Autor Wątek: kuchenka turystyczna na kartusz gazowy  (Przeczytany 302189 razy)

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
Odp: kuchenka turystyczna
« 14 Lut 2012, 15:36 »
Jak wypada z koszyka to wystarczy mocno czymś owinąc, chocby skarpetką czy inną szmatką i włożyć...
Bedzie trzymać :)
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 14 Lut 2012, 16:08 »
Owinąć paskiem ze starej dętki, przykleić taśmą izolacyjną.

Offline Mężczyzna GregBar

• Miasto:
  • Na forum od: 30.01.2012
« 17 Lut 2012, 19:42 »
.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2012, 14:57 GregBar »

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 17 Lut 2012, 20:44 »
Alu na zawiasach? A jest do tego sztywny futeralik? ;)
Standardowy ekran Primusa świetnie się sprawdza. To arkusz blachy 15x40cm czy jakoś tak. Jedyna wada, że po wielokrotnym złożeniu i rozłożeniu łamie się on. U mnie po 10 miesiącach podział na dwie części jest niemal kompletny ;)

Offline Mężczyzna Glinski92

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 26.03.2011
« 18 Lut 2012, 13:48 »
Co sądzicie o takiej kuchence?
http://allegro.pl/hit-kuchenka-fire-maple-103-gaz-wysylka-gratis-i2112711600.html

I takie pytanie laika, osobiście nie miałem jeszcze okazji używać tego typu kuchenek i zastanawia mnie, jeśli kartusz jest nakręcany to czy można np po zagotowaniu wody odkręcić kuchenkę od kartuszy? Czy musi być już przykręcona aż do całkowitego wykorzystania?

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 18 Lut 2012, 15:22 »
Dzisiaj postanowiłem przetestować kuchenkę. W tym celu poszedłem sobie na spacer na stację, zatankowałem do butelki kapkę benzyny ...i zostałem pouczony przez pracownika stacji, że można za takie coś dostać mandat. Pouczył mnie, że tankować można tylko do baku bądź homologowanego kanistra. Prawda to? Czy był po prostu zły, że mu głowę zawracam swoim 1,47zł ? :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 18 Lut 2012, 15:48 »
Co sądzicie o takiej kuchence?
http://allegro.pl/hit-kuchenka-fire-maple-103-gaz-wysylka-gratis-i2112711600.html

I takie pytanie laika, osobiście nie miałem jeszcze okazji używać tego typu kuchenek i zastanawia mnie, jeśli kartusz jest nakręcany to czy można np po zagotowaniu wody odkręcić kuchenkę od kartuszy? Czy musi być już przykręcona aż do całkowitego wykorzystania?
Taniej u chińczyków takie same :)
Odkręca się, to zaleta tych nakręcanych. Nabijane musisz wykorzystać, żeby odpiąć.

My home is where my bike is.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 18 Lut 2012, 16:04 »
Podobno w przypadku plastikowych pojemników istnieje ryzyko powstania  iskry elektrostatycznej, która może  spowodować zapłon paliwa. Ponoć paliwo może być sprzedawane do pojemników plastikowych, które posiadają atest (zastosowano tzw. plastik antystatyczny) i tylko do objętości 5 litrów. Taką informację wyczytałam, ale ile w tym prawdy?

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 18 Lut 2012, 16:17 »
dołączam się do pytania  tranquilo
w jaki sposób tankujecie swoje kuchenki benzynowe ? nie robią wam problemów na stacjach paliw ?  z tego co wiem, to często jest na dystrybutorach napisane, że minimalnie można zatankować xx L lub xx zł(już nie pamiętam co jest napisane na tych dystrybutorach) Czym zasilacie kuchenki benzynowe: benzyną "samochodową", czy ekstrakcyjną ?

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 18 Lut 2012, 16:20 »
Wilk-masz rację. Skojarzyłam sobie z butelką zwykłą plastikową. Wiele takich właśnie butelek (po zwykłych napojach) spotykaliśmy na poboczu na Bałkanach (szukaliśmy pustej aby użyć na wodę do mycia) i wszystkie śmierdziały benzyną. Prawdopodobnie używali je motocykliści. Stąd moje skojarzenie. Czy w takim razie idąc na stację cpn z butelką metalową (z kompletu z kuchenki) należy zabierać dokumenty potwierdzające zakup całej kuchenki z możliwymi załączonymi atestami??
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 18 Lut 2012, 16:23 »
Pouczył mnie, że tankować można tylko do baku bądź homologowanego kanistra
Za czasów studenckich dorabiałem sobie na stacji paliw i faktycznie "kierownik" mówił, że tankować można tylko do powyższych baków i kanistrów, więc coś musi być w temacie. Ale z jakich to przepisów wynika, tego już nie wyjaśnił ...

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 18 Lut 2012, 16:41 »
z tego co wiem, to często jest na dystrybutorach napisane, że minimalnie można zatankować xx L lub xx zł

Na BP w Zawierciu życzą sobie aby tankować minimum 2l i jest to jedyna stacja benzynowa w okolicy z takimi wymaganiami - nie jest to więc nagminne a i z mego doświadczenia to mogę sobie przypomnieć niewiele tego typu przypadków.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 18 Lut 2012, 17:13 »
Czym zasilacie kuchenki benzynowe: benzyną "samochodową", czy ekstrakcyjną ?

Wilk napisał wcześniej wszystko, co trzeba wiedzieć w temacie: jak możesz to ekstrakcyjną. W Casto 7,50 za pół litra. Jak nie masz ekstrakcyjnej, to bezołowiową. Bardziej kopci, bardziej śmierdzi, częściej trzeba czyścić. Jak nie masz nawet bezołowiowej to diesel. Najbardziej śmierdzi i kopci. Ale działa (choć w niektórych modelach trzeba wymienić wtedy dyszę). I to jest największa zaleta kuchenek benzynowych :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 18 Lut 2012, 18:27 »
Kiedyś pojechałem na stację (rowerem, a jakże) i zatankowałem do 1,5L butelki PET. Po czym poszedłem zapłacić, pani w kasie prawie zawału dostała  :D

Jakby ktoś kiedyś musiał trzymać benzynę w butelce PET, to pod nakrętkę trzeba założyć troche folii plastikowej, wtedy się nie wylewa.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 18 Lut 2012, 19:33 »
W Casto 7,50 za pół litra.
Że ile? :o W moim budowlanym 4 za pół litra.
Na stacjach zazwyczaj też sprzedają ekstrakcyjną, w zwykłych butelkach PET.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum