Autor Wątek: Problem z mocowaniem bagażnika  (Przeczytany 3070 razy)

Offline adamn

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 14.12.2009
    • http://www.facebook.com/moj.rower
Problem z mocowaniem bagażnika
« 11 Cze 2010, 12:35 »
Zabrałem się wczoraj za mocowanie tylnego bagażnika (Crosso/Massload). I tu problem - dostałem dwa prawe (albo dwa lewe, w każdym razie są takie same) pręty do mocowania:

Na obrazku oznaczyłem na czerwono. Oprócz wygięcia w "S" są one odchylone na końcu o jakieś 20 stopni.

Pytanie: czy można bezpiecznie taki pręt wygiąć w drugą stronę w imadle, czy znacząco to osłabi jego nośność? Nie chcę czekać teraz tydzień na wymianę.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 11 Cze 2010, 12:41 »
Koledze ostatnio montowałem ten bagażnik, i też miał dwa te same pręty, ale mimo tego dało sie go zamontować bez wyginania prętów, pokombinuj troche :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 11 Cze 2010, 13:33 »
Hmm, przecież zawsze to są dwa takie same pręty. Można je obrócić osiowo w uchwycie, wystarczy tylko śrubkę odkręcić

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 11 Cze 2010, 13:52 »
Ja bym nie przeginał tych prętów. Właśnie dla tego, że to jest "przeginanie" a nie zginanie prostego pręta. A co zrobisz jak taki pręt pęknie? Nie wiem czy można dokupić go jako część zamienną.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 11 Cze 2010, 15:30 »
Cytat: "yoshko"
Hmm, przecież zawsze to są dwa takie same pręty. Można je obrócić osiowo w uchwycie, wystarczy tylko śrubkę odkręcić

no właśnie, nie rozumiem w czym problem... crosso ma 2 identyczne pręty i je się po prostu odwraca w tą stronę, w którą potrzeba

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 11 Cze 2010, 15:44 »
crosso ma 2 identyczne pręty

Crosso tak ma ale w Massload (np. ten z RoweryStylowe ) pręty wygięte są w dwóch płaszczyznach więc to nie jest wszystko jedno po której są stronie :wink:
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
« 11 Cze 2010, 15:50 »
Cytat: "marek.dembowski"
crosso ma 2 identyczne pręty

Crosso tak ma ale w Massload (np. ten z RoweryStylowe ) pręty wygięte są w dwóch płaszczyznach więc to nie jest wszystko jedno po której są stronie :wink:

kolejny dowód na to że bagażniki  Crosso i Massload to jednak nie do końca to samo.
Jak chodzi o to odchylenie to myślę że można nad tym bezproblemowo popracować w imadle. Chociaż ja osobiście wolałbym oryginalnie dobre pręty. Płacisz pełnowartościowymi pieniędzmi i takiż towar powinieneś za nie otrzymać !!
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 11 Cze 2010, 19:22 »
Jeżeli to aluminium, to w żadnym razie nie wyginaj ich.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 12 Cze 2010, 19:32 »
Cytat: "arkadoo"
Jeżeli to aluminium, to w żadnym razie nie wyginaj ich.

Amen.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline eRMD

• Miasto: Włodawa
  • Na forum od: 14.05.2010
« 13 Cze 2010, 06:32 »
alu ładnie sie formuje, wystarczy podgrzać i można robić ósemki. Ja bym sie niczego nie obawiał bo mam z tym doświadczenie ale oczywiscie zrobisz co uważasz i na własną odpowiedzialność.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 13 Cze 2010, 09:31 »
Kurcze, nie umiem sobie wyobrazić jak wyglądają te pręty, że są 2 różne... Miałem już do czynienia z kilkoma bagażnikami i żaden z nich nie miał takiego czegoś... Jeśli masz możliwość to wrzuć zdjęcie obu obok siebie, chętnie zobaczę to cudo :>

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
« 14 Cze 2010, 12:10 »
Cytat: "dudi_"
Kurcze, nie umiem sobie wyobrazić jak wyglądają te pręty, że są 2 różne...

Z tego co ja zrozumiałem to adamn dostał  dwa równe (np dwa lewe albo dwa prawe) a powinien być lewy i prawy.
loknij na tą fotę  i wyobraź sobie że  te dwa górne pręty są takie same.

one oprócz tej s-ki maja jeszcze odchylenie o parę stopni i to odchylenie jest problematyczne bo jeżeli pręty są identyczne to trza by jeden z prętów odgiąć o taki sam kąt w przeciwnym kierunku - a na zimno pewnie może chrupnąć nie mówiąc już o lakierze który popęka po takim zabiegu.
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 14 Cze 2010, 12:28 »
Ach, już łapię o co chodzi. To w takim razie powinni dosłać ze sklepu brakujący...

Offline adamn

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 14.12.2009
    • http://www.facebook.com/moj.rower
« 14 Cze 2010, 12:45 »
Dokładnie, dostałem dwa takie same pręty jak na obrazku. Jeden z nich był w pacze luzem, co może sugerować pomyłkę w pakowaniu.
Udało mi się zamontować bagażnik, ale w obecnej konfiguracji nie wejdzie mi błotnik (ten odwrotny pręt przeszkadza).

Niezależnie od negocjacji ze sprzedawcą (Rowery Stylowe) myślałem o wymianie mocowań na stalowe, które wygnę sobie dokładnie tak, jak mi będzie potrzeba.

sajo

• Gość
« 23 Cze 2010, 14:28 »
I jak się zakończyły negocjacje ze sprzedawcą? bo miałem kupować ten sam bagażnik i teraz się waham.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum