Autor Wątek: Jak robić ciekawe i dobre zdjęcia !  (Przeczytany 154354 razy)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
skoro ostrzy już od początku to miodzio. A taka ogniskowa wystarcza? Kwiatki to pewnie spoko, ale robale?

Pytam, bo tak się trochę waham, czy własnie ten Canon (50mm) czy może Tamron (60 lub 90 mm) czy może Sigma 105 mm. Canon jest teoretycznie najjaśniejszy, bo Tamrony i Sigma mają f 2,8.  Cenowo to też trochę różnic jest - łącznie jakieś 600 zł.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Do tłoków pieczętnych jest spoko, do robali moim zdaniem zbyt krótko, poza tym rozmycie ma takie jakieś bez charakteru. Porównania z innymi nie mam.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
MOUNTAIN PHOTOGRAPHY TIPS - PART 1

Kadr, kompozycja, nieco uwag technicznych ...

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
Reklama LyoFood ;)
POdziwiam ludzi, którzy targają półtorakilogramowego kloca klasy 5D ;)

W ostatnim (listopadowym) numerze periodyku ilustrowanego rowetour jest artykuł Marcina Korzonka o fotografowaniu w podróży - http://rowertour.pl/?page=artykul&id=3006
Dla mnie - nieciekawy artykuł z nieciekawymi fotkami, a patrząc na wrower - MK potrafi zrobić ciekawsze fotki, niż te w artykule.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Reklama LyoFood ;)
POdziwiam ludzi, którzy targają półtorakilogramowego kloca klasy 5D ;)

Jon Griffith to świetny alpinista, więc ja osobiście podziwiam go nie tylko za Jego zdjęcia ;-) A LyoFood to jak dla mnie najlepsze liofy jakie są dostępne na rynku, w dodatku z Polski, więc nie dziwi mnie ukłon JG w ich stronę :-)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
Marysia nawet chciała wrzucić zdjęcie z lyo na ich fejsa ;)

Pocztówki z Górskiego Badachszanu by syn_szklarza, on Flickr

Offline Mężczyzna kmark

• Miasto: Piecki/Mazury
  • Na forum od: 18.04.2017
    • Trasy rowerowe nie tylko po Mazurach
Witam'
Od około 5 lat podróżuję z lustrzanką Nikon D3100 i obiektywem Nikkor 18-105mm. Wcześniej używałem innych urządzeń fotografujących.
Przygotowałem dla niej torbę na kierownicę i pomimo wielu upadków nigdy nic się nie stało. Zdecydowałem się na lepszy aparat, gdyż zdałem sobie sprawę, że być może nigdy już nie znajdę się w tym miejscu, a zdjęcia są jedyną pamiątką. Lustrzanka to jednak lepsza jakość i większa pewność, że zdjęcia będą po prostu udane.
Uważam, że każdy powinien samodzielnie dostosować sprzęt do potrzeb.
Reasumując nie ma złotego środka, jednej racji i ideału czyli jeden robi telefonem a innym lustrzanką i... obaj są szczęśliwi 😉
Pozdrawiam Marek

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Takie mam małe pytanie: czy ktoś tu używa jakiegoś obiektywu makro? Jeśli tak to jakiego?
Używałem 100mm 2.8, ale właśnie go sprzedałem bo .... nie używałem ;)

Reasumując nie ma złotego środka, jednej racji i ideału czyli jeden robi telefonem a innym lustrzanką i... obaj są szczęśliwi 😉
A jeszcze inny robi bezlusterkowcem ...
« Ostatnia zmiana: 20 Kwi 2017, 18:02 yoshko »
… why so serious ?

Offline Mężczyzna kmark

• Miasto: Piecki/Mazury
  • Na forum od: 18.04.2017
    • Trasy rowerowe nie tylko po Mazurach
Amen!
p.s. I to jest alternatywa nad którą się zastanawiałem (lekki, mały, uszczelniane body i wymienne obiektywy) - na pewno świetny sprzęt ale te koszty 😞

Offline Mężczyzna gkeb

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 11.08.2016
Amen!
p.s. I to jest alternatywa nad którą się zastanawiałem (lekki, mały, uszczelniane body i wymienne obiektywy) - na pewno świetny sprzęt ale te koszty 😞
No ja właśnie w tym roku przesiadłem się z lustrzanki na bezlusterkowca. Powód - waga systemu. W plecaku woziłem sprzętu na jakieś 2-3kg. Teraz, za sprawą niektórych ambasadorów marki Olympus (@Robb chyba też jesteś w gronie ambasadorów?), przesiadłem się właśnie na ich system. Mały, lekki, uszczelniony (no mój poprzedni Pentax też był uszczelniony) i jakościowo dobry. Genialny AF i ciepłe w odbiorze zdjęcia - mi to pasuje.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Robb, powstrzymałeś się i nie napisałeś jakim bezlusterkowcem. Jestem z Ciebie dumny. Niestety qkeb był mniej dyskretny.  ;D

Marek

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
ależ to nie chodzi o to kto i jakim, ale o samego bezlusterkowca .... przecież
… why so serious ?

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
Bezlusterkowce robią się powoli passe. Zaawansowane kompakty pokroju Canona G1 X mII, G7 X mII, Sony RX100V czy Lumixów LX10 i  LX100 oferują jeszcze większą mobilność przy często porównywalnej jakości. Przy kompaktach z matrycą 1,5" i m4/3 przesiadka na system bezlusterkowy ma sens tylko jeśli bardzo zależy nam na jakości i efekcie konkretnego szkła. Pytanie w jakim stopniu wymienna optyka wpłynie na jakość naszych zdjęć z wyprawy i na ile różnica ta będzie widoczna?

Jeśli chcecie porównać konkretne modele, polecam poniższe strony;
https://www.dpreview.com/products/compare/cameras
http://camerasize.com/compare/

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Bezlusterkowce robią się powoli passe.
Wydaje mi się, że jeszcze nie zrobiły się popularne. A już passe? Nie nadążam...  ;)

Marek

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
A ma znaczenie jakim jesteś bezlusterkowcem? Lusterkowcy będą Cię mieli w pogardzie bez względu na markę.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum