Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302180 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: kuchenka turystyczna
« 7 Lut 2012, 23:05 »
Ten materiał też raczej nie przepuszcza ciepła. W końcu to "skała".
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 7 Lut 2012, 23:09 »
Nie chodzi o "przepuszczanie" ciepła (cokolwiek to znaczy), tylko o jego "odbijanie" (jako przeciwieństwo "pochłaniania" - ten materiał jest czarny, więc raczej pochłania). Czyli im bardziej srebrny i im bardziej błyszczący tym lepiej (patrz folia NRC). Ale tak jak mówiłem, to może mieć śladowe znaczenie.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 8 Lut 2012, 00:24 »
windshield jak ta lala :-)
jak by co to ja na taki metr kwadratowy się piszę
… why so serious ?

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 8 Lut 2012, 06:12 »
jeśli przyjmiemy za parametr emisyjność (ciało dosk. czarne E=1, dosk. białe E=0), to z popularnych materiałów niską emisyjność ma aluminium polerowane - 0.039-0.957, odnosząc np. do stalowej blachy - 0,56 (10x więcej),
nie mam akurat tutaj bazaltu w tablicach, ale dla przykładu cegła ogniotrwała 0,65-0,9, gips 0.8-0.9, piasek 0.6, także minimum 10x gorsze parametry.
Z tym, że jeśli weźmiemy pod uwagę wspłczynniki przewodzenia ciepła, aluminium ma lambdę w okolicach 200-230 Watt/m*K, czyli przez aluminium o grubości 1 metra, ucieknie nam ok 200 Watt energii , generalnie, im wyższy współczynnik tym gorzej
idąc dalej - mur z kamienia to lambda ~3W/m*K, kwarc 7-13 W/m*K, , a np. styropian to 0.04-0.05.
Trzeba to odnieść ostatecznie do grubości tego parawaniku, o ile grubość blachy łatwo zmierzyć, o tyle tego cudeńka już średnio :)
tu widać, że jednak izolatorem raczej wydaje się być dobrym (przyjmuję tu w miarę podobne materiały),
generalnie, jeśli dysponujemy jakimś tam strumieniem ciepła, to przez ten bazalt powinno przejść 40-60 razy mniej ciepła przy załozeniu 1mm aluminium-1mm tkaninki. I tylko tym współczynnikiem powinniśmy się zająć rozpatrując to jako osłonę dla kuchenki, bo sama emisyjność to w zasadzie żaden parametr, bardziej można byłoby się przyjrzeć pojemności cieplnej, czyli ile trzeba ciepła, zeby zmienic temperature osłonki o 1*C.

Podsumowując, wychodzi na to, że całkiem ciekawie może to działać. Dodatkowo, mogłem popełnić dużo błędów przy rozumowaniu, pora wczesna, a w zasadzie dla mnie późna, przygotowuję się do egzaminu, na szczęście nie z przenoszenia ciepła, więc mój mózg nie pracuje już tak jak powinien :D

Offline Mężczyzna Freud

« 8 Lut 2012, 09:47 »
Czekam na odpowiedź od firmy - wspominali, że postarają się znaleźć kilka metrów pomimo faktu, że sprzedają to tylko w rolkach po 200m^2. Będę pewnie musiał się do nich uśmiechnąć i upomnieć.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 8 Lut 2012, 10:10 »
Czekam na odpowiedź od firmy - wspominali, że postarają się znaleźć kilka metrów pomimo faktu, że sprzedają to tylko w rolkach po 200m^2. Będę pewnie musiał się do nich uśmiechnąć i upomnieć.

upominaj upominaj
już od dawna myślałem o zwijanym "windshieldzie" ;)
mi nie chodzi o kumulację ciepła a raczej o ochronę przed wiaterem ;)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 8 Lut 2012, 10:29 »
Freud, jeśli tych m2 będziesz miał więcej, to ja też chętnie bym się dołączył. Znam takiego, co będzie szczęśliwy mogąc odpocząć zamiast karimatę trzymać wokół kuchenki.

Marek

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 8 Lut 2012, 10:55 »
Freud, jeśli tych m2 będziesz miał więcej, to ja też chętnie bym się dołączył. Znam takiego, co będzie szczęśliwy mogąc odpocząć zamiast karimatę trzymać wokół kuchenki.

Marek

Ty się tak nie chwal bo ktoś z Opieki Społecznej zrobi z nim wywiad ;)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Freud

« 8 Lut 2012, 10:56 »
Okej. Cenę znacie. Czyli postaram się załatwić 3-4 metry^2. Mam nadzieję, że się uda.

Offline aAFRICA

• Miasto: Gorzów Wlkp.
  • Na forum od: 15.06.2011
« 8 Lut 2012, 11:30 »
Ty się tak nie chwal bo ktoś z Opieki Społecznej zrobi z nim wywiad

Opieki Społecznej nie ma od 1989r. Teraz zwą to Pomoc Społeczna  ;)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 8 Lut 2012, 12:03 »
Ekhm, to się już chyba o Pomocy Społecznej nie kwalifikuje.
Od razu prokurator i pozbawienie praw rodzicielskich :D

Marek

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Lut 2012, 12:05 »
Przy okazji, jaki jest najlżejszy palnik gazowy na rynku?

Optimus Crux Lite?
http://www.optimusstoves.com/seen/optimus-products/products/katadynshopconnect/optimus-outdoor-kocher/optimus-crux-lite/
Primus MicronStove Ti - 68g, jakiś czas temu zebraliśmy się na zakup, bo jest w promocji na globtrotter.de

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011
« 8 Lut 2012, 12:40 »
Panowie, a pijacie czasami piwo z puszki?
Reszty się domyślcie :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 8 Lut 2012, 12:43 »
Było :D

Tagi:

Organizujemy