siebie że patrzy bardzo punktowo.  Widzimy coś fajnego, fotografujemy a potem zonk.  Nasz motyw to zaledwie kropeczka.  Ukochana dziewczyna jak mróweczka której wcale nie widać na ogromie badziewia jakie złapaliśmy w kadr przy okazji.

oj ten błąd popełniałem długo i to chyba najpoważniejszy błąd przy amatorskich fotkach.
srylion nieba albo srylion asfaltu, które nijak się nie komponują.

Dlatego warto zdjęcie później wykadrować ;)

i w druga stronę: to że zajebiście podoba się nam widoczek nie znaczy, ze jak uchwycimy jego część, to efekt będzie ten sam.
Nie da się chwycić "najfajniejszej" części widoku, trzeba robić kilka zdjęć i sklejać, nawet dwa czy półtora zdjęcia może dać efekt o niebo lepszy niż jedno.
to chyba nawet nazywa się panorama ;) A jeszcze odnośnie panoram, jako cżłowiek, który spieprzył juz ich dziesiątki dam wam radę: np. zamiast 4 zdjęć do panoramy róbcie 12, ablo chociaż 8czyli:

to chcemy zrobić: ����

robimy tak:
����
����
����

wtedy mamy zapas od dołu i od góry i przy zrobieniu zaokrągleniu uda się zachować prostokąt

lub tak:
�      �
����
�      �

to wersja dla leniwych: braki najcześciej występują po bokach więc te miejsca warto powtórzyć

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
« 9 Lut 2011, 20:33 »
Generalnie to trzeba lubić fotografować  :mrgreen:   Ja np. lubię

Co nie oznacza że od tego zaraz będzie perfect.  Człowiek całe życie się uczy.
  Dobrze jest np. opierac aparat o nos, wtedy to jak na statywie prawie.  No chyba że wieje to gorzej.
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 9 Lut 2011, 21:11 »
Cytat: "suchyy"
Tylko niech nikt nie przytacza sesji studyjnej zrobionej Nokią N8 bo to tylko wyjątek od reguły.

Zgadza się.  Bo te zdjęcia robił ktoś kto fotografii poświęca nieco czasu i wie o co chodzi

Nie chodzi o to że studio pozwala na 'regulację' oświetlenia?

Dobrze jest np. opierac aparat o nos, wtedy to jak na statywie prawie. No chyba że wieje to gorzej.

Dobrze jest też obiektyw trzymać od dołu - to też nieźle stabilizuje

Niunias, może poszukaj jakiś aparacików Canona z serii A albo Lumixa?
http://allegro.pl/canon-a530-5-3-mpix-makro-pl-menu-idealny-i1444321175.html

Offline niunias

• Miasto: Zabierzów/Kraków
  • Na forum od: 24.10.2010
« 9 Lut 2011, 21:22 »
Trafiłem na stronkę gościa, który opisuje i daje rady na temat fotografowania podczas podróży na rowerze. Celem gościa jest, jak sam pisze "dream bicycle trip across the USA through my camera lens". Nie tylko są tu porady dotyczące sprzętu i samego fotografowania, ale również rady dla rowerzystów-fotografów np. jak obchodzić się ze sprzętem na rowerze. Może komuś się przyda :)

http://www.crazyguyonabike.com/doc/PhotoTour2008

Robert! zastanawiam się nad tym Canonem, same dobre rzeczy czytałem o nim, ale jest teraz na allegro Olympus podobnej klasy za 60zł i mam dylemat :|. Edit: Ten Olympus na pewno nie - cena karty Smart Media 128mb-100 zł  :shock:

Jednak te starsze aparaty dobrych firm IMO bardziej nadają się w podróże, niż dzisiejsze kompakty. Metalowe wytrzymałe obudowy, jest wizjer jakby wyświetlacz padł, działają na baterie AA więc można jechać w dzicz i nie taszczyć ładowarki.

Offline Mężczyzna jedenkg

• Miasto: BB
  • Na forum od: 21.11.2008
    • http://fotowyprawy.com
[fotografowanie] Dla tych co przegapili
« 11 Cze 2011, 15:27 »
Hej,

Swego czasu dla Rowertour napisałem poradnik foto - trochę spraw z własnego dość długiego doświadczenia fotograficznego :- ) Teraz na stronie jest dostępny cały ten tekst, bo upłynął już termin "ochrony", że tak to nazwę :)

Zapraszam do poczytania, bo może się przydać, gdyż podobno lato idzie :)

"Nieważne czym, ale jak" - poradnik dla tych, co na rowerach aparat wożą

pozdrower
jedenkg

Offline vooy.maciej

ma ktoś gdzie pod ręką, jakiś poradnik, albo wskazówki, jak obrabiać RAW?
o tak trochę na chybił trafił mi to idzie... :)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
A jakiego programu uzywasz?

Offline vooy.maciej

dołączonego do Pentaxa, ale nie jestem szczególnie do niego przywiązany. Ważne by obsługiwał PEFy :)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Spróbuj Lightroom, w przeciwieństwie do innych programów mi praca z nim przychodzi łatwo. Co prawda słono kosztuje, ale przez 30 dni można używać bezpłatnie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
luminanceHDR, najpierw merguje fotki (nie ma problemów, jeśli EXIF'y są w całości, inaczej kalkulator w dłoń), a potem bawisz się filtrami.
Znacznie przyspiesza proces posiadanie krzywej odpowiedzi aparatu (jeśli popularny to znajdziesz w necie plik)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
A CameraRAW dołaczany fabrycznie do fotoszopa? Jak dla mnie banalny w użyciu, chociaż pewnie uboższy w opcje niż Lightroom.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Lightroom można kupić za ok. 1/3 ceny jeśli się jest studentem/studentką - gdzieś mi mignęło info - zainteresowani musieli by sprawdzić u źródeł - czyli na adobe.com
Podobnie jak Photoshopy i inne adobowe ustrojstwa...

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Takie mam małe pytanie: czy ktoś tu używa jakiegoś obiektywu makro? Jeśli tak to jakiego?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Służbowo EF 50/2,5 compact-macro. Wystarczająco ostry już na f=2,5, na fufu trzeba mocniej przymykać niż na aps-c, żeby się tłoki mieściły w głębi ostrości ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum